HABER

Gözünüzdeki kızarıklık, üveit olabilir mi?

Üveit, gözün iç kısmını tutan bir hastalık olduğu için görme kaybına yol açabiliyor. Ancak doğru tanı,erken tedavi ve düzenli takip ile görme korunabiliyor. T.C İstanbul Bilim Üniversitesi Avrupa Florence Nightingale Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Halil Bahçecioğlu, Mynet okurları için yazdı.

Gözünüzdeki kızarıklık, üveit olabilir mi?

İşte gözdeki kızarıklık ve üveit hakkında tüm merak edilenler...

ÜVEİT HASTALIĞI NEDİR?

Gözün "uvea" tabakasının iltihaplanmasına "Üveit" denir.

Yapı olarak bir topa benzeyen gözün ortasında bulunan jel benzeri maddenin çevresini 3 tabakadan oluşan bir kılıf sarar. En dışta "sklera adı verilen beyaz kısım, en içte retina adı verilen ve görmemizi sağlayan kısım, ortada ise "uvea" bulunur.

Uvea, gözü besleyen damarları içinde bulundurur.Bu nedenle buranın iltihabı gözün tüm dokularını etkiler. Bu durum görmeyi ciddi şekilde tehdit eder.

ÜVEİTİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Işığa karşı hassasiyet, ağrı, gözde kızarıklık, görmenin azalması en önemli belirtiler. Gözde kanlanma, kızarıklık, ağrı ve bulanık görme şeklinde kendini gösterir. Erkeklerde ve genç kisilerde göz belirtileri daha sık ve daha ağır seyrederken, kadınlarda ve yaşlılarda daha seyrek ve daha hafiftir. Göz belirtileri bazen körlüğe kadar gidebilir.

ÜVEİT NEDEN OLUR?

Behçet Hastalığı Üveit nedenidir. Bazı hastalarda virüsler, mantarlar, parazitler üveite neden olabiliyor. Behçet Hastalığı dışında vücudun diğer kısımlarında bulunan hastalıklar da (artritler , romatizmal hastalıklar gibi) neden olabiliyor.En önemli organ tutulmalarından biri olan gözdeki iltihaplanma hastaların yarısında tespit edilir .

Bu hastalığın tanısı nasıl konmaktadır?

Belirtiler başlayınca mutlaka göz doktoruna muayene olmak gerekir.Çünkü İltihap görmenin kalıcı bir şekilde kaybına neden olabiliyor. Ancak doğru tanı,erken tedavi ve düzenli takip ile görme korunabiliyor.

Göz muayenesinin yanında çeşitli durumlarda sistemik bir hastalığın araştırılması da gerekebilir. Bu durumda romatologlar, dahiliyecilerle ortak araştırmalar yapılabilir. Paterji denilen deri testi ve bazı kan testleri ile klinik muayene tanı koydurucudur.

ÜVEİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Behçet hastalığı tedavisinde özellikle steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılır. Gözde daha derinlerde bulunan iltihaplarda sistemik ilaçların kullanılması gerekebiliyor. Glokom, katarakt ve yeni damarların oluşması gibi çeşitli komplikasyonlar gelişebiliyor.

Bununla beraber hastalığın şu anda kesin bir tedavisi yok .Göz tedavisinde ise kortizonlu damlalar kullanılır. Daha ileri vakalarda gelişen yan etkilerin tedavisi için katarakt, glokom ve vitrektomi ameliyatları yapılır. Ayrıca göz içine yapılan kortizonlu ve damar gelişimini engelleyici ilaçlarda ümit vericidir. Bağışıklığı baskılayıcı ilaçlar tedavide kullanılır. Ancak bu ilaçların uzun süreli kullanımları zor.

Hastalığın tablosu değişebilir mi?

Behçet hastalığında görülen üveit gözün değişik bölgelerinde görülebilir. Gözün ön kısmında gelişen iritis, cyclitis gibi durumlar daha ani başlangıçlı ve daha kolay tedavi edilen durumlar. Daha geride gelişen koroidit gibi durumların başlangıcı daha yavaş, tedavisi daha zordur.

Behçet Hastalığının "Üveit" üzerindeki rolü nedir?

Behcet hastalığı daha çok 20-30 yaşlarda ve erkeklerde görülür. Türkler, Araplar, Yahudiler, Ermeniler ve Japonlarda daha sık görülür. Behçet hastalığının en karakteristik özelliklerinden birisi ataklar halinde seyretmesi. Yaşla birlikte hastalığın aktivitesi azalır. Behçet hastalığının nedeni bilinmiyor. Ancak Göz tutulumu hastalığın seyrinde çok önemli.Tedavi kesinlikle bir göz doktoru kontrolünde yapılmalı.

Üveit hakkında yeni bilgiler var mı?

Genetik biliminde sağlanacak gelişmeler Üveit hastalığının tedavisinde yeni ufuklara yol açacaktır. Behçet hastalığının en tipik belirtisinin gözde kızarıklık yapan "üveit" olduğu unutulmamalı ve bu yakınmaları olan hastalar mutlaka vakit kaybetmeden uzman bir göz hekimine başvurmalıdır.

En Çok Aranan Haberler