BERLİN (İHA) - Alman bilişim sektöründe yabancı kalifiye elemanların istihdamını amaçlayan 'Green Card' (Yeşil Kart) uygulaması tam iki yılını doldurdu. Oturma ve çalışma hakkı sağlayan bu kart sayesinde Almanya'ya gelenlerin sayısı 12 bin 500'ü buldu.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Federal Başbakan Gerhard Schröder'in, 2000 yılındaki Cebit Bilgisayar Fuarı'nda yaptığı açıklamanın ardından, Amerika'daki 'Green Card' uygulamasının benzeri Almanya'da da başlamıştı. Amerika'dakinin tersine 5 yıl gibi bir süreyle sınırlandırılan 'Green Card' uygulaması tam iki yılını doldurdu. Bu süre içinde, bilişim sektöründe uzman 12 bin 500 yabancı Almanya'ya geldi.
Bu kalifiye elemanlardan yazılım programcısı Rus Valeri Kerelouk, aslında Almanya yerine Amerika'ya gitmeyi hedeflediğini söylüyor. Ancak tam bu sırada Stuttgart şehrinde bulunan telekomünikasyon firması Marconi'den iş teklifi aldığını ve ailesiyle birlikte Almanya'nın yolunu tuttuğunu anlatıyor:
"Burada daha çok para kazandığımı söyleyemem. Amerika'da daha çok kazanılıyor. Ancak Almanya, çocuklarımın geleceği için daha iyi. Amerika ve Kanada'daki arkadaşlarımız, oradaki okulların Avrupa'daki okullar kadar iyi olmadığını anlatıyorlar".
Kerelouk'un çalıştığı Marconi firması Hindistan, Çin ve Brezilya'dan toplam 18 yabancı eleman getirmiş.
Aachen'de bulunan Aixcom yazılım şirketinin yöneticisi Martin Steppler de, "Green Card uygulaması ile gerçekten bir iyileşme yaşadık ve ciromuz da arttı. Tüm bunlar, firmamızda çalışan sekiz yabancı eleman sayesinde oldu" diye konuşuyor.
Alman Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon ve Yeni Medya Derneği BİTKOM'dan Stefan Pfister ise, haftada 60 ila 70 Green Card verildiğini söylüyor: "Green Card'a ilgi eskisi kadar yoğun. Bu da Almanya'daki üniversitelerden bu sektöre yeterince eleman yetişmediğini gösteriyor". Pfister, Green Card'ın beş yıllık bir süre ile sınırlandırılmasını da eleştiriyor.