BRÜKSEL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, "Toplantımızın odak noktasını Afganistan ve Kosova oluşturdu. Bu iki bölgede gelişmeleri muhataplarımla ayrıntılı olarak ele alma fırsatını buldum" dedi.
Türkiye'yi temsilen NATO toplantısına katılmak için Brüksel'e gelen Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Gül, konuşmasında, bu sabah NATO ülkeleri Dışişleri Bakanlarıyla bir araya geldiğini belirterek "Toplantımızın odak noktasını Afganistan ve Kosova oluşturdu. Bu iki bölgede gelişmeleri muhataplarımla ayrıntılı ele alma fırsatını buldum. Toplantı çerçevesinde bazı meslektaşlarımla ilgili görüşmeler de yaptım" dedi.
Sadece müttefik ülkelerin dışişleri bakanlarıyla yaptıkları kahvaltı toplantısını takiben NATO Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) askeri katkıda bulunan ülkelerin Dışişleri Bakanlarıyla bir araya geldiklerini anlatan Gül, "Bu toplantıya Afganistan Dışişleri Bakanı da katıldı. Bildiğiniz gibi NATO'nun Afganistan'da yürütmekte olduğu ISAF hareketi bütün ülkeye yayılmış bulunmaktadır" dedi.
Uluslararası toplumun Afganistan'ın yeniden terör ve aşırı ideolojiler için bir melce haline gelmesini arzu etmediğini anlatan Gül, şöyle konuştu: "Türkiye tarihten kaynaklanan dostane ilişkiler içinde bulunduğumuz bu ülkenin yeniden yapılanma hamlesine girişebilmesi için elinden gelen yardımı yapmaya devam etmektedir. Ülkemizin daha önceki dönemde ISAF'ın komutasını iki kez üstlenmiş olduğu malumunuzdur. Halihazırda Kabil bölgesini de içeren merkez bölgede önemli bir rol oynamaktayız. ISAF'a mevcut askeri katkımız 800 personel civarındadır. Bu dönemde katkımız 950'ye çıkacak. Ayrıca Afgan subayları ve polis memurlarının eğitimine de katkıda bulunmaktayız. 340 Afgan subay askeri okullarımızda eğitim görmüşlerdir. Geçtiğimiz yıl 75 polis memuruna da uyuşturucuyla mücadele eğitimi verilmiştir. Yine bildiğiniz gibi Vardak vilayetindeki bölgesel imar ekibimiz (PRT) geçtiğimiz Kasım ayında faaliyetine başlamıştır. Ekibimiz bu çerçevede özellikle eğitim, sağlık, yerel idare polis eğitimi ve gıda yardımı bakımından oldukça kapsamlı çalışmalar yürütmektedir"
Bakan Gül, gerek Kosova gerek Lübnan'da bulundurduğumuz barış koruma birliklerimiz de hesaba katıldığında Türkiye'nin Afganistan'a katkısının önemli olduğunu anlattı. Bu sabah görüşmelerde bu hususların yanı sıra yine çok dostane ilişkiler içinde bulunduğumuz Pakistan'ın NATO'yla olan münasebetleri ve işbirliğinin geliştirilmesinin önemine de değindiğini anlatan Bakan Gül, "Pakistan ile Afganistan'ın bölgenin güvenlik ve istikrarının temini bakımından yakın bir işbirliği içinde olmaya teşvik edilmelerinin ehemmiyet taşıdığını vurguladım" dedi.
Kosova meselesinin de hassas bir aşamada olduğunu anlatan Bakan Gül, sözlerine şöyle devam etti: "Kosova'nın statüsü konusunda BM özel temsilcisi Ahtisaari önümüzdeki günlerde önerilerini taraflara iletecek. Bu dönemde bizim de 380 personel bulundurduğumuz Uluslararası Barış Gücü'nün (KFOR) gelişmeleri yakından takip etmesi, gerekli güvenlik önlemlerini sürdürmesi ve geçiş döneminde istikrarı muhafaza etmesi önem taşımaktadır. KFOR'un etkinliğini koruması için elimizden gelen katkıyı yapmaya devam edeceğiz. Mayıs ayında güney bölgedeki çok uluslu görev kuvvetinin komutasını bir yıllığına üstlenecek olması da ülkemizin uluslar arası güvenlik ve istikrara yapmakta olduğu katkıların yeni bir örneğini teşkil etmektedir. Gerek ülkemiz gerek NATO bakımından bu toplantının yararlı olduğunu ve ittifakın içinde bulunduğumuz bu dönemde özellikle ihtiyaç duyduğu istişare sürecine katkıda bulunduğunu düşünmekteyim."