YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GÜBRETAŞ, tarımsal üretimin devamlılığı için öncülüğünü sürdürüyor

GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı: - "GÜBRETAŞ, tarımsal üretimdeki gübre ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını tek başına karşılamakta" - "Salgın nedeniyle uluslararası piyasalarda kimyevi gübre fiyatlarındaki ortalama artış yüzde 60'ı, navlun-nakliye maliyetleri ise yüzde 50'yi aştı" - "120'den fazla gübre çeşidiyle 2 bin 750 satış noktasında üreticilere hizmet sunuyoruz" - "En kaliteli ürünü en uygun fiyata yurt içi ya da yurt dışından temin edip üreterek çiftçilere ulaştırmayı amaçlıyoruz" - "Çiftçilere en uygun fiyatlarla gübre sağlayabilmek için alternatif tedarik yöntemleri de kullanıyoruz"

İSTANBUL (AA) - Gübre Fabrikaları TAŞ (GÜBRETAŞ), salgın sürecinde özellikle çiftçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü gübreyi yüksek kalite ve uygun fiyatla sunarak onların yanında olmaya devam ederken, pazardaki liderliğini de güçlendiriyor.

GÜBRETAŞ'ın açıklamasına göre, 2020'de 2 milyon ton üzerinde rekor satışla ülkedeki kimyevi gübre tüketiminin üçte birini tek başına karşılayan şirket, kuruluş misyonu doğrultusunda tarımsal verimliliği artırmaya yönelik ürün ve hizmetlerini artan tempoyla devam ettiriyor.

Şirket, ana hissedarı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ile oluşturduğu güçlü iş birliği sayesinde salgın sürecinde çiftçilere ihtiyaç duydukları her türlü gübreyi yüksek kalite ve uygun fiyatla sunuyor.

Yıla yeni hedeflerle başlayan GÜBRETAŞ, bu dönemde uluslararası gübre piyasasındaki emtia ve ham madde fiyatı artışlarından kaynaklı sektördeki arz ve tedarik sıkıntısını aşmak için öncü rolünü sürdürüyor. Bu kapsamda sektörde fiyat istikrarının sağlanmasını hedefleyen şirket, çiftçilerin ihtiyaç duyduğu gübre taleplerinin karşılanması için üretim ve tedarik alanında tüm imkanlarını seferber ederek operasyonel faaliyetlerini planlanan şekilde aralıksız gerçekleştiriyor.

- "Türkiye'nin gübre ihtiyacının yüzde 30'unu GÜBRETAŞ karşılıyor"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan GÜBRETAŞ Genel Müdürü İbrahim Yumaklı, son 5 yıllık ortalamaya bakıldığında Türkiye'de yılda 6 milyon ton civarında gübre tüketimi gerçekleştiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Sektörle ilgili temel yeraltı kaynakları ülkemizde bulunmadığı için büyük oranda ithalatla karşılanıyor. Türkiye olarak dünyadaki gübre tüketiminde sadece yüzde 1,5 paya sahip olduğumuz ve bu gübrelerin ham madde ihtiyacının da yaklaşık yüzde 90'ını yurt dışından karşıladığımız göz önüne alındığında, sektörün uluslararası piyasalardaki arz ve fiyatlara göre şekillendiği görülür. Üstelik yurt dışından döviz ile ithal ettiğimiz bu ürünleri, iç piyasada TL olarak üreticiye ulaştırmak da ham madde fiyatlarındaki dalgalanmanın yanı sıra döviz kurlarıyla ilgili finansal riskler getirebilmektedir."

Yumaklı, GÜBRETAŞ'ın tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için her zaman ürün bulunurluğunu sağlamaya öncelik verdiğine dikkati çekerek, tarım girdi maliyetlerinde yüzde 15-20 civarında paya sahip olan gübrenin tarımsal verimlilik artışına ortalama yüzde 50 katkı sağladığını anlattı.

Pazar payında lider olduklarını anımsatan Yumaklı, "GÜBRETAŞ, tarımsal üretimdeki gübre ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını tek başına karşılamakta. Bu başarı, çiftçiye sağladığımız kaliteli ürün ve hizmetlerin yanında en öncelikli prensibimizin kesintisiz gübre tedarikini sürdürmek olmasının bir sonucudur." ifadelerini kullandı.

- "Salgın nedeniyle kimyevi gübre fiyatlarında artış yüzde 60'ı geçti"

İbrahim Yumaklı, gübre fiyatlarının sadece yurt içindeki döviz kuru hareketlerine göre belirlenmediğini belirterek, uluslararası piyasalardaki gübre ham madde fiyatlarının, global arz-talep değişikliklerinin ve son bir yılda yaşanan küresel salgının da fiyatı etkilediğini bildirdi.

