HABER

Guardian’dan ‘Ak Trol dosyası’: Gazeteciler hakaret, ölüm tehdidi ve lince uğruyor

The Guardian, ‘Ak Troller’i mercek altına alıp Türkiye’de gazetecilerin fiziki ve cinsel saldırı tehditleri, hackleme ve linç kampanyalarıyla yıldırılmaya çalışıldığını yazdı.

Guardian’dan ‘Ak Trol dosyası’: Gazeteciler hakaret, ölüm tehdidi ve lince uğruyor

Maeve Shearlaw imzalı haberde Türkiye’de son dönemde 160’tan fazla medya kuruluşunun kapatıldığına dikkat çekilirken gazetecilere yönelik baskıların bununla kalmayıp sosyal medyada da etkili bir savaşın yürüdüğü aktarıldı.

Uluslararası Basın Enstitüsü’ne (IPI) göre geçtiğimiz ocak ayından bu yana gazetecilerin 2 binden fazla online taciz, ölüm ya da şiddet tehdidi, cinsel taciz, iftira kampanyası ve hackleme vakasına maruz kaldığını hatırlatan Guardian, Türkiye’den gazetecilerle saldırıların detaylarını konuştu.

Kadın gazeteciler hedefte

Guardian, online saldırılarda kadın gazetecilerin özellikle hedef haline geldiğini belirtirken, trollerin kadınlara cinsiyetçi hakaretlerde bulunmak için yüzlerce hesabı aynı anda kullandığına dikkat çekti. Guardian, IPI’a dayandırarak, benzer tehditleri Kürt gazeteciler ve uluslararası kuruluşlarda çalışan Türkiyeli gazetecilerin de aldığını belirtti.

‘Ak Troller’

Haberde, sosyal medya linçlerinin arkasındaki ‘Ak Trol’ hesaplar da incelemeye alındı.

Gezi Parkı eylemlerinin ardından Ak Trol hesaplarının ortaya çıktığını hatırlatan Guardian, “Gazeteciler, tanınan Ak Trol hesaplarının sürekli tacizlerine alışkın hale geldi, ancak temmuzdaki darbe girişiminden sonra, hükümetin medya üzerindeki aşırı baskısıyla birlikte, taciz çok daha kötüleşti”diye yazdı.

Türkiyeli gazeteci Gülsin Harman’ın darbe girişiminde hayatını kaybedenleri düzenli olarak sosyal medyada anmayan bir gazetecinin ‘darbeyi desteklemekle suçlandığı, hatta hain ilan edildiği’ne dair sözlerine yer veren Guardian, online saldırıların tanınmış kişilerin resimlerini kullanan, yüzlerce sahte hesap tarafından yürütüldüğünün altını çizdi.

Tetikleyiciler

Haberde, online saldırıları başlatan hesaplara da ayrıca yer verildi. İktidara yakın köşe yazarları, editörleri ya da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı şiddetle savunan bazı hesapların saldırıları başlattığına dikkat çeken Guardian, bu hesapların bir hedef seçerek, yüzlerce trolü harekete geçirdiğini kaydetti.

P24 editörlerinden Efe Kerem Sözeri’nin kısa süre önce ‘Ak Trol’ Taha Ün tarafından Hollandalı gazeteci Ebru Umar’ın nasıl hedef alındığını aktardığını belirten Guardian, “Online linç çetesini ateşleyen tweet Erdoğan’ın özel kaleminin eşi Taha Ün tarafından ateşlendi, (Ün) ayrıca Ebru Umar’ın tweetini de, polisi ‘bu yaratığı gözaltına alma’ çağrısıyla paylaştı. Umar gözaltına alındı ve sınırdışı edildi” dedi.

Haberde adı geçen Taha Ün, bir sosyal medya haberi üzerinden Mynet için de paylaşımda bulunmuştu.

Hackleme

Guardian’ın dikkat çektiği gazetecilere yönelik online tehditlerden bir diğeri sık görülen hacklemeler oldu. Can Ataklı ve Hasan Cemal’in daha önce Twitter hesaplarının hacklendiğini hatırlatan Guardian, IPI’ın en az 20 gazetecinin hacklendiğini belirttiğini aktardı.

Trollemede evrim

Guardian, örneklerle anlattığı online saldırıların AKP tarafından 2013 Eylül’ünden itibaren ‘profesyonelleştirildiğini’ kaydetti. AKP’nin yaklaşık 6 bin kişiyi sosyal medya takımına aldığının bilindiğini yazan Guardian, bu takımın AKP destekçisi etiketleri dolaşıma soktuğunu kaydetti.

Guardian, Erdoğan’ın yeniden seçilmesiyle ‘misyonunu başarıyla tamamladığı’ gerekçesiyle kapatılan dijital ofisin yöneticisi Gökhan Yücel’le de görüştü. Yücel, gazeteye şunları söyledi: “Benim takımım politik iletişim, dijital pazarlama ve marka alanında hepsi saygın insanlardan oluşuyordu. Ben hiçbir trolü işe almadım. Eğer bazı insanlar ülkeyi ele geçirmeyi ya da bölmeyi amaçlıyorsa, yetkililer de ulusal güvenliği sağlamak için hem internette hem de başka yerlerde bir şeyler yapmak zorundadır.”

, özellikle darbe girişiminin ardından tehdit ve saldırıların boyutunun da arttığına dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler