İSTANBUL (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Kerkük'te önemli olanın referandum değil, mutabakat sağlamak olduğunu belirterek, "Ümit ediyorum ki Irak'taki farklı mezhepte insanlar bir araya gelir, Irak'ın inşasında olumlu şekilde yer alır" dedi.
Abdullah Gül, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Saadettin Ergeç başkanlığında, Irak Parlamentosu'ndaki Türkmen milletvekilleriyle Çırağan Sarayı'nda görüştü. Erken saatlerde basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapıldı. Söz alan Gül, "Bugün farklı toplantılarla bir aradayız. Suudi Arabistan Kralı'nın Türkiye ziyaretinin İstanbul ayağı gerçekleşiyor. Kral ve heyeti bir kaç gün İstanbul'da kalacak. Önemli bir ziyaret. Uzun bir aradan sonra Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye yapılan ilk resmi ziyaret. Ziyaretin tarihi önemi de, bir başka önemli boyutu da yapılan anlaşmalardır. Gördüğüm kadarıyla bu anlaşmalar yeteri kadar dikkat çekmedi. Hem siyasi sahada, hem de ekonomik sahada önemli anlaşmalar yapıldı .Siyasi sahada Türkiye ile Suudi Arabistan arasında düzenle siyasi istişareler yapılmasına karar verildi" dedi.
Abdullah Gül, ekonomik alanda da çok önemli 2 anlaşma imzalandığını belirterek, "Bu anlaşmalar, kolay anlaşmalar değil. Zor mutabakatlar sonucunda imzalanmış kararlardır. Birincisi yatırımların karşılıklı teşviki, ikincisi vergi muhafiyetiyle ilgili. Bir de karayoluyla alakalı anlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmalarla, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ekonomik ilişkilerin boyutu çok çok ileri safhaya gelecektir. Bu anlaşmalar, her iki ülkenin yatırımcılarına büyük olanaklar sağlayacaktır. Her iki halka da büyük yararı olacaktır. Turizm açısından da önemli anlaşmalar yapıldı. İstanbul'daki bu görüşmeler, Arap basınında da büyük yer almaktadır. Bundan sonra Türkiye'ye daha fazla Arap turist gelecektir" diye konuştu.
Ankara'da siyasi konuların görüşüldüğünü belirten Abdullah Gül, bir çok önemli konunun ele alındığını söyledi. Gül, çok önemli adımlar atıldığını ifade ederek, "Irak'tan gelen Türkmen milletvekilleriyle bir araya geldik. Bu toplantıların esas önemi, Irak'taki Türkmenlerin bazıları şii, bazıları sünni. İlk defa bazıları sünni, bazıları şii Türkmenler bir arada bir ülkeyi ziyaret etti. Bu, Irak'a iyi bir mesajdır. Bugün gördüğümüz anlamsız sünni, şii çatışmasına da inşallah iyi bir örnek olur. Irak'ta, masum insanların kanının ne kadar gereksiz yere aktığını herkes görmektedir. Ümit ediyorum ki, Irak'taki farklı mezhepte insanlar bir araya gelir, Irak'ın inşaasında olumlu şekilde yer alır" açıklamasında bulundu.
Kerkük'teki referandumla ilgili soru üzerine Gül, "Bu referandumun çok daha üzerinde, büyük bir olaydır. Bir çok görüşler var. Bunları konuştuk. Kerkük'le ilgili konuda büyük bir uzlaşma sağlanacağını ümit ediyorum. Kerkük'te önemli olan referandum değil, mutabakat sağlamaktır. Önemli olan herkesin huzur içinde yaşamasıdır. Bunun için mutabakat sağlanıp, bu şekilde referanduma gidilmesidir. Referandum tek başına çözüm olmaz" dedi. Abdullah Gül, Suudi heyetin yatırımı konusundaki soru üzerine de, "Suudi Arabistan'da yatırımları özel sektör götürmektedir. Gelen heyette çok sayıda işadamı var. İçeride ve dışarıdaki büyük yatırımcılar, bu ziyarette kral ile birlikte Türkiye'ye gelmiştir. Türk işadamlarıyla bir araya gelecekler. Ekonomik boyuta yatırım açısından iki yönde bakabiliriz. Birincisi Türkiye dış yatırımlar açısından çok cazip bir ülke haline gelmiştir. Bundan dolayı da önceki yıllarla mukayese edilmeyecek kadar dışarıdan yatırımcı gelmektedir. Bu yatırımların bir boyutu da körfez ülkelerinden gelmektedir. Bu vesileyle daha iyi imkanlar ortaya konulacaktır. Suudi Arabistan, petrol fiyatlarının artmasından sonra bütçe fazlası vermiştir. Bu yüzden Suudi Arabistan'da büyük yatırım planları var. Sadece inşaat sektöründe değil, diğer sektörlerde de yatırım imkanları vardır" diye konuştu.
Gül, 'Türkmen cephesinin Türkiye'den özel bir bekletsini var mı?' sorusuna ise şu cevabı verdi:
"Türkiye ile Türkmenler arasında tabii ki bir bağ vardır. Irak'taki Türkmenler de, Kürtler de hepsi bizim akrabamızdır. Hepsine büyük yakınlık göstermişizdir. Türkmenler'in ne yazık ki Irak'ta bütün güçleriyle tam temsil edilmediklerini görmekteyiz. Daha iyi organize olmaları, yeni inşaa edilen Irak'ta yer almaları, hukuklarını en iyi şekilde korumalarını, Irak'ın bütünlüğüne, birliğine en iyi şekilde katkı sağlayacak bir pozisyona gelmelerini istiyoruz. Bizim de onlara bu konuda desteğimiz olacak".