ANKARA (İHA) - Gözlükçülerin üniversite mezunu olmasını öngören yasa teklifi TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyonu'nda kabul edildi. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, Mahfuz Güler başkanlığında toplandı.
Komisyon toplantısında, AK Parti Grup Başkanvekilleri Salih Kapusuz, Faruk Çelik ve Sağlık Komisyonu Başkanı Mahfuz Güler ile iki milletvekilinin imzasını taşıyan ve 1940 yılında çıkarılan 'Gözlükçülük Yasası' yürürlükten kaldıran yasa teklifi ele alındı. Yapılan müzakerelerin ardından teklif kabul edildi. Teklif önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kuruluna gönderilerek yasalaştırılacak.
Yeni yasa teklifiyle, 'bireylerin ve toplumun sağlığını korumak üzere optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esasları yeniden düzenleniyor. Aynı teklif çerçevesinde numaralı gözlük camı ve gözlük çerçevesi satmak ve gözlük montajı yapmak üzere optisyenlik mesleğini icra edebilmek için optisyenlik alanında 'en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim ve öğretim veren yüksekokul mezunu olma' hükmü getiriliyor. Teklif ayrıca, göz doktorları optisyenlik müessesesi açarak optisyenlik yapabilecek, ancak optisyenlik yaptıkları sürece tabiplik yapamayacaklar. Optisyenler, yalnız koruyucu gözlükler, güneş gözlükleri, göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafınan verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını ve çerçevelerini ve her türlü kontak lenslerin satışını yapabilecekler. Yeni hükümler çerçevesinde optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmeleri, otorefroktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere her nevi 'göz ve görme muayene ve tesleri' yapmaları veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmalarına yasal geliyor.
Ayrıca optisyenler, optisyenlik yaptıkları sürece müesseselerinde başka bir iş yapamayacak, buraları muayenehane gibi kullanamayacak. Aynı teklifle, optisyenlik yapmaya sağlık durumunun daimi mani olduğu heyet raporuyla belirlenenlerin ruhsatatmeleri iptal ediliyor. Optisyenlik işyeri açanlara müesseselerinde mesul müdür bulundurma zorunluluğu da getirilirken, optisyen unvanına haiz olmadığı halde optisyenlik yapanlar veya optisyen olduğunu ilan edenlerin müesseselerinin kapatılacak. Bu çerçevede optisyenlik dışında başka bir ünvan kullananlara 15 milyar lira idari para cezası hükmolunuyor. Teklifle eski yasa hükümlerine uygun olarak gözlükçülük ruhsatnamesi sahibi olanlar, optisyen unvanını kullanarak optisyenlik mesleğini aynı şekilde yürütebilecek.