HABER

Gregory Mcintosh’a müthiş gönderme

Soylu’dan ABD’li Kartograf Gregory Mcintosh’a müthiş gönderme: “Kristof Kolomb’un bir haritası varsa Türkiye gelirken neden getir(e)mediniz?”

Gregory Mcintosh’a müthiş gönderme
Geçen hafta Türkiye’ye gelen ABD’li kartograf Gregory Mcintosh’ın ulusal bir gazeteye verdiği röportaja ilişkin Piri Reis Haritası’nın Şifresi adlı kitabın yazarı Metin Soylu’dan müthiş bir gönderme geldi.
Soylu, Mcintosh’a“Kristof Kolomb’un bir haritası varsa Türkiye gelirken neden getir(e)mediniz?” diyerek eleştirdi. UNESCO tarafından 2013’ün Dünya Piri Reis Yılı olmasından dolayı gerek Türkiye’de ve gerekse dünyanın pek çok ülkesinde Türk Denizcisi Piri Reis’in o gizemli haritası halen tartışılmaya devam ediliyor. Ulusal bir gazeteye demeç veren ABD’li kartograf Gregory Mcintosh Türk Denizcisi Piri Reis ve haritası hakkında açıklamalarda bulundu. Mcintosh, “Piri Reis haritasında Antarktika diye bir şey yok” dedi.
1980 yılında Kristof Kolomb’u araştırırken tesadüfen Piri Reis’in 1513 yılındaki dünya haritasına rastladığını belirten Mcintosh, “Kristof Kolomb’un haritasından yararlanarak bir harita çizen Piri Reis yalnızca Akdeniz kıyılarına gitmiştir. O yüzden Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği Amerika haritası Kolomb’un haritasının devamıdır” diyor. Charles Hapgood ve ekibinin 1960’larda Piri Reis’in haritası üzerindeki çalışmalarını da önemsizleştirmeye çalışan ABD’li kartograf Mcintosh, “Charles Hapgood güney kıtası için ‘Evet, burası Antarktika. Hem de buzullardan arındırılmış hali’ diye bir iddiada bulunmuşlardı. Hatta günümüzde de araştırmayan birçok insan bu bilgiyle devam ediyor. Böyle bir şey yok! Bunu kimse kanıtlayamadı” dedi.
**Soylu: “Mr. Mcintosh o gördüğün harita değil bir fotoğraf!”**
Türkiye’de Piri Reis Uzmanı olarak kabul edilen araştırmacı yazar Metin Soylu, 9.baskıya giren “Piri Reis Haritası’nın Şifresi” adlı kitabında Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği eserinin bir harita olmadığını onun bir fotoğraflama tekniği ile çizildiğini belgelemişti. Soylu konuyla ilgili olarak Türkiye’ye gelen ABD’li kartografa; “Mr. Mcintosh o gördüğün harita değil bir fotoğraf!” dedi.
Soylu konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“ Gerek Türkiye’de bazı emperyalist çevreler ve gerekse ABD’li Mr. Mcintosh ‘Piri Reis’in bu haritayı çizerken Kristof Kolomb’un haritasından yararlanmıştır’ şeklinde beyanlarını sürdürmektedir. Tüm bu gelişmelere asla şaşırmıyorum. Çünkü bu beyanlar bilinçli ve kasıtlı olarak yapılmaktadır. Piri Reis Gerçeği tüm dünyada saptırılmaya çalışılmaktadır. Amaçları Kristof Kolomb’un bu yıl reklamının iyi yapılması ve bir Türk Denizcisi olan Piri Reis’i önemsizleştirme girişimlerinin başarıya ulaşmasıdır. Mr. Mcintosh eğer objektif bir bilim adamı ise önce ‘Piri Reis bu haritayı çizerken Kristof Kolomb’un haritasından yararlanmıştır’ adlı o iddiasını kanıtlamalıdır. Kristof Kolomb’un çizdiği bir harita varsa bunu da ispat etmelidir. Mr. Mcintosh Kristof Kolomb’un bir haritası varsa Türkiye gelirken neden getir(e)medi?
Artık hepimiz şu gerçeği iyi biliyoruz ki Kristof Kolomb’un çizdiği bir amerika veya dünya haritası yoktur. Bu yalanlar artık tarihe gömülmüştür. Kristof Kolomb’un yeni kıta Amerika’yı Hind Adaları zannettiği gerçeğini asla göz ardı edemeyiz. Bu bakımdan amatör bir denizciden mükemmel bir harita hazırlamasını beklemek ve Piri Reis’in de bu haritadan yararlanmış yorumunda bulunmak Osmanlı Kaptan-ı Deryası’na özellikle 500.yılında büyük saygısızlık olur.”
Piri Reis’in 1513 yılında çizdiği o meşhur haritasına ilişkin çok özel değerlendirmelerde bulunan araştırmacı yazar Metin Soylu şunları söyledi:
“Piri Reis’in Haritası diye sözünü ettiğimiz o 500 yıllık gizemli eser aslında bir fotoğraflama tekniği ile çizilmiştir. Çünkü klasik dünya haritalarında Güney Amerika hizasında bulunan Arjantin dikey olarak gösterilir. Bir haritanın, harita özelliği taşıması için düzleme aktarılması şarttır. Ve bir ölçeğinin de olması gerekir. Ancak Piri Reis Haritası’na bakıldığında bir ölçeği olmadığı gibi Güney Amerika hattı üzerinde bulunan Arjantin dikey olarak değil sağa doğru yatık olduğun gerçeğini görürüz. Tıpkı uzaydan çekilden fotoğraflar gibi bir görüntüsü vardır. Bu bakımdan ABD’li kartograf Gregory Mcintosh’ın “Antartktika buzul dağları yoktur” şeklindeki beyanı oldukça komiktir. Çünkü Piri Reis’in bu çiziminde çok net olarak Arjantin’in sağa doğru yatık oluşu ve Antarktika buzul dağları klasik dünya haritalarıyla da kıyaslarsanız bu yerin Antarktika buzul dağları olduğu gerçeğini somut olarak görebilirsiniz”
**“Prof. Hapgood’da O Şifreleri Çözdü”**
Piri Reis’in Şifrelerini The Map Of The Ancient Sea Kings (Eski Deniz Krallarının Haritaları) adlı kitabında Prof. Hapgood’da çözdüğünü belirten araştırmacı yazar Metin Soylu, “Prof. Hapgood yaklaşık 24 kişilik bir ekiple Piri Reis Haritası ile ilgili araştırmalar yapmıştır. Antartika buzul dağlarının Piri Reis Haritası’nda var olduğunu ortaya çıkaranlardan biriside Prof. Hapgood’dur. ABD’li kartograf Gregory Mcintosh bu yerin Antarktika Dağları olmadığını söylüyor. O halde bu yerin ismi nedir Mr. Mcintosh söyler misiniz? Yoksa bu yer Kristof Kolomb’un 500 yıl önce yaşadığı evin çatısı mı?” dedi.

En Çok Aranan Haberler