HABER

Gül, Arnavutluk'a gitti

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, TCK'nın 301. maddesi ile ilgili tartışmaları değerlendirerek, "Hükümetimizin görüşü herkes tarafından biliniyor. Reform sürecini devam ettirme gayretindeyiz. Yakın zaman içinde de bu konuyu sivil toplum kuruluşlarıyla konsensüs içinde şekillendireceğiz. Dışarıdan gelen telkinlerden ziyade Türk halkının çıkarına uygun olan neyse onu yaparız" dedi.

Dışişleri Bakanı Gül, resmi bir ziyarette bulunmak üzere Arnavutluk'un başkenti Tiran'a gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havaalanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Gül, Arnavutluk'un Türkiye açısından büyük önem taşıyan bir ülke olduğunu söyledi. İki ülke arasında her alanda hızla gelişen ve derinleşen ilişkiler bulunduğunu dile getiren Gül, ziyareti çerçevesinde Arnavutluk Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile biraraya geleceğini açıkladı. Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ticari rakamların potansiyeli yansıtmadığını ifade eden Gül, iki ülke arasındaki ticaret hacmini arttırmayı hedeflediklerini vurguladı. Türkiye'deki birçok firmanın Arnavutluk'ta büyük yatırımlar yaptığını anlatan Bakan Gül, Türkiye'de birçok şirketin Balkan ülkelerinde büyük yatırımlar yaptığını, hükümet olarak bu yatırımları desteklediklerini bildirdi. Gül, Türkiye'nin gerek Avrupa Birliği gerekse NATO ile ilişkiler çerçevesinde tecrübeleri doğrultusunda Arnavutluk'a destek verdiğini söyledi.

Açıklamalarının sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Gül, TCK'nın 301. maddesi ile ilgili tartışmaları değerlendirdi. Hükümetin 301. maddeyle ilgili görüşlerinin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Gül, reform sürecini devam ettirme gayretinde olduklarını, yakın zaman içinde de sivil toplum kuruluşlarıyla konsensüs içinde bu konuyu şekillendireceklerini vurguladı. Gül, gazetecilerin, Avrupa Birliği'nden gelen eleştirileri hatırlatması üzerine ise "Dışarıdan gelen telkinlerden ziyade Türk halkının çıkarına uygun olan neyse onu yaparız" değerlendirmesini yaptı. Gül, bir soru üzerine Ermenistan ile ilgili ilişkileri ilerletmeyi hedeflediklerini belirterek, karşılıklı anlayış çerçevesinde mevcut sorunları çözmek istediklerini ifade etti.

ABD'nin Küba'daki Guantanamo Üssü'nde 5 yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Türk vatandaşı Murat Kurnaz'ın serbest bırakılmasında Türkiye'nin rolü olup olmadığı yönündeki bir soruya Bakan Gül, "Murat Kurnaz hem Türk hem Alman vatandaşıdır. Bu nedenle hem bizim hem de Alman hükümetinin gayretleri olmuştur" şeklinde cevap verdi. Hrant Dink cinayetinin ardından yaşanan tartışmaları da yorumlayan Bakan Gül, "Eskiden bu tip meseleler faili meçhul olarak kalırdı, ancak hükümetimiz bunu birinci dereceden sahiplendiği için faili yakalandı. Daha önce başka olaylarda İstanbul'da El Kaide mensupları yakalanmıştı" diye konuştu. Suriye Dışişleri Bakanı Valid Muallem ile yaptığı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine de Bakan Gül, görüşmede Suriye ile Türkiye'nin 'Irak' vizyonunun aynı olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Irak'ın toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin öncelikli olduğunu, bunun iki ülkenin ortak görüşü olduğunu dile getiren Gül, Türkiye ile Suriye'nin önümüzdeki günlerde bununla ilgili bazı çalışmalar yapacağını kaydetti. Gül, ayrıca ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Ralston'ın Türkiye ziyaretini de değerlendirerek, "ABD büyük bir güç. Terörle mücadele de ilgilendiği konulardan biridir. Ancak biz Türkiye olarak bu konunun ciddiye alınması için çabalarımızı ve ısrarlarımızı sürdüreceğiz" şeklinde konuştu. Gül açıklamalarının ardından milletvekilleri ve iş adamlarından oluşan kalabalık bir heyetle Tiran'a hareket etti.

En Çok Aranan Haberler