Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Behice Kurtaran, kış aylarının gelmesiyle birlikte grip ve benzeri rahatsızlıkların önemli derecede arttığına dikkat çekerek, korunmada en önemli uygulamanın, elleri yıkamak ve doktor tarafından önerilmemiş ilaç kullanmamak olduğunu bildirdi.
Kurtaran, yaptığı açıklamada, grip virüsünün, öksürme, hapşırma ile etrafa saçılan küçük damlacıklar yoluyla bulaştığına dikkat çekerek, "Öksürük ya da hapşırık sırasında ağız eller ile kapatıldığında, mikroplar ellere, ellerden de dokunulan çeşitli yüzeylere bulaşır. İnsanlar bu yüzeylere elle temas ederek virüsü alırlar ve ellerini ağızlarına, burunlarına ve gözlerine temas ettirerek hastalık etkenini alırlar" dedi. Kurtaran, günlük yaşamda sık dokunulan canlı grip virüslerinin bulunabileceği yüzeylerin kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar, kalem, kitap ve defter gibi yüzeyler olduğunu belirtti.
Hastalıktan korunmada en önemli uygulamanın, elleri yıkamak, aynı zamanda doktor tarafından önerilmemiş ilaç kullanmamak olduğunu belirten Kurtaran, Grip hastalığından nasıl korunulacağına ilişkin yöntemleri ise şöyle sıraladı:
"- Okulda bulunulan ortam, sınıflar, öğretmen odaları ve diğer odalar, hava akımını sağlayacak şekilde sık sık havalandırılmalı.
- İnsanlarla tokalaşma sonrasında, ellerin bütün yüzeyleri ve parmak araları su ve sabun ile iyice köpürterek yıkanılmalı. Yıkama süresi en az 20 - 30 saniye olmalıdır.
Eller yıkandıktan sonra, tek kullanımlık kağıt havlu ile kurulanıp, musluk bu havlu ile kapatılmalı ve havlu çöp kutusuna atılmalı.
- Su bulunmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanlarını da el temizliği için kullanılabilir. El dezenfektanları kullanılırken, eller kuruyuncaya kadar ovulmalı.
- Hasta olduğu bilinen kişilerle arada mesafe bulundurmaya dikkat edilmeli. Tokalaşma ve kucaklaşma gibi yakın temasa bir süre ara verilmeli. Hasta kişilere çok gerekmedikçe ziyarette bulunulmamalı.
- Alışveriş merkezleri, tiyatro, sinema, spor salonu gibi kapalı alanlar ve çok kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınılmalı.
- Hasta olan kişi mümkün ise evden çıkmamalı, beslenmesine dikkat ederek, dengeli beslenip, bol sıvı kullanarak ve odanın havalandırılmasına dikkat ederek hastalık ile mücadele etmelidir.
- Öksürme ya da hapşırma durumunda ağız ve burun tek kullanımlık kağıt mendil ya da mendil yoksa kolun iç kısmı ile kapatılmalıdır. Kâğıt mendil bir kez kullanıldıktan sonra çöp kutusuna atılmalı ve eller yıkanmalıdır.
- Hijyen kurallarına ek olarak, hasta olmayan insanlara hastalığı bulaştırmamak için diğer bireyler ile arasındaki mesafe sınırlandırılmalı ve maske kullanılmalıdır. Dışarı çıkılması çok gerekliyse yine maske kullanılmalıdır.
- Kişisel eşyalar (havlu, diş fırçası, çatal, kaşık, nevresim, çarşaf) başka kişilerle paylaşılmamalı ve Elle dokunulan eşyalar deterjan veya 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmelidir."
5 günden fazla süren, 38 derece ve üstü ateş, koyu, iltihaplı balgam, zor nefes alma veya nefes darlığı, bilinç bulanıklığı, ishal ve kusma durumda özellikle çocuklarda doktora başvurmak gerektiğini vurgulayan Kurtaran, "Gribin öncelikli tedavisi istirahat ve bol sıvı almaktır. Risk gruplarına ve hastalığın ağır seyretme riski olan kişilere virüse karşı etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle hastalığın başladığı ilk 2 gün içerisinde verilmelidir. Mutlaka hekim tarafından önerilmelidirler" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz