SPOR

G.Saray'ın zararı 50 milyon euro!

İptal edilen Seyrantepe Stat projesi kafalarda onlarca soru işaretini de beraberinde getirdi. İnşaatının yapımını üstlenen Eren Talu- Alke inşaat ortaklığı finans yetersizliği yüzünden inşaatı geciktirince TOKİ’den beklenen hamle geldi.

G.Saray'ın zararı 50 milyon euro!

İptal edilen Seyrantepe Stat projesi kafalarda onlarca soru işaretini de beraberinde getirdi. İnşaatının yapımını üstlenen Eren Talu- Alke inşaat ortaklığı finans yetersizliği yüzünden inşaatı geciktirince TOKİ'den beklenen hamle geldi.

G.SARAY'IN BİR YILLIK ZARARI MİNUMUM 50 MİLYON EURO

Proje inşaatı başladığında stadın 29 Ekim 2009'da bitirilmesi öngörülmüştü. Bu durumda inşaat 1 ay içerisinde başlasa bile bir yıldan önce bitmesi mümkün görünmüyor. Stadın ancak 2010-2011 sezonuna yetiştirilmesi mümkün görünüyor. Bir yıllık süreçte Galatasaray loca ve kombine gelirlerinden en az 40 milyon euro gelir kaybı yaşayacak. Ayrıca reklam ve satış pazarlama gelir kaybıyla birlikte sarı kırmızılı kulübün zararı 50 milyon euroyu aşacak.

SADECE YÜZDE 26'SI YAPILABİLDİ

Temel atıldığı günden bugüne inşaatın yüzde 66'sının gerçekleştirilmesi gerekirken sadece yüzde 26'lık bölümünün bitirilebilmesi ve inşaata başlanamaması yüzünden TOKİ, yüklenici firmaya verdiği süre sonunda radikal bir karar alarak yeni bir yola girdi.

Eren Talu -Alke İnşaata ayrıca Dubaili firmanın eklenmesi sonrasında da finans sorunu aşamadı. Eren Talu ve Dubali ortağı arasında da finans sorunu yaşandı. İnşaatın sürmesi için ilk önce para vermeyi kabul eden Dubali ortak, daha sonra Eren Talu'nun kaynak yaratamaması nedeniyle bir kez daha ödeme yapmaktan vazgeçti.

Finans problemi çözümlenemeyince 3 aylık süreçte TOKİ, G.Saray Yönetimi ve Eren Talu arasında bir yığın görüşmeler gerçekleştirildi. Galatasaray Başkanı Adnan Polat, kulüp üyesi Oğuz Çarmıklı'yı devreye sokmaya çalıştı. Nurol İnşaatının sahibi Oğuz Çarmıklı projeyi devralmayı kabul etti. Yapılan görüşmelerde Oğuz Çarmıklı, Eren Talu'ya proje için yaptığı masrafları vermeyi ve Talu'ya çekilmesini önerdi. Ancak Eren Talu "Ben bu işe hayatımı koydum diyerek" projenin içinde olmak istediğini belirtip, Nurol İnşaata ortaklık önerdi. İki taraf anlaşamayınca finans sorunu yine devam etti.

Bu süreçte G.Saray Başkanı Adnan Polat, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve çeşitli bakanlarla görüşmeler yaparak Ali Sami Yen projesinin hızlandırılmasına çalıştı. Bunun üzerine iktidara yakınlığı ile bilinen inşaat firması SİNPAŞ devreye sokuldu. Projede Sinpaş'ın yüzde 40, Dubai Şirketi'nin yüzde 40 ve Eren Talu'nun yüzde 20'ye sahip olması üzerine pazarlıklar yapıldı. Ancak günler süren bu görüşmelerde de taraflar anlaşma sağlayamayınca TOKİ'nin verdiği sürede doldu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

İhaleyi iptal ettiğini açıklayan TOKİ'nin en kısa sürede gazetelere ilan vererek yeni bir ihale açması bekleniyor. Bu ihalenin dünyadaki her firmaya açık olacağı bekleniyor. TOKİ bu yeni ihale sürecinde de beklediği teklifi bulamazsa, kendi devreye girerek taşeron bir firmaya inşaatı "emanet usulü" yaptırma yoluna gidecek. Bu sürecinde 1 aylık bir sürede sonuçlanması ve inşaatın bir an önce başlaması planlanıyor.

EREN TALU'NUN 10 MİLYON DOLARLIK TEMİNAT MEKTUBU YANDI

İhalenin iptal edilmesi eren Talu için ağır bir darbe oldu. İhaleyi aldıktan sonra ihale şartnamesi gereği 10 milyon dolarlık teminat mektubu veren Eren Talu'nun bu mektubunu TOKİ kırdırabilecek. Böylece Eren Talu projeyi kaptırdığı gibi 10 milyon dolar kaybedecek. Bu süreçte Talu'nun TOKİ ve projeyi devralan şirketle görüşmeler yaparak teminat mektubunu geri alabilmesi de söz konusu. Bu biraz da TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın insafına kalmış olacak.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Takım
O
Av
P

En Çok Aranan Haberler