Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Suat Turgut, grip ve nezle arasındaki ayrımın çok net olduğuna dikkat çekerek, "Grip, virüs denen mikroorganizmaların sebep olduğu, vücudun tamamını etkileyen sistemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Nezle ise yerel olarak burnu etkileyen bir hastalıktır ve hafif bir tablodur. Sadece burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi vücudun genelini etkilemeyen şikayetler vardır. Gripte ise olay sistemiktir ve klinik tablo daha ağırdır" diye konuştu.
NEDEN OLAN FAKTÖRLER
Influenza A, influenza B, paramikso, rino ve ekovirüs gibi virüslerden kaynaklanabilen bir hastalık olan gribin ortaya çıkmasını kolaylaştıran birçok faktör olduğunun da unutulmaması gerektiğini ifade eden Turgut, soğukta kalmak, aşırı yorgunluk, stres, hastalıklı kişilerle temas, düzensiz beslenme, sigara alışkanlığı, kalabalık ortamın bunların başlıcaları olduğunu ifade ederek, özellikle kreş, okul ve toplu taşıma araçlarının gribin bulaşması açısından elverişli ortamlar olduğunun altını çizdi.
Gribe yol açan virüs, öksürük ve hapşırık gibi ağız, burun akıntıları, hasta kişiler, hatta eşyaları ile doğrudan temasla çok kolay ve hızla bulaşabiliyor. Doç. Dr. Suat Turgut, "Özellikle tokalaşma, öpüşme gibi tensel temasın, hastalığın yayılmasını kolaylaştırdığı bildirilmektedir. Ayrıca, şeker hastalığı, lösemi gibi bağışıklık sistemini bozan hastalığa sahip kişiler, yaşlılar ve çocuklar, kemoterapi tedavisi görenler hastalığın en rahat bulaşacağı kişilerdir. Ellerle taşınan virüsler, göz ve yüz ovuşturulması sonucu burun, göz ve ağız yoluyla vücuda girer" açıklamasında bulundu.
BELİRTİLERİ
Gribin yol açtığı rahatsızlıklar, halk arasında paçavra hastalığı olarak adlandırılmasını hak ettirecek düzeye ulaşıyor. Halsizlik, iştahsızlık, sırt ve bacak ağrısı, ateş, öksürük, baş ağrısı, burun tıkanıklığı en sık görülen belirtiler. Doç. Dr. Suat Turgut, "Özellikle çocuklarda huzursuzluk, burun tıkanıklığı, akıntısı, iştahsızlık belirgindir. Vücudu ileri derecede etkileyip halsiz düşürebildiği için halk arasında paçavra hastalığı olarak da bilinir. Hastalığa neden olan virüsün alınmasından 48 saat sonra belirtiler çıkmaya başlar. 39-39.5 dereceye kadar çıkabilen ateş, titreme, halsizlik gözlenir. 24 saat içinde bu belirtiler belirginleşir. Bu arada baş ağrısı, boğazda yanma ve öksürük başlar. Gözlerde sulanma, kızarıklık olabilir. Ateş 2-3 gün içinde düşer, 5 gün içinde şikayetler kaybolur. Ancak terleme, halsizlik bir hafta sürebilir" dedi.
Gribin tedavisinde ateş düşürücü, ağrı kesici ilaçların önerildiğini belirten Doç. Dr. Suat Turgut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Boğaz ağrısı için gargara, pastiller kullanılabiliyor. Çocuklarda aşırı sıvı salınımına bağlı silier fonksiyon kaybını önlemek için bol sıvı alımı gerekir. Burun tıkanıklığını gidermek için burun damlaları kullanılabilir. Grip viral bir hastalık olduğu için bakteri enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiğin yararı yoktur. Sağlıklı bireylerde grip, 1 hafta 10 için içinde kendiliğinden iyileşir. Grip özellikle risk grubundaki hastalarda bronşit, zatürre gibi hastalıklar nedeniyle ölüme yol açabilir."