LÜKSEMBURG - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye için tam üyelik perspektifinin açık olduğunu belirterek, "Türkiye istediğini almıştır" dedi.
Gül, Türkiye-AB tam üyelik müzakerelerinin resmen başlaması dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 17 Aralık zirvesinin ardından yaptığı, "İstediğimiz her şeyi alamadık, ama başardık diyebilirim" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak, son gelişmeleri değerlendirmesini sorması üzerine Gül, Türkiye'nin istediğini aldığını kaydetti.
Gül, "tam üyelik mi, yoksa bunun dışında başka bir şey mi olacak" noktasının Türkiye için önemli olduğunu belirterek, "Türkiye istediğini almıştır, tam üyelik perspektifi açıktır, bir alternatif söz konusu değildir" diye konuştu.
Bakan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu işler zor işlerdir, kolay değildir. Zaman zaman sıkıntılar hep olacaktır ama bunlar aşılacaktır da. Bunların sadece Türkiye'nin başına geldiğini zannetmeyin. Diğer ülkeler de müzakere süreci içinde aynı sıkıntılarla karşılaştı. Daha birkaç sene önce müzakere yapan şimdiki üyelerin önceki ve sonraki hallerine bakarsanız halkları için ne kazanımlar elde edildiğini görürsünüz."
Fransa'nın Türkiye'nin durumuna 2006 yılında yeniden bakılacağına ilişkin bir açıklama yaptığının belirtilmesi üzerine ise Gül, bazı yetkililerin kendi iç kamuoylarına yönelik açıklamaları olabileceğini bildirdi.
Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin 2014 yılında sonuçlanmasını gerçekçi bulup bulmadığının sorulması üzerine Gül, Türkiye'nin 10 yıldır Gümrük Birliği'ne üye olduğunu, birçok konunun zaten halledildiğini, ancak bir acelelerinin de bulunmadığını belirtti.
Kıbrıs'a ilişkin bir soru üzerine de Gül, şunları kaydetti:
"Bununla ilgili görüşümüz gayet açık. Türkiye'nin pozisyonu neyse odur, bir değişiklik söz konusu değildir, bunu herkes biliyor. Ada'da iki ayrı gerçek vardır, bu bir gerçektir. Bizim bütün arzumuz kalıcı bir çözümdür. Bunun için uğraşmak gerekir, bunun yeri de BM'dir. Dolayısıyla Türkiye olarak bu sorun çözülsün isteriz. Kapsamlı bir çözüm ortaya çıksın ve Türkiye, Yunanistan, birleşmiş bir Kıbrıs, bütün Doğu Akdeniz işbirliğinin en iyi göstergesi olsun isteriz. Türkiye düşmanlıklar peşinde değildir, ama haksızlıklara da ne pahasına olursa olsun hiçbir zaman boyun eğmez."