Roma - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Roma'da Uluslararası Lübnan Konferansı'nın sona ermesinin ardından, Türkiye'ye hareketinden önce Türk basınına yaptığı açıklamalarda, toplantıda ele alınan belli başlı konularda Ankara'nın yaklaşımları konusunda da bilgi verdi.
Abdullah Gül, ateşkesin ardından Lübnan'ın güneyine yerleştirilmesi gereken uluslararası güç konusunda Birleşmiş Milletler kararının şart olduğuna değinerek, "İstikrar gücüyle ilgili şartların oluşması ve de BM kararının çıkması gerekiyor. Roma'daki konuşmamda, bunun faydalı olabileceğini ifade ettim" dedi.
Gül, Dışişleri Bakanlığı'nın resmen doğrulamamasına karşın, Batı basınında, ateşkes sonrasında Güney Lübnan'da konuşlandırılacak 10 bin kişilik ilk uluslararası gücün Türkiye ve Mısır askerlerinden oluşacağı biçimindeki söylentilerin hatırlatılmasına karşılık olarak, bunun zamanla netleşecek bir konu olduğunu söyledi.
Konuyu, Roma'ya gelmeden önce Genelkurmay Başkanlığı ile de ele aldıklarını kaydeden Gül, Türkiye'nin konuya ilişkin yaklaşımını şu sözlerle özetledi:"Bu konuda bizim kendi görüşümüz var elbet. Basında bu tür haberler çıkabiliyor. Zira Türkiye'nin oynayabileceği rol bilindiği için, bunu kimse görmezlikten gelemez. Biz bu konuda bir BM kararının çıkmasının faydalı olacağına inanıyoruz. Bununla ilgili bir BM kararı çıkacak. Ondan sonra tabii ki şartların da oluşması gerekiyor. Biz de tabii ki bu konuyu en iyi şekilde değerlendiriyoruz. Bu konuyla ilgili olarak zaten gelmeden önce Genelkurmay Başkanlığımızla da görüşmelerimiz oldu."
Gül, "Türkiye bu tür bir rol üstlenmeye hazır mı, böyle bir gücün komutasını üstlenir mi?" biçimindeki bir soruyu ise "Bunlar detaylarla ilgili konular. Detaylar ortaya çıksın o zaman daha açık söylemde bulunuruz. Şimdilik bu kadar yeter. Herhalde zaten, önümüzdeki günlerde bu iş netleşecektir" diye yanıtladı.
Roma'daki toplantıya çatışmanın etkin tarafları konumundaki İsrail ve Hizbullah'ın davet edilmemesinin bir eksiklik olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken de Gül, "İsrail yoktu ama toplantıda İsrail'in görüşlerini savunanlar vardı. Dolayısıyla bu toplantı İsrail'in bilgisi dahilinde oldu. İsrail'in fikirleri bu toplantıda vardı. Hizbullah için de benzer bir durumdan sözedilebilir. Lübnan Başbakanı da Hizbullah'ın Lübnan'ın bir parçası olduğunu ve hükümette koalisyon ortağı olduklarını söyledi" diye konuştu.