HABER

Grip hastalığı hakkındaki gerçekler

Kış aylarında sıkça yakalanılan grip hastalığı hakkında bilinenlerin çoğu, gerçeği yansıtmıyor

Grip hastalığı hakkındaki gerçekler

Uzmanlar, grip ve grip aşısı hakkında çok yaygın olan yanlış bilgilerin doğrularını anlatıyor. İşte, grip hastalığı hakkında 10 yanlış bilgi ve doğruları...

Grip, basit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.

Yanlış! Grip, ani olarak başlayan ve yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, kuru öksürük, kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Gribe yakalanan kişi, en az 3-5 gün sürecek bir yatak istirahatı ile kendini toparlayabilir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin zayıflaması sebebiyle zatürre gibi ikincil hastalıkların da tabloya eklenmesi ile hastalık daha da ağırlaşabilir ve özellikle çocuklar, yaşlılar, diyabetliler, astımlılar, kalp ve kanser hastalarında ölüme sebep olabilir.

Grip aşısı gribe yol açar.

Yanlış! Grip aşıları, inaktive veya ölü grip virüslerinden üretilir, bu nedenle de gribe kesinlikle yol açmaz.

Grip aşısı yüzde 100 koruma sağlamadığından, aşı olmak gereksizdir.

Yanlış! Yapılan araştırmalar, grip aşısının yüzde 89 oranında etkili olduğunu göstermektedir. Ancak; aşı olduktan sonra dahi gribe yakalanan bir hasta, hastalığı, aşı olmamış bir hastadan çok daha hafif geçirecektir ve grip sebebiyle hastaneye yatması önlenmiş olacaktır.

Aşının yan etkileri, grip hastalığına yakalanmaktan daha kötüdür.

Yanlış! En fazla yaşayacağınız yan etki, aşı yapılan yerde hafif bir kızarıklık ya da ağrı, hafif ateş ve halsizliktir. Bu yan etkiler, aşının koruma sağladığı grip hastalığının sebep olabileceği ağır komplikasyonlardan çok daha önemsizdir.

Kasım ve Aralık ayları, grip aşısı olmak için geç bir tarihtir.

Yanlış! Grip aşısı tüm grip sezonu boyunca uygulanabilir. Aşı olmak için en uygun zaman ekim ve kasım ayları olsa da, aralık, hatta ocak ve şubat aylarında aşı olunması da gripten korunma sağlayacaktır.

C VİTAMİNİ, GENEL KANININ TERSİNE, GRİBİ ÖNLEMEZ

Bol C vitamini kullanırım ve gripten korunurum.

Yanlış! C vitamini, genel kanının tersine, gribi önlemez. Sistemi güçlendirir, hastalıklara karşı vücut direncini artırabilir, ama gribi kapmamızı ve hasta olmamızı kesinlikle engellemez. Hatta aşırı derecede alınan C vitamini, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ishale sebep olabilir. Bu da hastalığın ağırlaşmasına, iyileşmenin gecikmesine yol açabilir.

Sadece hastalığın belirtileri mevcut iken etrafa grip bulaştırırım.

Yanlış! Grip virüsünün bulaşması, hastalık belirtilerinin başlamasından 1-2 gün öncesine dayanır ve hastalık başladıktan 3-7 gün sonrasına kadar devam eder.

Yüzlerce çeşit grip virüsü olmasına rağmen, aşı sadece 3 virüse karşı hazırlanmıştır. Bu nedenle de etkisizdir.

Yanlış! Yüzlerce çeşit grip virüsü olduğu bilgisi doğru değildir. A, B ve C olmak üzere üç tip grip virüsü vardır. Ancak bu virüsler zaman zaman yapılarını değiştirebildikleri için alt tipleri oluşabilir. Grip virüslerinde görülebilen bu yapı değişiklikleri, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından içinde Türkiye'nin de bulunduğu dünyanın çeşitli bölgelerinde sürekli izlenmekte ve değişiklikler saptanarak salgın yapma olasılığı bulunan virüs tipleri belirlenmektedir. Örgüt, belirlediği bu virüs tiplerini aşı üreticilerine bildirmekte ve aşıların içerisinde bulunmalarını zorunlu olarak sağlamaktadır. Böylece aşıların içeriğinde, salgın yapma olasılığı en yüksek olan virüsler bulunmakta ve korunma sağlanmaktadır.

Grip esnasında antibiyotik kullanımı hastalığın süresini kısaltır ve daha çabuk ayağa kalkmayı sağlar.

Yanlış! Antibiyotikler, grip hastalığına yol açan influenza virüsüne karşı etkisiz olduğu için hastalığın süresini kısaltmaz.

Her yıl grip aşısı olmaya gerek yoktur.

Yanlış! Grip virüsleri sürekli değişmektedir. Genellikle her yıl dolaşan virüs türleri değişmekte ve buna bağlı olarak aşıların içeriği de değişmektedir. Sonuç olarak, her yıl aşılanmak gereklidir.

En Çok Aranan Haberler