İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kıbrıs müzakerelerinde iki taraf arasında mutabakat olmazsa devreye garantör ülkeler olarak Türkiye ile Yunanistan'ın gireceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül, TGRT'de yayınlanan ve Murat Odabaşı'nın sunduğu 'Ankara Gündemi' isimli programa konuk oldu. Gül, burada Odabaşı'nın Kıbrıs'a ilişkin sorularını yanıtladı. New York'ta imzalanan metnin diplomasideki yerini anlatan Gül, "Ortada bir plan var. Plan üzerinde bizim değiştirmek istediğimiz hususlar var. Rum tarafının değiştirmek istediği hususlar var. Bu süre içinde bütün bunlar çalışılacak. Ümit ediyoruz ki, Rum tarafı ve Türk tarafı oturur ve bu plan üzerinde yapılacak değişiklikler karşılıklı olarak anlaşırlar, bir uzlaşmaya varırlar" dedi.
Uzlaşmanın yolları olduğunu ifade eden Gül, "Siz bir şeye 'evet' dersiniz, onlar bir şeye 'evet' der. Bunlar, iki tarafın da oturup uzun uzun tartışacağı ve neticede bir mutabakata varacağı bir husus. İnşallah böyle olur. Böyle bir mutabakat çıkarsa, o zaman Türkiye ve Yunanistan olarak bizler de 'bunu destekliyoruz' diyeceğiz ve o mutabakatı Genel Sekreter hem Türk kesiminde, hem Rum kesiminde referanduma sunacak. Eğer iki taraf arasında mutabakat olmazsa, o zaman Türkiye ve Yunanistan devreye girecek. Garantör ülkeler olarak, bizler de yardımcı olacağız. Dörtlü çalışacağız" diye konuştu.
Çözüm olmazsa BM Genel Sekreteri'nin her iki tarafı dinleyeceğini belirten Gül, bunları dikkate alarak referanduma gidileceğini belirtti. Referandumda Kıbrıs halkının serbest iradeleriyle, kendi çıkarlarına göre, benimsiyorlarsa 'evet', benimsemiyorlarsa 'hayır' diyeceğini kaydeden Gül, şöyle devam etti:
"Her iki taraf da 'evet' derse anlaşma sağlanmış olacak. Her iki taraf da 'hayır' derse, düşecek. Bir taraf 'evet', bir taraf 'hayır' derse yine netice olmayacak. O zaman yeni bir durum ortaya çıkacak. Kıbrıs Türk Devleti, Kıbrıs Rum Devleti ortaya çıkacak. Bunların birleşmesinden Birleşik Kıbrıs Devleti çıkacak. Yani yeni ortaklık şeklinde AB'ye girecek. Bütün çalışmamız bu. Referandumun neticesi ortaya çıkacak. Ondan sonra TBMM'ye gelecek. Hükümet bu süreci işleteceğini söyleyecek. Yani biz bu süreci işleteceğiz. TBMM'ye getireceğimizi söyleyeceğiz. Bu bakımdan Türk tarafı elinden gelen herşeyi yapacaktır. Son sözü TBMM söyleyecek. Meclis tamamlanmamış bir şeyi onaylayamaz. TBMM adına hükümet bir onay veremez. 'Evet' veya 'Hayır' diyemez."