HABER

Gripte erken teşhis ve tedavi önemli

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Işıl Özer, gribin hasta kişinin öksürük ve hapşırığı, ortak nefes alınan havadan ağız veya burun yolundan alındığını belirterek "Gribin bulaşmasından sonra ilk 48 saat içinde tedaviye başlanırsa yayılma engellenebilir. Ancak bu kadar erken tedavi başlangıcı genelde mümkün değildir ve pahalı bir uygulamadır" dedi.

Gripte erken teşhis ve tedavi önemli

Gribin her yıl vücut direnci düşük binlerce kişide ölüme sebep olduğunu ifade eden Özer, gribin virüsler tarafından oluşturulduğunu ifade ederek, "Virüsler, çok küçük ve basit yapılı canlılardır. Vücuda girip etkilerini oluşturmaya başlaması 1-4 gün sürer. Yeterince çoğalıp etkili olmaya başladığında ateş, öksürük, baş ağrısı, kas ağrısı oluşur. Etkilerinin şiddeti, kişinin savunma sisteminin gücü ile ilişkilidir. Çok küçük çocuklar ve yaşlılar için tehlikeli olabilir" diye konuştu.

"AŞILAMA YERİNDE AĞRI, KIZARIKLIK, ŞİŞLİK YAPABİLİR"

Gripten korunmak için öksürük veya hapşırık sırasında elini ağız ve burnu önüne tutan kişinin eline bulaşan virüslerin el yıkama yolu ile uzaklaştırılmasının en etkin önlemlerden birisi olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Işıl Özer, ayrıca grip aşısı ile de etkin korunma yönetimine gidilebileceğini söyledi. Özer, "Grip aşısı dokuz yaştan önce bir ay ara ile 2 doz uygulanır. Daha büyüklere ve önceki yıl aşılanmış daha küçük çocuklara yılda tek doz aşı uygulanır. Aşı uygulama yerinde ağrı, kızarıklık, şişlik yapabilir. Aşı ile oluşabilen ateş, ağrı l -2 günde yok olur. Yaşı 12'den az olanlara, sadece virüsün vücudunun bir kısmından hazırlanan aşı verilebilir. Ölü virüsün tüm vücudundan hazırlanan aşı 12 yaşından büyükler ve erişkinlere verilebilir. Aşı yüzde 70-80 koruyucudur. Sadece influenza virüsüne etkilidir. Diğer üst solunum sistemi enfeksiyonu yapan hastalık etkenlerinden korumaz. Etkinliği uygulamadan iki hafta sonra başlar. Yani aşı grip salgını başlamadan en az 2 hafta önce yapılmalı. Emzirme aşının etkinliğini azaltmaz. Çok nadiren hayatı tehdit eden alerjik aşı reaksiyonu oluşabilir. Ciddi yumurta proteini alerjisi olanlarda bu risk artar" şeklinde konuştu.

Özer, aşılanma öncelikli sıralamasını şöyle anlattı:

"6-23 ay arası tüm çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler, 2-64 yaş arası kronik hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası kronik hastalığı nedeniyle Aspirin kullanmak zorunda olanlar, sağlık çalışanları, 6 aydan küçük çocuklarla yakın temasta bulunan ev halkı."

Gribin bulaşıcı bir hastalık olduğunu özetleyen Özer, soğuk mevsimler, kalabalık ortamlar ve kirli havada yayılmasının kolaylaştığını dile getirerek, "Alınan basit önlemler, aşılama yoluyla bulaşma azaltılır. Hastalık engellenememiş ise dinlenme, erken tedavi, sulu sıcak gıdalar ile beslenme faydalı olur" diye konuştu.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler