HABER

Guardian'dan ilginç Erdoğan makalesi

Guardian, Başbakan Erdoğan'a ve politikalarına ilişkin yayınladığı iki makalede, Erdoğan'ın daha ne kadar etkisini sürdürebileceği konusunda soru işaretleri olduğu belirtti

Guardian'dan ilginç Erdoğan makalesi

Gazete, basın ve ifade özgürlüğü konusunda ise "Ankara, Türk medyasına karşı göz dağı kampanyasını sistematik bir şekilde sürdürüyor" diye yazdı.

Guardian ayrıca, AK Parti hakkında neredeyse hiçbir incelemenin olmadığını ve bakanların ve bakanların akrabalarının yaşam tarzları ve ticari çıkarları hakkında da soruşturma yapılmadığını belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve politikalarına İngiliz basınından eleştiriler geldi. Guardian, Erdoğan'ın daha ne kadar etkisini sürdürebileceği konusunda soru işaretleri olduğu belirtilerek, "Başbakan zayıf görünüyor" yorumu yaptı. Gazete, son zamanlarda sert eleştirilerin yöneltildiği basın ve ifade özgürlüğü konusunda ise "Ankara, Türk medyasına karşı gözdağı kampanyasını sistematik bir şekilde sürdürüyor" diye yazdı.

İngiliz Guardian gazetesi, Başbakan Erdoğan'a ilişkin Simon Tisdall imzalı iki ayrı makalede, Kürt sorunu, Suriye krizi ve ifade ve basın özgürlüğü gibi birçok konuyu değerlendirdi.

Tisdall, "Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'nin seçilmiş sultanı mı Müslüman demokratı mı?" başlıklı makalesinde, destekçilerinin, Erdoğan'a parti kongresinde Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra ülkenin en büyük devlet adamı olarak seslendiklerini belirterek, Erdoğan'ın kongredeki konuşmasında iki saatten fazla bir süre geçmişle kendi yaptığı hizmetleri karşılaştırdığını, elde ettiklerini listelediğini ifade etti.

Yazar, son seçimlerde Türklerin yüzde ellisinin AK Parti'yi desteklemediğini belirterek CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun, "Erdoğan, şu an çok otoriter. Kendinden çok emin. Tavırları Türkiye ve dünya için çok tehlikeli" sözünü yansıttı.

Tisdall ayrıca, gazeteci Kadri Gürsel'in "Erdoğan seçilmiş bir sultan oluyor. Parti kongresi tek kişilik bir şovdu Türkiye'nin kaderini belirleyecek tek kişi olduğunu düşünüyor. Kibir sendromu yaşıyor" yorumuna yer verdi. Öte yandan, AK Parti milletvekili ve Erdoğan'ın arkadaşı Nursuna Memecan'ın, "Erdoğan, otoriter değil detaycı" ifadelerini aktardı.

Guardian yazarı, "Erdoğan'ı sevin ya da nefret edin, hem destekçileri hem de aleyhinde konuşanlar Erdoğan'ın Türkiye'nin siyaset sahnesine egemen olduğuna hem fikir. Destekçileri için o dinamik, modernleşen bir güç. Karşıtları için bölücü hatta tehditkâr" yorumunu yaptı.

-"ERDOĞAN'IN CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN GÜL KENARA ÇEKİLMELİ"-

Makalede, Erdoğan'ın yaklaşık on yıllık iktidarın ardından daha ne kadar etkisini sürdürebileceği konusunda soru işaretleri olduğu ve problemlerin büyüdüğü belirtilerek, "Başbakan zayıf görünüyor" görüşüne yer verildi.

Tisdal bu çerçevede Suriye'deki iç savaşa ilişkin, Başbakan Erdoğan'ın, Esad'ı ikna etme girişimlerinin sonuçsuz kalmasını kişiselleştirdiğini savundu.

Tisdall ayrıca, birçok kişinin Başbakan Erdoğan'ın 2014'de cumhurbaşkanı olmasının beklendiğini belirterek, Erdoğan'ın cumhurbaşkanı olması için Abdullah Gül'ün kenara çekilmek zorunda olduğunu ya da güçsüz bir başbakan olmayı kabul etmesi gerektiğini kaydetti.

Yazar bir başka tartışmalı meselenin ise Erdoğan'ın çözmeye söz verdiği ancak eskisinden daha da şiddetli görünen Kürt sorunu olduğunu belirtirken, binlerce Kürt siyasetçinin, gazetecinin, akademisyenin ve eylemcinin tutuklu olduğuna dikkat çekti.

-"ERDOĞAN'IN DİNDAR NESİL HIRSI DEVAM EDİYOR"-

Makalede, AK Parti'nin etkili Müslüman sivil toplum örgütleri, Müslüman Kardeşler ve Gazze'de Hamas yönetimiyle bağlarına dikkat çekilerek, Erdoğan'ın "dindar bir nesil" ortaya çıkarma hırsının olduğu konusunda şüphelerin devam ettiği belirtildi.

Tisdall ayrıca, Başbakanın sağlığına ilişkin soruların olduğunu ifade ederek, "Ne olursa olsun Erdoğan'ın devrinin kapandığını söylemek büyük bir hata olacaktır -en azından şimdilik" değerlendirmesini yaptı.

-"MEDYAYA KARŞI GÖZDAĞI KAMPANYASI SÜRÜYOR"-

Gazete, "Türkiye, Medyaya Karşı Gözdağı Kampanyasını Sürdürmekle Suçlanıyor" başlıklı makalesinde ise, Gazetecileri Koruma Komisyonu (CPJ) ve Avrupa Komisyonu'nun raporlarına vurgu yaptı.

Tisdall, "Ankara, yazarların soruşturulması ve tutuklanması dâhil Türk medyasına karşı gözdağı kampanyasını sistematik bir şekilde sürdürüyor ve hükümet politikalarına meydan okuyanların işten çıkarılmasını talep ediyor" diye yazdı.

-"PARTİ, BAKANLAR VE AKRABALARI HAKKINDA HİÇ SORUŞTURMA YOK"-

Yazar ayrıca, Erdoğan'ın yaklaşık on yıl boyunca eşi benzeri görülmemiş bir güç toplamasına rağmen AK Parti hakkında neredeyse hiçbir incelemenin olmadığını ve bakanların ve bakanların akrabalarının yaşam tarzları ve ticari çıkarları hakkında soruşturma yapılmadığını belirtti.

En Çok Aranan Haberler