Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin de içinde bulunduğu bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediğini bildirdi.
Gül, BM toplantıları çerçevesinde bulunduğu New York'ta Amerikan Associated Press haber ajansının sorularını yanıtladı.
Abdullah Gül, Perşembe günü BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada, Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirtti.
Gül, ''Bölgemizi nükleer silahlardan arınmış olarak görmek istiyoruz. Bölge böyle bir tehdit altında kalmamalı'' ifadesini kullandı.
AP ajansı, Gül'ün geçmişte de benzer çağrılarda bulunduğuna, ancak bu son açıklamaların İsrail'le ilişkilerin bozulduğu bir döneme rastladığına dikkat çekti.
İsrailli komandolar, 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götüren konvoya baskın düzenlemiş, olayda biri Amerikan vatandaşı 9 Türk hayatını kaybetmişti.
Gül verdiği demeçte, "Sanki böyle bir olay olmamış gibi davranmak mümkün değil. Eski dünyada, eski zamanlarda, böyle bir olayın ardından savaş çıkardı. Ancak günümüz dünyasında uluslararası hukuk göz önünde bulundurulmalıdır'' diyerek sorunun en iyi şekilde uluslararası hukuk çerçevesinde çözüleceğini belirtti.
İran'a şeffaflık çağrısı AP ajansı, Gül'ün sözlerinin bölge ülkelerinden İsrail'in nükleer silahlarını da kapsadığına işaret ederek, Washington yönetimini kızdırmasının kuvvetle muhtemel olduğu yorumunda bulundu.
AP'ye göre 'Washington, İsrail'in sahip olduğu nükleer silahların gündeme getirilmesine yönelik her hareketin, yeniden başlayan İsrail-Filistin görüşmelerinin istikrarını bozma potansiyeli taşıdığı' görüşünde.
Obama yönetimi geçen hafta Arap ülkelerine seslenerek İsrail'e nükleer faaliyetleri konusunda baskı yapmaya devam ederlerse, Orta Doğu görüşmelerinin çökmesine katkıda bulunabilecekleri uyarısında bulunmuştu.
Verdiği demeçte, İran'ın nükleer programına da değinen Gül, Türk yetkililerin, İran'ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ancak yine de elde delil olmadan İran'ı nükleer silah edinmeye çalışmakla suçlamanın da doğru olmayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Gül, ''İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkililerine karşı şeffaf olmasını istiyoruz. Türkiye, bu soruna barışçı ve diplomatik bir çözüm getirilmesini arzu ediyor'' diye konuştu.
Tahran tüm nükleer faaliyetlerinin barışçıl amaçlarla olduğunu savunuyor.
Ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın kendileriyle denetimler konusunda her zaman işbirliği yapmaması sebebiyle bunu tamamen doğrulamıyor.