YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gül-benin Ortak Basın Toplantısı

ANKARA (İHA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bizim Afrika'ya olan ilgimiz bir taarruz şeklinde değil. Bizim...

ANKARA (İHA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bizim Afrika'ya olan ilgimiz bir taarruz şeklinde değil. Bizim Afrika'ya olan ilgimiz, Afrika'nın önemi kavramak, Afrika'nın sorunlarının farkına varmak ve Afrika'nın sorunlarını sadece Afrikalılara bırakmanın insanlığa yakışmadığını görmekten kaynaklanmaktadır. Gayet samimi, dürüst ve karşılıklı yardımlaşma ve çıkar esaslarına dayalı bir ilişkidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ile birlikte Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısı öncesinde ise iki ülke arasında "Diplomasi Akademileri Arasında İşbirliği Mutabakat Zaptı", "Ekonomik, Ticari ve Teknik İşbirliği Anlaşması", "Tarım Alanında İşbirliği Konulu Mutabakat Zaptı", "Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Protokolü", "Kültür, Eğitim, Bilim, Basın-Yayın, Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Anlaşması", "Kalkınma ve Teknik İşbirliği Anlaşması", "Hava Ulaştırma Anlaşması" gibi anlaşmalar imzalandı. Anlaşmaların bir kısmına ise Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imza koydu.

Anlaşmaların ardından konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Benin Cumhurbaşkanı ve heyetini Türkiye'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilk resmi ziyaret olduğunu söyledi. Benin'de çoğulcu bir sistemin olduğunu ve demokratik bir şekilde seçimlerin yapıldığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Benin Afrika'nın istikrarlı ülkelerinden bir tanesidir" diye konuştu.

İkili ilişkilerin daha da nasıl ileri götürülebileceğini ve Afrika'da olup bitenleri görüştüklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Uzun süreden beri Afrika'yı öncelikli alanlar arasında görüyoruz" dedi.

"İki ülke arasında ilişkiler siyasi alanda da gelişmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Gül, birçok ülkenin elçiliklerini kapatırken, Türkiye'nin elçiliğinin olmadığı ülkelerde elçilik açmaya gayret ettiğini söyledi. Hükümetin Benin'e elçilik açmayı kabul ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, Benin'e de bir Türk elçiliği açılacağını kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, "Bugünkü görüşmelerimiz gayet verimli geçmiştir" diyerek Benin Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinden mutluluk duyduğunu yineledi.

BENİN CUMHURBAŞKANI BONİ YAYİ

Benin Cumhurbaşkanı Thomas Boni Yayi ise, ilk kez bir Benin Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Afrika'ya olan sevgisinin kendisini şaşırtmadığını belirtti. Gül, "Sizler Osmanlı medeniyetinin mirasçılarısınız" diye konuştu. Osmanlı'nın insanlık adına çok büyük işler yaptığını ve bu vizyonun benimsenmesi gerektiğine vurgu yapan Benin Cumhurbaşkanı Yayi, "Buradan bir çağrıda yapmak istiyorum bütün Türk halkına ve bütün basına şunu söylemek istiyorum; gerçekten sizin vizyonunuz doğruydu. Sayın Cumhurbaşkanı o vizyonu doğru gördü" şeklinde konuştu.

Bazı gerilim alanlarında yardıma ihtiyaçları olduğunu söyleyen Benin Cumhurbaşkanı, yeni ve güçlü bir Afrika'nın geldiğini söyledi. "G-8 duymalı Afrika'nın sesini, G-20 duymalı Afrika'nın sesini" diyen Yayi, "Türkiye zaten şimdiden Benin için çok şeyler yapıyor" şeklinde konuştu.

“AFRİKA'YA OLAN İLGİMİZ, BİR KUCAKLAMA POLİTİKASI”

Açıklamaların ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin sorularını cevapladı. Benin'den gelen bir gazetecinin "Türkiye bir süredir Afrika'da diplomatik taarruza geçti. Bunun gerekçeleri ne? Ve neden Türkiye Benin'i partner olarak seçmiş durumda?" diye sorması üzerine Cumhurbaşkanı Gül, "Bizim Afrika'ya olan ilgimiz bir taarruz şeklinde değil. Bizim Afrika'ya olan ilgimiz, Afrika'nın önemi kavramak, Afrika'nın sorunlarının farkına varmak ve Afrika'nın sorunlarını sadece Afrikalılara bırakmanın insanlığa yakışmadığını görmekten kaynaklanmaktadır. Gayet samimi, dürüst ve karşılıklı yardımlaşma ve çıkar esaslarına dayalı bir ilişkidir" diye konuştu.

Şuanda 30 tane Afrika ülkesinde Türkiye'nin elçiliği olduğunu ve bunun sayısını da 34'e çıkaracaklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Beninli gazetecinin sorusuna cevap olarak şunları kaydetti:

"16 Afrika ülkesi Türkiye'de daimi büyükelçilik açmak için bize resmen başvurmuştur. Bu 17'ye çıkmıştır. Sayın Cumhurbaşkanı'da Türkiye'ye daimi büyükelçilik açma niyetini açıklamıştır. 'Artık ilişkilerimiz Paris üzerinden değil, direkt iki ülke arasında olmalıdır' demiştir. Bu gayet dürüstçe, iyi niyetli, insani ve siyasi amaçları olan bir açılım politikasıdır. Bir taarruz değil, bir açılım politikası. Daha çok kucaklama politikasıdır. Bu da çok iyi anlaşıldığı için aynı bizim açtığımız kucağı Afrika ülkeleri de bizim için açmaktadır."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler