HABER

Gül: Irak'ı bırakmayız

ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ta Türk firmalarına ve Türk işçilerine yönelik yapılan kaçırma ve saldırı olaylarının şirketlerin rekabeti, bazı ülkelerin Türkiye'nin faaliyetlerinden rahatsızlığı ve terör faaliyetlerinden ötürü olduğunu belirterek, son günlerde meydana gelen olaylara yönelik eleştirilere, "Türkiye'nin Irak'ı boşaltmasını mı istiyorlar?" şeklinde cevap verdi.

Dışişleri Bakanı Gül, BM Genel Kurulu'na katılmak ve bir dizi temaslarda bulunmak üzere gittiği ABD'den yurda döndü. Gül ve beraberindekileri getiren uçak saat 14.00'te Esenboğa Havaalanı'na indi. Gül, Havaalanı'nda, yaklaşık 10 gün süren ABD temaslarına ilşkin bir basın toplantısı düzenledi. Toplantı esnasında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Gül, KKTC'nin temsiliyeti nedeniyle Ekim başında gerçekleşecek olan AB-İKÖ forumunun iptal edilip edilmeyeceğine dair bir soruya karşılık çeşitli sıkıntıların olabileceğini belirterek, buna rağmen AB'nin birçok ülkesinin bakanı tarafından toplantının düzenlenmesinin kendilerinden istendiğini söyledi. KKTC'nin İKÖ kanadından toplantıya katılacağını ve gözlemci statüsünde yer alacağını belirten Gül, İKÖ'nün de KKTC'nin katılmasını istediğini söyledi.Toplantının siyasi bir hedefi olmadığını belirten Gül, toplantının kültürel alışveriş amaçlı olduğunu ve kimsenin alınmaması gerektiğini söyledi. Gül KKTC'nin bu tip toplantılara katılmasının tanınma anlamına gelmedigini belirtti.

Türk kamyonlarının Irak'ın Zaho kenti yakınlarında peşmergeler tarafından alıkonulduğuna dair iddiaları değerlendiren Gül, kendilerine böyle bir haber gelmediğini söyledi. Gül, Irak'ta Türk firmalarına ve Türk işçilerine yönelik bir takım olayların üstüste gelmesinin tesadüfi olup olmadığına dair bir soruya, 'bu olayların oradaki şirketlerin rekabeti, bazı ülkelerin Türkiye'nin Irak'taki faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlık ve terör faaliyetlerinden kaynaklandığı' cevabını verdi. Meydana gelen olaylarla ilgili hükümete getirilen eleştirilere de değinen Gül, "Türkyie'nin Irak'ı boşaltmasını mı istiyorlar?" şeklinde konuştu. Bu yıl 290 bin kamyonun Türkiye'den Irak'a gittiğini kaydeden Gül, Türkiye'nin oradaki etkinliğini devam ettireceğini söyledi. Irak'da faaliyet gösteren Türk firmalarının kendilerine belirtilen güvenlik tedbirlerine dikkatlice uymaları gerektiğinin altını çizen Gül, bunlara uyulmaması sebebiyle bu tip olayların yaşandığını bildirdi. Gül,Türkiye'nin komşusu Irak'ı bırakmayacağını da sözlerine ekledi.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs'ta konuşlandırılan barış gücünün sayısının azaltılmasına yönelik BM Güvenlik Konseyi'ne teklif getirdiğine dair haberleri değerlerdirmesi istenen Gül, kendilerinin ilgilendiğinin bunlar değil, referandum sonrasının takibi olduğunu söyledi. Barış gücü askeri sayısının azaltılması halinde adadaki Türk askeri sayısının artırılıp artırılmayacağı? sorusu üzerine Gül, "Hayır böyle bir durum sözkonusu olamaz" dedi.

Fransa'da bazı bakanların Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda birlik üyesi tüm ülkelerde referandum yapılmasına dair teklifinin Türkiye tarafından kaygı yaratıp yaratmayacağına dair bir soruyu da cevaplayan Gül, "Bizde hiçbir kaygı yaratmıyor. Bu iş objektif bir süreçtir. Ortada kriterler vardır ve Türkiye bu kriterleri yerine getirmiştir. Bu kriterler için alınmış kararlar vardır. Reformlar devam edecektir. İyileşmenin sonu yoktur" dedi. Türkiye ile müzakerelere başlanıp başlanmaması konusunda bir soru üzerine Gül, "Biz emin bir şekilde üzerimize düşeni yaptık. Onların da üzerlerine düşeni yapmasını bekliyoruz" dedi. Gül, AB ile müzakerelere başlanması halinde müzakere süreci için AB'den sorumlu bakanlık mı kurulucağı, yoksa AB Genel Sekreterligi'nin mi müzakereleri yürütüceği? yönündeki soruya ise, "Müzakere çetin bir yoldur. Yıllar alacaktır. Bunu en iyi şekilde yapacak metodu belirleyeceğiz. Bu metodun ne olduğunu zamanı gelince öğreneceksiniz" dedi.

En Çok Aranan Haberler