''1. Grip Platformu Bilimsel Toplantısı''na katılmak üzere İstanbul'a gelen Osterhaus, özellikle 65 yaşın üstünde, diyabet ve kanser gibi kronik hastalıkları bulunanların gribe karşı çok daha dikkatli olmaları gerektiğini, aksi takdirde sonu ölümle sonuçlanabilecek ciddi problemlerin oluşabileceğini söyledi.
Türkiye'de grip aşısının devlet tarafından ücretsiz olarak sağlanmasının Türk halkı için büyük şans olduğunu ifade eden Osterhaus, ''Gribe karşı aşılanarak birçok komplikasyon ve sonu ölümle sonuçlanabilecek durumlar önlenebilir'' diye konuştu.
Osterhaus, ''65 yaşın üstünde, kronik ve diyabet gibi hastalıklarınız varsa muhakkak her yıl grip aşısı olmalısınız. Grip aşısı, gripten korunmak için en güvenli yoldur. Her aşının yan etkisi olabilir. Burada yapılması gereken önemli şey aşının faydaları ve yan etkilerini dengelemektir. Birçok yetkili ve sağlık organizasyonları bu konularda araştırmalar yaptı, sonuç gayet pozitif. Aşıdan kimse ölmez'' dedi.
GRİP AŞISI İÇİN EN İDEAL ZAMAN
Osterhaus, ''Grip aşısı olmak için en iyi zaman ekim sonu, kasım başıdır. Bu tarih özellikle yaşlılar için dikkate alınmalı'' diye konuştu. Yan etki olarak grip aşısı vurulduktan birkaç gün sonrasına kadar kolda ağrı olabileceğini dile getiren Osterhaus, bu küçük yan etkisine karşı aşının, zatürre gibi önemli hastalıkları, riskli yaş grubundakilerde ise ölümü önleyebileceğini kaydetti.
Osterhaus, ''Grip aşısı hastalığa karşı yüzde 100 olmasa da büyük ölçüde koruma sağlar. Aşı bir nevi bağışıklık sisteminizi virüslerle savaşması için eğitiyor. Vücuda gerçek virüs geldiğinde bağışıklık sistemi çok hızlı bir şekilde bu virüsle savaşıyor. Yani bu demek oluyor ki kişi bağışıklık sistemine bağlı. Eğer ki kişinin bağışıklık sistemi doğru ya da iyi çalışmıyorsa vurulan aşı da doğru etki gösteremez'' diye konuştu.
Grip aşısının en iyi genç ve sağlıklı kişilerde işe yaradığına dikkati çeken Osterhaus, 75 yaşın üstündeki kişilerde ise bağışıklık sistemine ve sağlık durumlarına bağlı olarak daha az işe yaradığını, ancak yaşlılarda ölüm riskini yüzde 30'a kadar azalttığı düşünüldüğünde bu oranın yine de iyi olduğunu ifade etti. İnsanların yükselen hayat kalitesinin yükseldiğine dikkati çeken Osterhaus, şunları kaydetti:
''Günümüzde 70 yaş ve üstünde olup da gayet sağlıklı yaşam süren birçok insan var. Ancak bu kişiler grip olduklarında ve eğer bu gribi ağır bir şekilde geçirip bir 2 haftalığına yatağa düştüklerinde büyük bir olasılıkla eski hayat kalitelerine bir daha hiç dönemeyebilir. Yani aşı olarak yalnızca gripten korunmuş olmuyoruz özellikle yaşlılıktaki hayat kalitemizi de artırmış oluyoruz. Yaşlılıkta hayat kalitesini artırmak ya da düşürmemek kişinin 10 yıl daha fazla yaşayabileceği anlamına gelebilir. Bence bu çok önemli'' dedi.
''GRİBE ETKİ EDEN SEBZE YA DA MEYVE YOK''
Medya ya da insanlar tarafından söylenildiği gibi bazı sebze ya da meyvelerin gribi önlediği söylentilerinin gerçeği yansıtmadığına dikkati çeken Osterhaus, yapılması gereken en önemli şeyin normal hayat standardına sahip olmak, iyi beslenmek ve vücudu dengede tutmak olduğunu, bunun dışında gribi önleyici bir vitamin ya da ilacın bulunmadığını kaydetti ve ''Gribe karşı en etkili ve en iyi çözüm aşı olmaktır'' şeklinde konuştu.