YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Grip Hastalığı

Gribin dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara neden olabildiği belirtildi.Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı...

Grip Hastalığı

Gribin dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara neden olabildiği belirtildi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Hüseyin Turgut, “Grip, influenza virüsünün yol açtığı, üst solunum yolu, burun, boğaz ve bazen akciğerleri tutan, salgınlara yol açan bir infeksiyon hastalığıdır. Yüksek ateş, aşırı halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla işten güçten alıkoyacak, yatağa düşürebilecek kadar ağır seyredebilir” dedi.

Hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması veya öksürmesi ile solunum yoluyla kolaylıkla bulaşabileceğini belirten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr.Hüseyin Turgut, şöyle konuştu: “Virüsü kapmış, henüz belirgin yakınmaları olmayan kişiler de hastalığı bulaştırabiliyor. Bu kişiler iş ve sosyal ortamlardan kopmadıkları için virüs kolaylıkla başkalarına bulaşabilir. Grip, dikkat edilmediği takdirde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Gribin devamında gelişen zatürre ölümcül olabilmektedir. Yaşlılar, küçük çocuklar ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, kan hastalığı gibi herhangi bir uzun süreli ciddi hastalığı olan kişilerde ölümcül istenmeyen etkileri sık görülmektedir. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90’ından fazlası 60 yaş ve üzerindeki kişilerde görülmektedir”

Günümüzde bu hastalıktan koruyan veya ağır hastalık riskini azaltan aşı bulunduğunu kaydeden Prof.Dr. Turgut, yaşlılar ve uzun süreli hastalığı olan kişilerde gribe karşı aşının koruyuculuk oranını bir miktar azalmakla birlikte grip nedeniyle gelişebilecek istenmeyen sonuçları ve ölümleri önlemekte etkin olduğunu söyledi. Prof.Dr. Hüseyin Turgut, aşının yaşlılarda hastaneye yatışları yüzde 50-60, ölümleri ise yüzde 80 oranında azalttığını kaydetti. Grip aşısının yapılması için en uygun zamanın Ekim-Kasım-Aralık ayları olduğunu belirten Prof.Dr.Turgut, tıbbi açıdan önerilenleri şöyle sıraladı:

"50 yaşından büyük kişiler, hamile kadınlar, astım ve şeker hastaları, kronik kalp ve damar sistemi hastaları (koroner arter hastaları), kronik kan hastaları, kanser hastaları, huzurevi, bakımevinde yaşayanlar, bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, 6 ay-18 yaş arası olup uzun süredir aspirin kullanan hastalar ve sağlık personeli."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler