HABER

Grip açısından riskli günler yaklaşıyor

Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Safiye Göçer, mevsim geçişlerinde salgınlar yapabilen gribe karşı dikkatli olunmasını önerdi.

Grip açısından riskli günler yaklaşıyor

Gribin hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan, hapşırma ve öksürme yoluyla, virüs bulaşmış ellerle temas sonrasında kolaylıkla bulaştığını belirten Göçer, grip açısından riskli günlerin yaklaştığına dikkat çekti.

Gribin, influenza virüsleri tarafından oluşturulan bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Dr. Safiye Göçer, ANKA’ya yaptığı açıklamada virüsün vücuda girdikten sonra bulguların ortaya çıkmasının 2–3 gün sürdüğünü vurguladı. Gribin iki günden fazla süren yüksek ateş, öksürük, yaygın kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Göçer, “Yapılması gereken bir hekime müracaat ederek muayene olmak ve hekimin gerekli gördüğü ilaçları kullanmaktır. Dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi ve istirahat hem şikâyetleri hafifletir hem de iyileşme sürecini hızlandırır. Antibiyotik tedavisi grip esnasında faydasız ve gereksizdir. İyileşmenin geciktiği, şikayetlerin değişme gösterdiği bu gibi durumlarda tekrar hekime danışılmalıdır. Ayrıca grip tedavisinde ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak aspirin kullanılmamalıdır. Özellikle çocuklarda bu durum çok önemlidir” dedi.

-GRİP AŞISI OLUN-

Dr Göçer, hastalığı başkalarına bulaştırmamak için aksırırken ya da öksürürken mendil kullanmaya dikkat edilmesini, yaşanan ortamların sık sık havalandırılmasını, hasta olan kişilerin yaşlı ve küçük çocuklardan uzak durması gerekliliğini vurguladı. Özel Lokman Hekim Etlik Hastanesi Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Göçer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Korunma önlemlerine ne kadar dikkat edilse de bazı hastalık gruplarında gribin mevcut hastalığı artırabileceği ya da başka komplikasyonlara sebep olabileceği, yoğun çalışılan ortamlarda belirgin işgücü kaybına sebep olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple kronik hastalığı olanların, 65 yaş üstü kişilerin, kalabalık ortamlarda çalışan ve yaşayanların aşı olması önerilmektedir.”

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler