Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Selim Balcı yurtdışından iki çeşit grip aşısı ithal edildiğini belirterek, "Bunlardan Fluarix adı verilen grip aşısı 17 milyon 100 bin liradan, Vaxsi Grip isimli aşısı da 16 milyon 300 bin liradan satışa sunuldu. Önceki yıla göre fiyatlarda yaklaşık 1 milyon liralık artış söz konusu. Grip aşılarının faydalı olabilmesi için zamanında vurdurulması gerekiyor. Özellikle Eylül ayı ile Kasım ayı sonuna kadar bu aşıların vurdurulması halinde gribe yakalanma riski daha az oluyor" dedi.
Balcı, Dünya Sağlık Teşkilatı ve Sağlık Bakanlığı tarafından grip aşısı yapılması tıbben tavsiye edilen kişileri ise şu şekilde açıkladı: "65 yaşından büyük olanlar, astım ve kronik solunum sistemi hastalığı (kronik bronşit) olanlar, kronik kalp ve dolaşım sistemi hastalığı (yüksek tansiyon, kalp yetmezliği) olanlar, kronik metabolik hastalığı (şeker) olanlar, uzun süreli aspirin tedavisi gören bebek ve çocuklar, bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi görenler, hemoglobinoplastisi (kan hastalığı) olanlar, HIV enfeksiyonu olanlar ve sayılan bu maddelerdeki kişilerle temas halinde olanlar".
Balcı, 50 yaşından büyük kişilerin de grip aşısı yaptırmaları halinde gribal enfeksiyona yakalanma riskinin daha az olacağını ifade etti.
(İHA)