Hastalığın etkeni influenza virüsleridir. Bunların A, B ve C olmak üzere üç tipi vardır. Her tipin de yüzeylerindeki antijenlere göre pek çok alt tipi bulunur. Daha ağır belirtilere ve dünya çapında salgınlara neden olan A tipi virüslerdir. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, grip hakkında merak edilenleri yanıtladı.
Grip, esas olarak hasta kişinin öksürmesi, aksırması sırasında havaya karışan damlacıklar içindeki virüslerin solunmasıyla bulaşır. Hasta kişinin salgıları ile kirlenmiş eşyalar aracılığıyla da bulaşma mümkündür.
Hastalık ani olarak üşüme, titreme, yüksek ateş, baş ve kas ağrıları ile başlar. Aşırı bir halsizlik vardır. Ateş ilk 24 saat içinde hızla yükselir, 38-41 arasında 2-3 gün seyreder ve sonra düşmeye başlar. Bazı hastalarda gözlerde kızarma, yanma, ışığa hassasiyet bulunur. Burun akıntısı ve burun tıkanıklığı görülebilir. Birkaç gün sonra da kuru öksürük, göğüs ağrısı gibi şikayetler de ortaya çıkar.Çocuklarda bulantı, kusma ve ishale de rastlanabilir.
Grip hastalığının en çok korkulan komplikasyonu zatürredir. Ateşin 3 günden fazla sürmesi veya düşen ateşin tekrar yükselmesi, öksürük, balgam, morarma, göğüste batar tarzda ağrı ve nefes darlığı zatürre ihtimalini düşündürür. Kesin tanı için akciğer röntgeni gerekir. Grip çocuklarda orta kulak iltihabı ve sinüzite neden olabilir. Altta yatan ciddi bir hastalığı bulunanlarda bunun kötüleşmesi
Grip, küçük çocuklar, yaşlılar, astım ve kronik bronşitliler, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile şeker ve böbrek hastaları için daha tehlikelidir.
Gripten korunmanın en iyi yolu grip aşısı olmaktır. Grip aşısı, ekim-kasım aylarında bir kere yapılır. Grip aşısının, aşı yapılan yerde, ateş, ağrı, kızarma dışında ciddi bir yan etkisi yoktur.
Grip aşısının her yıl tekrarlanması gerekir.
Grip aşısı, her yıl bir önceki mevsim en çok rastlanan grip virüslerinin türlerine göre yeniden hazırlanır. Bu amamçla, 80 ülkedeki 110 laboratuardan elde edilen bilgiler, Dünya Sağlık Örgütü'nde toplanarak her yıl ikisi A ve biri B olmak üzere üç değişik virüs grubu belirlenir.
Risk altındaki kişilerin ve topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerekir. Ayrıca, doktor, hemşire gibi sağlık personeli ile huzurevlerinde çalışanlar da grip aşısı olmalıdırlar.
Grip aşısı yapılacak kişide ateş ve aktif bir infeksiyon hastalığı bulunmamalıdır. Grip aşısı, yumurtaya allerjisi olanlara yapılmamalıdır. Grip aşısı gebelikte yapılabilirse de, doğrusu aşının gebelikten önce uygulanmasıdır.
Grip aşısının etkinliği, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değişir.
Grip aşısı ideal şartlarda %70 oranında koruma sağlar.