Washington (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail ile Filistin arasında, İsrailli askerin kaçırılmasıyla tırmanan gerginliğin çözümünde Türkiye'nin daha fazla katkıda bulunması yönünde talep geldiğini ve Şam'a da bu çerçevede Türkiye'den bazı mesajların iletildiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bugün bir araya gelecek olan Gül, Washington'da Türk basın mensuplarının soruları yanıtladı. İsrail-Filistin gerginliğine ilişkin sorular üzerine Bakan Gül, bölgede olaylar tırmanmaya başlayınca, önce İsrail Dışişleri Bakanı'nın kendisini arayarak yardım istediğini, daha sonra İsrail
Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Lideri Mahmud Abbas'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını, kendisinin Hamas lideri İsmail Haniye ile görüştüğünü, Başbakan Erdoğan'ın da ABD Başkanı George Bush ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile temasta bulunduğunu anlattı.
Gül, "bütün bu temasların neticesinde Türkiye'ye, bu konuda daha fazla iş yapması talebi geldi. Başbakan da danışmanı Büyükelçi Prof. Ahmet Davudoğlu'nu Şam'a gönderdi ve mesajlarını iletti. Konuşulan şeyler, bu tırmanmanın önlenmesiyle ilgili. Herkesin, Şam'ın da katkısı gerekiyor" dedi.
Türkiye'nin, konunun bölgesel olmadığını, her iki tarafta ortaya yeni bir siyasi durumun çıktığını ve bu kritik dönemde karşılıklı anlayış, ilk intiba, ilk adımların çok önemli olduğunu ifade ettiğini belirten Gül, "Maalesef üç ay önceki öngörülerimiz doğru çıktı ve dünyanın enerjisi buraya çevrildi. Bugün bunlar kontrol altına alınmazsa sükunet dönemine, iyi bir iklime dönüş olmazsa, korkarız ki üç ay sonra çok daha büyük bir tırmanış olur ve herkes çok daha fazla rahatsızlığını hisseder" diye konuştu.
Türkiye'nin, İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda kendisine "arabulucu" rolü biçmediğini söyleyen Gül, "prestij, şöhret arayışında olmadığını"; bölgede sadece huzur, barış ve güvenliğin istendiğini belirtti. Terör örgütü PKK konusunda ABD'nin ve Irak'ın tutumuna ilişkin bir soru üzerine Gül, ABD'nin PKK'yı terör örgütü olarak ilk tanıyan ülke olduğunu, böylece başka ülkelere de önemli bir sinyal verdiğini, terör örgütünün başı Abdullah Öcalan'ın yakalanmasında ABD'nin işbirliğinin rol oynadığını anlattı.