HABER

Guatr hastalığında erken tedavinin önemi

Guatr hastalığında erken tedavinin önemi

TRABZON (İHA) - Doğu Karadeniz Bölgesi'nde sık görülen guatr hastalığına iyot eksikliğinin neden olduğu belirtilerek, günlük yaşamı olumsuz etkileyen bu hastalığın tedavisine erken başlanılması gerektiği kaydedildi.

Trabzon Fatih Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Köksal Güney, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde en sık görülen hastalıkların başında guatr hastalığının geldiğini söyledi. Bölgede en fazla yapılan ameliyatlar arasında da guatrın ilk sırada geldiğini belirten Dr. Güney, iyot eksikliği dolayısıyla ortaya çıkan guatrın tiroid bezinin büyümesi sonucu oluştuğunu ve boynun ortasında yutkundukça aşağı yukarı hareket eden şişlikle kendini gösterdiğini dile getirdi. Guatrın geceleri nefes darlığına ve rahatsızlık verici öksürüğe de yol açtığını kaydeden Dr. Güney, bu hastalığın daha çok dağlık bölgelerde oturanlarda, ergenlik yaşlarında ve hamilelerde çok görüldüğünü ifade etti.

Dr. Güney, guatr hastalığının belirtilerinin aşırı sinirlilik ve canlılık hali, fazla terleme, sıcağa tahammül edememek, çarpıntı, yorgunluk, zayıflama, nefes darlığı, halsizlik, sık acıkma, göz yanmaları, bacaklarda şişlikler, ishal, ürkeklik ve korkaklık gibi şikayetler olduğunu söyledi.

Guatr hastalığında endişelenecek bir durum olmadığına ancak günlük aktiviteleri olumsuz etkileyen bu hastalığın tedavisine erken başlanılması gerektiğine dikkat çeken Opr. Dr. Köksal Güney, "Yemeklerde iyotlu tuz kullanmak, mümkün olduğu kadar çok balık, pırasa, kuru erik, yumurta, taze fasulye, pazı, soğan, sarımsak, dut veya dut kurusu, havuç yemek, inek sütü, erik hoşafı ve havuç suyu içmek çok faydalıdır. Ayrıca kabız olunmamaya dikkat etmek gerekir. Lahana, mısır ve turp gibi sebzelerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekmektedir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler