Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak'ın kuzeyine yönelik kara harekatını değerlendirirken, "Bizim herhangi bir işgal niyetimiz yok, amacımız devletimize tehdit olan bu unsuru oradan temizlemek. Bu unsur oradan temizlenecek" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği Başkanı Metin Özkan ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Gül, kabulde gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. TSK'nın Irak'ın kuzeyine yönelik düzenlediği kara harekatına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, "Hiçbir devletin kendi toprakları üzerinde veya sınırına yakın bir yerde, illegal bir silahlı güce müsaade etmeyeceğini söyledi. Gül şöyle devam etti:
-VAKTİNDE YAPILMASAYDI DAHA ÇOK ŞEHİT VERİRDİK
"Eğer müsaade ederse, eden orada devlet olmaz. Otorite boşluğundan dolayı büyük bir yapılanmanın olduğu takip ediliyordu zaten. Nitekim direniyor, çetin bir mücadele veriliyor. Bu da gösteriyor ki, eğer bu ihmal edilmiş olsaydı, demek ki ne kadar kökleşiyormuş. Yapılması gereken bir şey zamanında yapılmış oldu. Yoksa size, tehdit olacak unsurlar oradaki mevzilerine ağır silahlarını yerleştiriyor. Yapılmasaydı yarın daha çok şehit de vermek durumunda kalacaktık. Tabii ki operasyon, siz de kurşun atıyorsunuz, karşınızdaki de kurşun atıyor. Karşınızdaki size plastik mermi atmıyor. Dolayısıyla bunun doğasında, tabiatında olan bir şey. Bunun da ne olduğunu en iyi asker bilir tabii. Ama siz vaktinde yapmazsanız, ileride daha büyük şehitler verirsiniz. O açıdan şehitlerimiz hepimizi derinden yaralıyor, derinden üzüyor. Hepsi, aileleri, çocukları, anneleri, babaları bize emanet. Asla onlara saygıyı unutmayacağız. Ama böyle bir tehdidi yok etmekteki kararlılığımızı son ana kadar göstereceğiz. İnsan arzu eder tabii ki hiç bunlar olmasın. Niyetimiz gayet açık, herkese, bütün dünyaya deklare ettik. Bizim herhangi bir işgal niyetimiz yok, amacımız devletimize tehdit olan bu unsuru oradan temizlemek. Bu unsur oradan temizlenecek"
-OPERASYONU YAZIN BEKLİYORLARDI
Gül, bölgede bir tampon bölge oluşturulup oluşturulmayacağına yönelik bir soruya da, "Bunlar herhangi bir askeri politik konulardır. O açıdan bunlar çok açık konuşulmaz" karşılığını verdi. Gül, şöyle dedi :
"Bu silahlı mücadelenin daha da başarılı olması için diplomatik alt yapının da hazır olması gerekir. Bugün gördüğümüz gibi Kuzey Irak'taki yerel yönetim bile yaptıkları açıklamalarda ‘bizim bu teröristlerle ilişkimiz yok' diyorlar. Tabii ki, siyaseten bir şeyler söyleyecek, ama onlar bile bu işi kabul etmiş vaziyette. Irak aynı şekilde, bütün diğer Arap ülkeleri aynı şekilde. Diğer müttefiklerimiz Avrupa'dan batıya kadar herkes. Tersi olsaydı o zaman çok daha zor olurdu. Hatta yardımlar edilir, sizi bozmak için bir sürü müdahaleler yapılır. O bakımdan alt yapısı iyi hazırlanmış. Hem siyasi alt yapısı, hem askeri alt yapısı iyi hazırlanmış. Böyle bir mevsimde beklenilmiyordu, yazın bekleniyordu. Dediğim gibi askeri planlamadır"
Gül, operasyona yönelik içerde ve dışarda çeşitli yorumlar yapıldığını da hatırlatırkan, "Tabii ki, herkes yorum yapar, yapabilir ama belli bir noktadan sonra bu işin sorumlularının uzmanlarına ve devlet kademesindeki bu işin görevlilerine bırakmak ve saygı duymak gerekir. Bir bildikleri var demek gerekiyor. ‘O anda onu niye öyle yaptın da, söyle yaptın da, yapmadın da' diye fazla dozu ileri götürmemek gerekiyor" dedi.
-TERÖRLE BİR YERE VARILMAZ
Türkiye'de terör ve silahla devlete karşı baş kaldırmakla bir yere varılamayacağının görüleceğini söyleyen Gül, "Türkiye zaten kendi problemlerini demokratik standartlarını yükselterek çözmekte olan bir ülke. Yani Türkiye'de 'hiçbir problem yoktur ya da hiçbir sıkıntı yoktur' diyemeyiz tabii. Hepimiz bir çok şeyden şikayet edebiliriz. Bunlar farklı farklı alanlar. Ekonomik şikayetler olabilir, siyasi şikayetler olabilir. Sosyolojik şikayet olabilir. Şu da düzelsin, şu da daha iyi olsun, bu da şöyle olsun, denebilir bütün bunlar. O bakımdan mücadele sadece askeri mücadele değildir. Burada önemli, sizinle paylaşmak istediğim şey, silahlı kuvvetler, verilen görevi büyük fedakarlıkla ve en iyi şekilde yapıyorlar" diye konuştu.
-BÜTÜN BOYUTLARI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Gül, bölgedeki sorunun, sosyolojik, kültürel, eğitim, ekonomik, psikolojik ve sağlık gibi bir çok boyutunun olduğunun altını çizerek, "Bütün bunlarda da hep başarı sağlanması gerekiyor ki bu problem ortadan kalksın. Burada şu kadar kişi öldü, ölenlerin yerine yarın yenileri de gelebilir. Onun için bu bataklığı tamamen kurutmak gerekiyor. Bir taraftan silahı ile karşınıza çıkanlarla sonuna kadar mücadele edilecek, 'Silahım senden daima üstündedir, üstün olacaktır' kararlılığını göstermek gerekiyor. Bir taraftan da ekonomiydi, sağlık, psikolojik, kültürel, sosyolojik bütün bu konularda da çalışılmalı, tabii çalışmaların hepsi elbirliği içinde yürüyor. Onlar da yapılıyor. Tabii daha iyi yapılabilir, yapılması lazım" dedi. ANKA