Bilindiği üzere C vitaminin suda çözünme özelliği vardır. Dolayısıyla suda bekletme işlemi, C vitamini bakımından zengin içerikli besinler için pek uygun değildir. Ayrıca yine C vitamini kaybını en aza indirgemek için bu tür besinleri mümkün olduğunca büyük parçalar halinde yıkamaya özen göstermelisiniz.
Karbonat ve sirkede bekletin
Yıkama kabının içine su, 1 su bardağı beyaz sirke ya da elma sirkesi ve 1 çay kaşığı karbonat koyun. Ardında yıkamak istediğiniz sebze ve meyveleri buzdolabına kaldırmadan önce bu karışımın içinde 15-20 dk kadar bekletin.
Sirke yoksa aynı işlemi limonla da yapabilirsiniz. Sirke ve limon asidik özelliğe sahip olduğu için gözle görünmeyen zararlı mikroorganizmaları ve tarım ilaçlarını temizler.
Sirke ve suyu püskürtme şişesine koyun.
Karbonatı ve taze sıkılmış limon suyunu içine dökün.
Kapağını kapatın ve karışması için iyice çalkalayın.
Bu karışımı meyve ve sebzelerin üzerine sıkın ve bir fırçayla ovalayın.
Greyfurt, karbonat ve sirke
Eğer sebzelerinizi marketten eve gelir gelmez temizlemek istiyorsanız bu başka bir kullanışlı yöntemdir.
Malzemeler
20 gram greyfurt yağı
1 bardak su (250 ml)
1 yemek kaşığı karbonat (10 g)
1 bardak beyaz sirke (250 ml)
Sirke ve suyu püskürtme şişesine koyun.
Karbonatı ve greyfurt yağını (bu ürünü sağlıklı yiyecek mağazalarında bulabilirsiniz) ekleyin.
Kapağı kapatın ve hazır olması için karışımı karıştırın.
Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri bu karışım içinde bekletmeden yememeye özen göstermelisiniz. Marul, ıspanak, roka ve tere gibi sebzeleri yıkama suyuna atmadan önce yapraklarını kökten ayırmayı unutmayın. Ayrıca bozulmuş ve çürümüş yaprakları temiz suya sokmadan önce mutlaka ayıklayın.
Elma, armut, şeftali gibi meyvelerde de sirke miktarını azaltarak sirkeli su yöntemini uygulayabilirsiniz.
İyice durulayıp kurumasını beklediğiniz takdirde sirke kokusu kalmayacaktır. Elma satıcıları, elmaları cazip hale getirmek için mumlama yöntemi kullanırlar. Bu sebeple fazla parlayan elmaları satın almamanızı tavsiye ederiz.
Çilek temizliği zordur. Çileği sirkeli suda bekletmeyin. Yapacağınız şey tek tek yıkamadan önce 1-2 dk bol su içinde bekletmenizdir.
Soğan, taze soğan, pırasa temizliği için önce dış yaprağın 1 katını soyup atın. Ardından bol su ile yıkayarak temizleyebilirsiniz.
Domates ve biber gibi sebzeleri de sebze fırçasıyla temizleyin ve sirkeli suda 5 dk. bekletin.
Havuç, turp, kereviz, patates gibi kök sebzeler evinize geldiğinde üzerlerinde hala toprak kalıntıları barındırır. Bunu en iyi temizleme yöntemi sebze fırçası ya da sebze temizleme eldiveni kullanmaktır. Akan su altında ya da bir kap su içinde sebzeleri fırçalayarak topraktan ve kirden arındırabilirsiniz.
Bunların dışında soğan, kivi, mısır gibi sebze ve meyveler dış etkenlere karşı kendiliğinden koruyucu bir yapıya sahiptir. Güvenle tüketebilirsiniz.
Sebze Temizleme Eldiveni
Özellikle kök sebzeleri temizleme işleminde topraktan arındırma sırasında ellerimiz zarar görmesin diye özel üretilen bir eldivendir sebze temizleme eldiveni.
Temizleyeceğiniz bazı dikenli sebze ve meyvelerde de bu eldiveni kullanabilirsiniz.
Sebze Temizleme Sıvısı
ister ticari isterse de organik tarım ile yetişsin, her meyve ve sebze parafin, toprak, kir ve bir takım atıkları üzerlerinde barındırırlar. Özellikle de yapraklı yeşil sebzelerde daha çok kir, parafin ve toprak vardır. Bu kir ve atıkları sebze ve meyvelerin üzerinden temizlemek için geliştirilmiş %100 doğal sebze temizleme sıvıları üretilmiştir.
Böcek zehirlerini meyve ve sebzelerden nasıl uzaklaştırırız
Meyvelerdeki kimyasalları ve diğer kirleri temizlemek için marketlerde özel sabunlar ve durulama suları satılmaktadır. Ancak bu ürünlerin çoğu yiyeceklerde istediğimiz temizliği yapmaz.