Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Komisyonu’nun İlerleme Raporu’nu yayımlaması hemen öncesi Financial Times gazetesi ile mülakatında Türkiye’nin AB üyeliğine ilişkin kararlılığını vurgularken bunu geciktirmek için Rumların arkasında saklanan bazı AB ülkelerini “dar görüşlü” olarak niteledi. Uluslararası düzenin doğuya kaymakta olduğuna işaret eden Gül, ekonomik değişimin, Türkiye’yi, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan Bric’e dahil edeceğini umduğunu ortaya koyarken de“Bric artı T’den söz etmeye başlarsak şaşırtıcı olmaz” dedi.
Chatham House’den “Yılın Devlet Adamı” ödülünü almak üzere bulunduğu İngiltere’de Financial Times gazetesiyle bir mülakat yapan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine bağlılığının altını çizdi. Ankara’nın müzakere başlıklarının önemli bir bölümü dondurulmuş olsa da üyelik standartlarını yerine getireceği mesajını da verdi.
“Süreci yavaşlatan ve bir ölçüde tutsak alan siyasi konuların sürece dahil edildiğini görüyoruz. Bu konuda mutlu değiliz” diyen Gül, “Bu durum, bizim müzakereleri tamamlama kararlılığımızı değiştirmeyecek. Başlıkların gerekliliklerini yerine getirmek için gereken her şey yapmaya devam edeceğiz. Böylece, başlıkların açık kapatma zamanı gelince, açık ve kapatma sadece törensel olacak” şeklinde konuştu.
-BAZI AB ÜLKELERİ “DAR GÖRÜŞLÜ”-
Bu arada, Gül, ismi vermeden, Türkiye’nin üyeliğini geciktirmek için Rumların arkasında saklanan bazı AB ülkelerini “dar görüşlü” olarak niteleyerek eleştirdiği mülakat sırasında Avrupa liderlerinin uzun bir süreden beri Türkiye-AB ilişkilerinde enerjiyi önemli bir unsur olarak belirlemelerine karşın Rumların muhalefeti nedeniyle enerji başlığının açılamadığına işaret etti.
Uluslararası düzenin doğuya kaymakta olduğuna işaret eden Gül, ekonomik değişimin Türkiye’yi, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan Bric’e dahil edeceği umudunu açık bir biçimde ortaya koyarken de “Bric artı T’den söz etmeye başlarsak şaşırtıcı olmaz” dedi.
-BATI VE İRAN’A ÇAĞRI-
Türkiye’nin hala AB üyeliğini “stratejik vizyon” olarak gördüğünü ve Avrupa’nın ilkelerini paylaşmak istediğini belirten Gül, mülakat sırasında İran’ın nükleer programına değinirken Türkiye’nin hala aktif bir biçimde İran’ın Batı ile olan anlaşmazlığın çözülmesi için yardımcı olmaya çalıştığını söyledi.
ABD’nin İran ile “samimi bir diyalog” kurmasını, İran’ın ise, Uluslar arası Enerji Ajansı ile ilişkilerinde daha “şeffaf” olmasını isteyen Gül, İran’ın tehdit algılanmasının da dikkate alınması gerektiğini belirterek “Nükleer bir silah onların çıkarına olmaz. Bir yük yaratır” uyarısını da yaptı.(ANKA)