FRANKFURT (İHA) - Türkiye'nin bu yıl onur konuğu olarak katıldığı 60. Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, fuar merkezinde basın toplantısı düzenledi.
Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda kitap fuarının yanı sıra Irak temasları ve terörle ilgili sorulara da yanıt verdi. Gül, gazetecilerin Orgeneral İlker Başbuğ ile terör konusunda benzer ifadelerinin olduğu yönündeki yoruma, "Terörle çok zor şartlar altında büyük mücadele veriliyor. Eleştiriler, görüşler farklı farklı ifade edilebilir. Bunlar emniyet güçlerinin mücadelesini yıpratmamalı. Daha önce de böylesi bir dönemde 'düşmanı sevindirmenin alemi yok' dedim. Her kurum kendi içerisinde değerlendirmelerini yapıyor. Bu mücadelelerin psikolojik harp yanı var. İnsanlar farkında olmadan bu noktada kullanılabilirler. 'Bunlara karşı dikkatli olunmalı' dedim" şeklinde konuştu. Irak'taki temasları ile ilgili soruya ise Gül, "Irak'a ziyaret niyetim var ama henüz net bir çalışma söz konusu değil. Irak ile görüşmeler terörle mücadelenin bir parçası" dedi.
Gül, kitap fuarı ile ilgili, "Frankfurt, tanıtım açısından büyük bir kültür merkezi. Türk yazarlar kitaplar vasıtasıyla buraya geliyorlar. Türkiye'nin bu fuara konuk olması onur verici. Türkiye son derece zengin, canlı ve dinamik. Sadece ekonomik değil, kültürel ve entelektüel alanda da gelişme halinde. Orhan Pamuk'un Nobel'i alması, Türkçe kitapların farklı dillere çevrilmesi bunun bir göstergesi. Fuar organizasyonunda emeğe geçenlere teşekkür ediyorum. Burada Türkiye'nin her anlamda daha iyi algılandığını, Türkiye-Almanya ilişkilerinin geliştiğini gördük, buradan memnun ayrılıyorum" ifadelerini kullandı.
Basın mensuplarının Orhan Pamuk'un Türkiye'de yazarlara yönelik düşünce özgürlüğü eleştirisini nasıl karşıladığı yönündeki sorusuna, "Tabi bazı sıkıntılarımız vardı. Dün de bunları nasıl aştığımızı bir transformasyon, değişim geçirdiğimizi söyledim. Türkiye'de herkes düşüncesini ifade edebiliyor, her şeyi konuşabiliyor. Birçok dilde, lehçelerde kitap basımı, kaset yayınlama yapılabiliyor. Türkiye sanki yasaklar ülkesi gibi geliyor ama değil . Ancak tabi ki hala yapmamız gereken güzel şeyler de var" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Almanya'daki diğer temaslarına da değinerek, "Kültür vesilesi ile geldiğimiz Frankfurt'ta başka görüşmelerim de oldu. Alman Dışişleri Bakanı Steinmeir ve Cumhurbaşkanı Köhler ile görüşmelerim oldu. Köhler, daha önce IMF başkanlığı yapması nedeniyle Türkiye ekonomisinin nasıl güçlendiğini, yaşadığı reformları bilen bir kişi. Dünyadaki finans krizini ve Türkiye'nin durumunu konuşma ve görüşlerimizi paylaşma fırsatımız oldu. Ayrıca bugün, Almanya'daki işadamları örgütleri temsilcileri, Almanya Türk toplum temsilcileri ve kültürel faaliyetleri gösteren sivil toplum örgütlerinin başkanları ile görüşme fırsatım oldu. İş adamlarıyla ekonomik kriz durumunu, Almanya-Türkiye ilişkilerini ve bunları geliştirme konularında görüştük" dedi.
Almanya'daki Türk toplumunun uyumu konusunda ise Gül, "Burada da büyük bir değişim var. Buradaki Türkler çok güçlü ve mutlu olmalılar. Böylece hem buraya hem de Türkiye'ye faydaları olur" yorumunda bulundu. Şair Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın vefatına da değinen Gül, "Türkiye'nin en büyük şairlerinden, 'Türkçem benim ses bayrağım' diyen ve Türkçe'ye olan sevgisini her fırsatta dile getiren Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı kaybettik, Dağlarca'ya Allah'tan rahmet, sevenlerine ise başsağlığı diliyorum" dedi.