WASHINGTON (İHA) - Beyaz Saray, ABD askerlerinin Irak ve Guantanamo Üssü'ndeki mahkumlara kötü muamele ettiğine dair ortaya atılan yeni iddiaları soruşturacağını açıkladı.
Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan, sorumluların cezalandırılacağını ve bu gibi olayların tekrarlanmaması için önlem alınacağını açıkladı. Sözcü McClellan, "Başkan Bush, eğer bir takım kötü muamele iddiaları varsa, bu iddialara ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyor" dedi. McClellan, "Bu iddialar soruşturulacak. Kötü muamelede bulunmuş olan kişilerin sorumlu tutulmaları ve yargı önüne getirilmeleri ve bu gibi olayların tekrarlanmaması için düzeltici ve önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor" şeklinde konuştu.
Guantanamo Üssü'ndeki Amerikan askeri cezaevinde bulunan tutsakların 24 saatten uzun süre uygun olmayan koşullarda zincirli tutuldukları, su ile yiyecekten mahrum bırakıldıkları ve tuvaletlerini üzerlerine yapmaya zorlandıkları iddia edilmişti. Bu bilgiler, FBI ajanlarının, geçtiğimiz Ağustos ayına kadar 2 yıldan uzun bir süre, cezevinde yazdıkları bilgi notlarında yer almıştı. Bu notlardan bazılarının, Irak'ta Ebu Gureyb Cezaevi'nde mahkumların aşağılandığının ortaya çıkması ve bu duruma gösterilen tepkilerin ardından tutulduğu belirtilmişti.
FBI çalışanları, tutsakları korkutmak için havlayan köpeklerin de kullanıldığına tanık olduklarını söylemişlerdi. Bir diğer olayda da, bir FBI ajanlarının, Irak'ta tutsakların dövülmesine, boğulmasına ve kulaklarında sigara söndürülmesine tanık oldukları, yine raporun bulguları arasında yer almıştı.
Guantanamo Üssü'nde sorgulanan bir tutukludan bilgi almak için de, kendisine İsrail bayrağı sarıldığı ve zorla yüksek sesle müzik dinletildiği belirtilmişti.
ABD'de, Sivil Özgürlükler Birliği adlı sivil toplum kuruluşu, Guantanamo Üssü'ndeki askeri cezaevinde yapılanlar nedeniyle, Amerikan hükümeti aleyhine dava açmıştı. Sivil Özgürlükler Birliği, Amerikan hükümetini, kontrolündeki cezaevlerinde tutuklulara işkence yapmakla suçluyordu. FBI ajanlarının yazışmaları da bu davayla ilgili olarak kamuoyuna açıklanmıştı.
Sivil Özgürlükler Birliği yetkilisi Anthony Romero ise, bu gelişmeler sonrası New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, belgelerin üst düzey yetkililerin artık kamuoyu denetiminden kaçamayacağını gösterdiğini söylemişti. Romero ayrıca, son gelişmeler sonrası, üst düzey Amerikalı yetkililerin, aşağılayıcı muamele olaylarıyla ilgili olarak daha alt düzey yetkilileri suçlayamayacağını da belirtmişti.