HABER

Grip, ekonomik kayıplara yol açıyor

Toplum düzeyinde gribin, sağlık sistemi maliyetleri nedeniyle ekonomik kayıplara neden olduğunu belirten uzmanlar, bu tür kayıpların yaşanmaması için eylül, ekim ve kasım aylarında artış gösteren grip hastalığı ile ilgili vatandaşların daha dikkatli olmaları gerektiğini ve bir an önce grip aşısı yaptırılmasının yararlı olacağını bildirdi.

Grip, ekonomik kayıplara yol açıyor

Kayseri Nuh Naci Yazgan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Demirel, yaptığı açıklamada, grip hastalığının insanlar arasında bilinen basit bir hastalık olmadığına dikkat çekerek, bu tür vakaların gerekli tedbirleri alınmadığı takdirde ölümlerle sonuçlanabileceğini ifade etti. Grip nedeniyle meydana gelen tüm ölümlerin yüzde18 ile 20 kadarı 60 yaş altındaki yetişkinlerde görüldüğünü belirten Demirel, eylül, ekim ve kasım aylarında grip hastalığı vakalarında artış olabileceğini ve önlemi için ise grip aşısı yaptırılması gerektiğini kaydetti.

Özellikle grip ve soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon riskini artıran sigaradan kaçınılması gerektiğini belirten Demirel, "Grip, insanın öksürük veya hapşırma ile yayılan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Nefesle akciğerlere ulaşır, 1 - 3 gün arasında vücuda yerleşir. Bu süre zarfında şikayeti olan insanlar bilmeden başkalarına virüsü bulaştırabilirler. Hızla başlayan ateş veya ürperme, öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, yorgunluk, grip olabilecek insanlarda görülen bulgulardır. Grip, toplumumuzda bilindiği gibi basit bir hastalık değildir. Toplum düzeyinde grip, sağlık sistemi maliyetleri ve kayıp üretkenlik yüzünden ekonomik kayıplara neden olur. Yalnızca ABD'de gribin yıllık maliyeti 12 milyar dolar olarak tahmin edilmektedir. Ayrıca gribal enfeksiyon, ilişkili komplikasyonlar sonucunda toplumdaki ölüm oranını arttırmaktadır" dedi.

Gribe karşı eylül, ekim ve kasım aylarında grip aşısı yaptırılması gerektiğinin altını çizen Demirel, özellikle grip ve soğuk algınlığı sırasında enfeksiyon riskini artıran sigaradan kaçınılması önerisinde bulundu. Demirel, "Bol taze meyve - sebze, meyve suları ile dengeli bir beslenme uygulayın. Bunun yanında A vitamini, B kompleks vitaminleri, C vitamini, çinko ve bakır gibi vitamin ve mineral takviyesi özellikle faydalıdır. Bazı çalışmalar uzun süreli vitamin mineral kullanımı direnci daha artırabileceği için faydasının daha çok olacağını söylemişlerdir. Öksürük ve boğaz pastilleri boğazı yumuşatabilir. Ancak naneli ve mentollü olanlardan uzak durun. Bunlar boğazı kurutucu etki gösterebilir. Günde en az 10 bardak su içmek burun akıntısı ve terleme ile kaybettiğiniz suyu yerine koyacak, burun ve solunum yollarındaki şişme ve tıkanıklığı (konjesyon) azaltacaktır. Odanızdaki havayı nemlendirin. Bunu yatmadan önce genişçe bir kaba kaynar suyu koyarak veya kaloriferin üstüne ıslak havlu koyarak sağlayabilirsiniz. Ateş 38 derece ve üstüne çıktığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler