Hükümet Sözcüsü Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Adalet Bakanlığı’nın AB müzakere süreciyle ilgili hazırladığı bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının ’demokratik açılım’ konusunu da kapsadığını belirtti. İşte Bakanlar Kurulu’ndan çıkan 5 karar...
1- Taş atan çocuklar
Çiçek, terör suçlarıyla ilgisi olan 18 yaşından küçük çocukların çocuk mahkemelerinde yargılanmalarını ve çocuklar lehine alternatif ceza tedbirleri öngören düzenlemelerin karara bağlandığını söyledi. Düzenlemenin gerçekleşmesi halinde 18 yaşından küçük olanlar, çocuk mahkemelerinde yargılanacak. Çiçek, Ceza İnfaz Kanunu’ndaki cezaların ertelenmesi, denetimli serbestlik gibi çocukların lehine önemli düzenlemelerin karara bağlandığını söyledi.
2- Köşk’ün görev süresi 5 yıl
Çiçek, Anayasa’nın 101 ve 102. maddesinde yapılan değişiklikle cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle ilgili anayasal düzenleme ve değişiklik yapıldığını hatırlattı, referandumla kabul edilen düzenlemeyle ilgili uyum yasası ihtiyacının ortaya çıktığını belirtti. Çiçek, “Cumhurbaşkanı seçimlerinin nasıl yapılacağıyla ilgili Adalet Bakanı’nın hazırladığı bir tasarı var. Bakanlar Kurulu’nda görüşüldü, benimsendi, dolayısıyla bir iki ufak teknik düzenlemenin akabinde tekrar görüşmeye gerek yok, bunu TBMM’ye sevk etmiş olacağız” dedi. Buna göre Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi 2012’de sona erecek.
3- İnsan kaçakçılığı
Çiçek, “Bir kısım insanlar geçim derdiyle maceraya atılıyor. Bundan rant etmek isteyenler var. Yürürlükteki mevzuat açısından daha caydırıcı tedbirler getiriyoruz” dedi.
4- Hukuk Başkanlığı
Başmüzakereci Egemen Bağış’ın AB üyelik süreciyle ilgili Bakanlar Kurulu’na bilgi sunduğunu belirten Çiçek, konuyla ilgili “Hukuk Başkanlığı” kurulduğunu, bunu önemsediklerini söyledi.
5- AİHM kararları
Çiçek, AB uyum yasaları kapsamında AİHM’in Türkiye aleyhinde aldığı kararlar üzerine yeniden yargılanmalar yapıldığını anımsattı. CMK’nın (Ceza Muhakemesi Kanunu) “yargılamanın yenilenmesini” öngören 311. maddesinin 2. fıkrasında istisnai hüküm bulunduğunu belirten Çiçek, ancak bu hüküm yönünden Türkiye aleyhine verilmiş kararlar olduğunu söyledi. Çiçek, “Bunların da yeniden yargılanmasına imkan veren hukuki düzenleme getiriliyor. Böylece insan hakları açısından mahkeme kararlarının süratle yerine getirilebilmesi için böyle bir düzenleme yürürlüğe girmiş olacak” diye konuştu.
Çiçek: Öcalan’la ilgisi yok
Düzenleme, hakkındaki mahkumiyet kararı 4 Şubat 2003’den önce verilen Öcalan’a yeniden yargılama yolu açılması ihtimalini gündeme getirdi. Çiçek, VATAN’ın sorusu üzerine şöyle konuştu: “Bu düzenleme Öcalan’ı kapsamıyor. Çünkü daha önce AİHM’in Öcalan’la ilgili verdiği kararda hukuka aykırılıkların dosyanın yeniden açılması veya yargılamanın yenilenmesi yoluyla giderilmesi öngörülmüştü. Öcalan’ın avukatları yargılamanın yenilenmesi için ilgili Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne müracaat ettiler. Mahkeme, CMK’daki istisna nedeniyle başvuruyu reddetti. Avukatlar bir üst mahkeme olan İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme dosyayı istedi ve yaptığı inceleme sonucunda leniden yargılama yapılsa bile bu suça aynı cezanın uygulanacağı gerekçesiyle ’yeniden yargılamaya gerek olmadığı’ sonucuna vardı. Böylelikle AİHM’in ’dosyanın yeniden açılması’ kararı yerine getirilmiş oldu. Karar Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde uygun görüldü. AİHM tarafından da uygun bulundu. AİHM’in gündeminden düşmüştür.”
Tezkere Meclis’te
Çiçek, 17 Ekim’den geçerli olmak üzere sınır ötesi operasyonlara izin veren tezkerenin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili konunun Bakanlar Kurulu’nda ele alındığını ve tezkerenin imzalarının tamamlandığını söyledi. Çiçek, “Meclis açılır açılmaz Genel Kurul’da karara bağlanmasını arzu ediyoruz” dedi.