HABER

Gözlük ve lenslere son: Göz lazer ameliyatı

Gözde lazer uygulamalarında Türkiye, birçok Avrupa ülkesinin bile önünde bulunuyor. Türkiye'den yapılan lazer operasyonları sonrasında binlerce kişi yıllardır kullandıkları gözlüklere veda ediyor. Türkiye'deki lazer uygulamalarının başarısı Avrupa'da da biliniyor. Her ay yüzlerce turist lazer operasyonu için Türkiye'yi tercih ediyor.

Gözlük ve lenslere son: Göz lazer ameliyatı

Acıbadem Göz Merkezi Direktörü Doç. Dr. Bozkurt Şener, Mynet'e neden Türkiye'nin tercih edildiğini, Türkiye'de lazer ameliyatlarının başarısını ve uygulamalarını anlattı. Bozkurt Şener, dünyadaki 3. jenerasyon aletleri ilk kez Türkiye kullandı. Daha doğrusu 1992 yılında ben kullandım. Yeni çıkan aleti tesadüfen biz satın aldık. Ve dünyadaki 3. jenerasyon aletleri Türkiye'ye girmiş oldu. Dünyada bu lazerler patlayınca Türkiye bunun öncülüğünü yapmış oldu. O dönemde 3. jenerasyon aletlere geçmek isteyen dünyadaki tüm göz doktorları eğitimlerini gelip Türkiye'de aldılar. Bu konudaki her kongrede davetli konuşmacılar Türkler oldu.

"SONUÇLAR ÇOK BAŞARILI OLDU"

O dönemde Türkiye'de bu iş ilk yapan kişiler etik olarak yapan kişilerdi. Yani yanlış hastaya yapmayayım, fazla yüksek numaraya yapmayayım diye o gün için doğru olanları doğru bir şekilde uygulayan ekipti. Çok iyi gitti, sonuçlar çok başarılı oldu. Başarılarımız duyulunca son 2 yılda yurtdışından Türkiye'ye lazer tedavisi için gelinmeye başlandı. 90'lı yıllarda aletler yeniden yenilendi. Ve Türkiye'de bunda da öncü oldu.

Son dönemde ayrıca Türkiye'de lazer olmuş, girişimci Türk çocuklarından oluşan bir grubun bu tedavi çok iyi bir şekilde anlatmaları, pazarlama noktasına getirdi. Şimdi de bunun bir kademe ilerisindeyiz. Büyük patlamalar henüz olmadı ama şimdi 2.- 3. steplerdeyiz. Türkiye'ye her ay 300-400 kişi sadece lazer tedavisi görmek için geliyor.

Rakamlar ve rebaket böyle olunca dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Lazer ameliyatı için hastalar ne gibi kriterlere dikkat etmeli?

Bu bir ameliyat. Ameliyatta bir takım doğruları yan yana koymanız lazım. Doğru bir hasta olacak, doğru bir zamanlama olacak, doğru bir alet kullanılacak ve doğru bir doktor yapacak bu işi. Bunlardan bir tanesinde hata yaparsanız, ciddi bir problem yaşarsınız. Bize başvuran hastaların yüzde 40'ına 'hayır' yanıtı veriyoruz. Çünkü gözleri uygun değil. Bu oranların tüm merkezlerde de böyle olması gerekir.

Bu denli bir rekabet olunca hastalar açısından sakıncalar da ortaya çıkıyor değil mi?

Bugün en büyük tehlike lazerin para kazandırıcı bir özelliğinin olması. O parayı kazanmak için o hastanın ne şartla olursa olsun yapılması söz konusu. Tabiki Türkiye'deki tüm hastalar için bu tehlike var, ama madem ki Türkiye yurtdışı için bir sağlık merkezi olmaya hazırlanıyor, o zaman her işin çok doğru yapılması gerekir. Hiç hata yapmamak üzere plan yapılması gerekir. Birçok hastanın çok rahatlıkla 'hayır' denildiği bir merkezde ameliyat edilmesi gerekir. Bütün bunlar doğru yapılırsa da 2006 yılında Türkiye'nin Avrupa'nın sağlık merkezi olduğu bir konuma geleceğiz.

Lazer ameliyatı olması için aranan şartlar neler?

On sekiz yaşını doldurmuş olanlar, göz numarası miyoplarda 15, hipermetrop ve astigmatlarda 6-7 numaraya kadar olanlar, son 1 yıl içinde göz numaraları değişmemiş veya çok az değişmiş olanlar, göz muayenesi ve tetkikler sonucunda göz yapısı uygun kişiler ve psikolojik olarak bu işleme hazır hastalara lazer ameliyatı yapılıyor.

Hasta deprasyon sonrası neler yapabilir?

  • 24 saat sonra işinizin başına dönebilir.
  • Kontrol sonrası herhangi bir komplikasyon yoksa duş alabilir.
  • Ertesi gün kontrol sonrası araba kullanabilir.
  • 1 hafta sonra ağır egzersiz yapabilir.
  • 1 hafta sonra yüzebilir, 6 hafta sonra dalabilir.
  • 48 saat sonra makyaj uygulayabilir.

Hastalara bulunacağınız tavsiyeler nelerdir?

Kontaklens kullanıcıları muayeneye gelmeden önce; yumuşak kontaklens ise en az 2 gün, sert ve yarı sert kontaklens kullanıcıları ise en az 2 hafta önceden lens kullanımını bırakmalıdır. Lazer tedavisi olma, gözde ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir hastalığın (örneğin katarakt) tedavisini engel teşkil etmez. Gözde kontaklens veya gözlük takılınca düzelen bir kayma tedavisi sonrası kayma da düzelebilir. Lazer tedavisi göz tembelliğini tedavi etmez.

Lazer de başarı şansı nedir?

Gözlüğü-contak lensi atma olarak adlandırılan lazer ameliyatlarında sınırlar değişiyor. Teorik olarak sınırlar 13-14 dereceye kadar miyopları düzeltiyoruz. 6-7-8 dereceye kadar da hipermetrop ve astigmatları düzeltiyoruz. Ama pratikte böyle uygulamıyoruz. 8-9 derecenin üzerinde miyoplara, 5-6 derecenin üzerindeki hepirmetroplara pek lazer tavsiye etmiyorum.

Geri dönüşüm var mı? Birkaç yıl sonra göz eski numarasına döner mi?

Eski dereceye gelmez ama ilk 3 ayın sonunda 1 yıla kadar olan süre içinde numaranın yüzde 10'u ile yüzde 30'u geri kazanılabilir tekrar. Bunun tabi ki sebebleri arasında yüksek numarayı yapmak, uygun olmayan göze yapmak gibi etkenler var. Ama çok doğru seçilmiş bir gözde beklenilenin dışıda bir geri geliş çok nadir rastlanan bir durumdur.

Operasyon ne kadar sürüyor?

Hastanın odaya girip çıkması 9-10 dakika kadar sürüyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler