WASHİNGTON (İHA) - ABD'nin Küba'daki Guantanamo Askeri Üssü'nde, Afganistan savaşı tutuklularına yaygın bir şekilde işkence yapıldığı öne sürüldü. The New York Times (NYT) gazetesinin haberinde, Guantanamo Üssü'ndeki tutuklulara düzenli olarak şiddet ve cebri yöntemler uygulandığı belirtildi. Hapishanede görev yapan bazı görevlilerle mülakat yapan gazete, askeri yetkililerin Guantanamo Üssü'nde işkence yapılmadığı ile ilgili açıklamalarının doğru olmadığını savundu. Gazeteye konuşan hapishanede görev yapan askeri muhafız ve istihbarat ajanları, uzun süre tutuklulara aşırı kötü davranıldığını, bu konuda sorgulama elemanları ile işbirliği yapanların ödüllendirildiğini belirttiler.
Guantanamo Üssü'nde bulunan Kamp Delta Hapishanesi'ndeki görevlilerin ifadelerine göre, işkence olaylarında çeşitli prosedürler uygulanıyor. Şiddet uygulamalarında biri, işbirlikçi olmayan tutuklular iç giyimlerine kadar soyunduruluyor, ayakları ve elleri prangalanarak bir sandalyeye oturtuluyor. Bu arada hızla yanıp sönen çok rahatsız edici ışıklar veriliyor, çok yakındaki hoparlörden gelen yüksek sesli rock ve rap müziğini dinlemek zorunda bırakılıyor ve klima maksimum seviyeye kadar açılıyor.
Kendi memleketlerinde ve hücrelerinde yüksek sıcaklıklarda yaşamaya alışan insanların dondurucu soğuk, yüksek ses, aşırı ışıktan çok rahatsız oldukları belirtildi. Bu tür işkencelere şahit olan bir askeri yetkilinin gazeteye ifadesine göre, bu tür prosedürler fasılalarla 14 saate kadar çıkıyor.
NYT'ye işkenceler hakkında bilgi veren askeri yetkili, bu tür işkencelere engel olmaya çalıştığını fakat başaramadığını, tutuklulara işkenceye çok kızdığı için bunları bir gazete ile paylaşma ihtiyacını duyduğunu kaydetti.
Bir başka görgü şahidi ise, gazeteye, "Çok halsizdiler. Ayakta sallanıyorlardı" şeklinde konuştu.
Adlarının açıklanmaması kaydıyla gazeteye konuşan görgü şahitleri, aksi halde halen aktif görevde oldukları için geleceklerinin tehlikeye gireceğini belirttiler.
Guantanamo'da görev yapan bir istihbarat yetkilisi, en yoğun sorgulamanın "Kirli 30" denilen bir tutuklu grubu üzerine odaklandığı ifade ederek, bunların en iyi potansiyel enformasyon kaynağı olduklarının düşünüldüğünü kaydetti.
ABD Savunma Bakanı Donald H. Rumsfeld, tarafından Ağustos'ta açıklanan bir raporda, Guantanamo Üssü'nde hükümetin dahi onayladığı bazı sert tekniklerin çok nadir uygulandığı ifade edilmişti. Görgü şahitlerinin ifadelerinde ise, sert tekniklerin yaygın bir şekilde uygulandığı, hatta uygulamalardaki sertliklerin hükümetin izin verdiği sınırları çok aştığını belirttiler.
Beyaz Saray Danışmanı Alberto R. Gonzales, daha önce yayınladığı bir memorandumda, Cenevre Konvansiyonları'nın bir "antika" olduğunu ve savaşa uygun düşmediğini ifade etmişti.
George Washington Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan ve Clinton döneminde üst seviye dışişleri bakanlığı insan hakları yetkilisi David Sheffer, tutukluların yüksek sesli müzik ve yoğun ışık altında çıplak olarak yere prangalı bir şekilde tutulmasının açık bir işkence olduğunu belirtti. Tutuklulara Limp Bizkit, Rage Against the Machine ve Eminem topluluklarının rap ve rock eserleri gibi çeşitli müzik eserleri dinletildiği bildirildi.