Salgın nedeniyle uluslararası piyasalarda kimyevi gübre fiyatlarındaki ortalama artışın yüzde 60'ı, navlun-nakliye maliyetlerinin ise yüzde 50'yi aştığını vurgulayan Yumaklı, şu açıklamalarda bulundu:

"Bununla birlikte gübre ham maddesi üreten bazı ülkelerin kendi iç pazarlarını öncelemeleri ve ihracata kısıtlamalar getirmeleri nedeniyle dünya genelinde gübre tedarikinde sorunlar yaşanmaktadır. Buna rağmen şirket olarak sektör liderliğinin getirdiği sorumlulukla üretim planlamamız ve aylar öncesinde yaptığımız tedarik planlarında alternatif çözüm yöntemlerini de kullanarak çiftçilerimize gübre tedariki sağlama sözümüzü yerine getirmekteyiz. Tedarik sıkıntısı olan bazı klasik ürünlerin yerine ikame ürün olarak Ar-Ge tecrübemizle geliştirilen özel ürünleri sunarak da çiftçinin işini kolaylaştırdık."

- "120'den fazla gübre çeşidini 2 bin 750 satış noktasında üreticilerle buluşturuyoruz"

GÜBRETAŞ Genel Müdürü Yumaklı, şirketin ana hissedarının Türkiye'nin büyük çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatifleri olduğunu belirterek, "GÜBRETAŞ'ın yüzde 75 hissesi Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait olup, kalan yüzde 25'i ise Borsa İstanbul'da işlem görmektedir. Bu yönüyle kendimizi yüzde 100 halkın şirketi olarak görüyor ve bunun sorumluluğunu yerine getirmek için daha büyük bir eforla çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Şirketin 2001'den beri devam eden başbayilik sözleşmesiyle Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kimyevi gübrede tek tedarikçisi olduğunu aktaran Yumaklı, bu stratejik iş birliği çerçevesinde sektörde ürün bulunurluğunu garanti altına almak, yılın tamamı için tedarik yönetimini sürdürmek ve çiftçiler lehine fiyat rekabetiyle sektörde dengeleme açısından tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkılar sağladıklarını anlattı.

Yumaklı, sektöre örnek olacak tedarik iş birliği sayesinde çiftçinin yüksek miktardaki kimyevi gübre ihtiyacının zamanında karşılandığını kaydederek, "Ürünlerimizi tarım yapılan her noktaya dağıtıyoruz. Kendi ürettiğimiz ve yüksek verim artışı sağlayan özel ürünlerin de aralarında bulunduğu 120'den fazla gübre çeşidiyle 1.850'si Tarım Kredi Kooperatifi olmak üzere 2 bin 750 satış noktasında üreticilere hizmet sunuyoruz." bilgilerini verdi.

- "İlkbahar gübre tedarik çalışmalarına sonbaharda başladık"

İbrahim Yumaklı, kimyevi gübrelerde tedarik süreçlerinden bahsederek, en kaliteli ürünü en uygun fiyata yurt içi ya da yurt dışından temin edip üreterek çiftçilere ulaştırmayı amaçladıklarını bildirdi.

Herhangi bir aksaklığın yaşanmaması adına üretim ve tedarik planlamalarını aylar öncesinden yapıp gübre siparişlerini sezonunda teslim etmek zorunda olduklarını vurgulayan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

"Önümüzdeki ilkbahar döneminde tarımda kullanılacak gübrelerin tedarik planlamasını, Tarım Kredi Kooperatifleri'nden gelen talep ve sevk projeksiyonu doğrultusunda 2020 sonbaharında başlattık. GÜBRETAŞ, Tarım Kredi siparişlerinin yanı sıra pazar payıyla orantılı olarak bayiler ve diğer müşterilerden gelecek tahmini gübre taleplerine göre tedarik, üretim ve lojistik planlamalarını sezon başlamadan aylar öncesinde yapmaktadır."

Yumaklı, gübre fiyatlarını belirleyen unsurlara ilişkin, "Ürünler ve ham maddeler birkaç ay öncesinden tedarik edilirken sadece o günün fiyat hareketleri değil, dönemsel ekonomik gelişmeler, tarım ve gübre sektöründe ilgili sezona yönelik öngörüler, ürünlerin fiyat ortalaması, stoklama maliyetleri, finansman giderleri gibi birçok konu değerlendirilerek satın alma kararı verilmektedir." açıklamasında bulundu.

Çiftçilere en uygun fiyatlarla gübre sağlayabilmek için alternatif tedarik yöntemleri de kullandıklarını kaydeden Yumaklı, şartlar uygun olduğunda fırsat alımları yaptıklarını bildirdi.

Yumaklı, "Bu zorlu dönemde Tarım Kredi ve GÜBRETAŞ'ın iş birliği sayesinde küresel salgına rağmen çiftçilerin ihtiyaç duyduğu kimyevi gübreleri uygun fiyata ve zamanında temin ettik." ifadesini kullandı.

GÜBRETAŞ'ın kendi ürünleri ile ilgili bilgi veren Yumaklı, kalite standardını sağlama ve koruma adına gösterdikleri çabanın çiftçiler nezdinde kalite ve güven ile anılmalarını sağladığını bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler