ANKARA (ANKA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ankara'da yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi açılış oturumunda Türkiye'nin PKK kararlılığını dile getirdi. Gül, Türkiye'nin sabrının tükenmekte olduğunu belirterek, "Irak topraklarının terörist eylemlerin düzenlenmesi amacıyla kullanılmasına izin vermeyiz. Bu tehdidi sona erdirmek için gerekli olan tüm adımları atmaya tamamen kararlıyız" dedi.
KEİ Örgütü Dışişleri Bakanları Konseyi 17. Toplantısı Ankara'da Devlet Konukevinde başladı. Toplantıya örgüt üyesi Yunanistan, Gürcistan, Romanya, Ukrayna ve Sırbistan Dışişleri Bakanları düzeyinde katılırken, diğer ülkeler çeşitli düzeyde temsil ediliyor.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın evsahipliği yaptığı toplantının açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasında PKK sorunu üzerinde de durdu. Irak'taki gelişmelerin bölge için çok önemli olduğunu belirten Gül, bu gelişmelerin tüm bölgeyi ve uluslararası toplumu etkileyeceği uyarısı yaptı. Bu nedenle Irak'ın komşuları ve uluslararası toplumun Irak'a yardım etmesi gerektiğini vurgulayan Gül, 2-3 Kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacak Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları toplantısına dikkat çekti.
Toplantıda Irak'ta istikrarın sağlanmasına katkı amacıyla önemli kararların alınması beklentisini dile getiren veren Gül, bunun ardından PKK tehdidi ve Türkiye'nin bu konudaki kararlılığının altını çizdi. Gül şunları söyledi:
"Irak, komşuları için bir tehdit kaynağı olmamalı. Bildiğiniz gibi terörist örgüt Türkiye'nin hayati çıkarlarına saldırmak için Irak'ı bir üs olarak kullanıyor. Son terörist saldırıları bunun açık bir kanıtıdır. Irak'ın toprak bütünlüğü ve birliğine saygı duymamıza karşın Türkiye'nin sabrının tükenmekte olduğunu ve Irak'ın toprağının terörist eylemlerinin düzenlenmesi amacıyla kullanılmasına izin vermeyeceğine açık bir biçimde ifade etmek istiyorum. Bu tehdidi sona erdirmek için gerekli olan tüm adımları atmaya tamamen kararlıyız."
Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı olarak KEİ Konseyi'nin çalışmalarının başarılı bir biçimde sürdürülmesi amacıyla elinden gelen tüm desteği vermeyi sürdüreceğini ifade etti. Bölgede güvenlik ve istikrarın taşıdığı öneme dikkat çeken Gül, KEİ'in Karadeniz bölgesinde en kurumlaşmış forum olduğunu söyledi. Gül, bölgede varolan işbirliği ruhunun çok cesaret verici olduğunu vurgulayarak, KEİ'in bölgeye sahip çıkılmasının başarılı bir örneğini oluşturduğunu da ifade etti.
KEİ Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı sırasında Dışişleri Bakanı Ali Babacan, toplantı için Ankara'ya gelen Dışişleri Bakanları ile ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Bu çerçevede, Babacan'ın Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile bir araya geleceği ifade ediliyor.
1 Mayıs 2007'de KEİ Dönem Başkanlığını devralan Türkiye'nin evsahipliğindeki toplantıya 12 üye ülkenin yanı sıra 14 ülke de gözlemci sıfatı ile katılıyor.
Karadeniz'e komşu ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin ele alındığı toplantıda ayrıca aralarında Almanya, Avusturya, Fransa gibi ülkeler ile bazı uluslararası kuruluşların temsilcileri de yer alıyor.