HABER

Gülbahar Sultan nasıl öldü? Gülbahar Hatun kimdir işte hayatı

Gülbahar Hatun Kimdir? Muhteşem Yüzyıl Kösem filminde hayatı işlenen, Şehzade Bayezid'in annesi ve 1. Ahmed'in eşi Gülbahar Sultan'ın hayatı ile ilgili detaylar haberimizde.

Gülbahar Sultan nasıl öldü? Gülbahar Hatun kimdir işte hayatı

Gülbahar Sultan kimdir? Şehzade Bayezid'in annesi Gülbahar Hatun'un asıl adı Mahfiruz Hatice Sultan'dır. Gülbahar Sultan'ın (Mahfiruz Hatice Sultan) hayatı mynet.com'da.

MAHFİRUZ HATİCE SULTAN (GÜLBAHAR SULTAN) KİMDİR?

Mahfiruz Hatice Sultan (Gülbahar Sultan - c. 1590 - 26 Ekim 1620, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Osman'ın annesi ve Sultan I. Ahmed'in ilk haseki ve eşidir. İlk adı Hatice'dir ve Saray'a geldiğinde ise Mahfiruz ismi verilmiştir. 1590'da Kuzey Kafkasya'da dünyaya geldi.

Henüz çocuk yaşta 1601 yılında Saray'ın kahyası olan halası Servazat Hatun tarafından Saray'a alınıp özel tahsil ve terbiye edilmiştir. Çerkes olan Handan Sultan'ın beğenisi kazandığından genç Padişah Sultan I. Ahmed ile 8 Ocak 1604 tarihinde evlendirilmiştir. Kasım 1604'te Sultan I. Ahmed'den en büyük çocuğu II. Osman'ın annesi olmuştur. Böylece I. Ahmed'in harem'deki baş hasekisi olmuştur. I. Ahmed'in babaannesi olan Safiye Sultan'ın Eski Saray'a gönderilmesi ve Handan Sultan'ın genç ölümüyle Harem'deki en kudretli kadın oldu.

VALİDE SULTANLIK DÖNEMİ

I. Ahmed 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında vefat etti ve oğlu Osman daha küçük yaşta olması neticeden I. Mustafa tahta oturdu. I. Mustafa devlet meseleleri ile ilgilenmediğini ifade ederek saltanatı kabul etmediyse de bu hal, devlet erkânı tarafından göz önüne alınmadı. Ancak gerçekten I. Mustafa devlet işleri ile ilgilenmeyip, devlet işlerini ehline teslim etmek istedi. Nitekim tahta çıktıktan 96 gün sonra 26 Şubat 1618 günü tahttan indirildi. Genç Osman'ın 1618'de 14 yaşındayken tahta geçmesi üzerine Valide Sultan oldu. Kendisine Devletlu İsmetlu Mâh-Firûze Hadice Valide Sultan Ahiyât üs-Şan Hazretleri unvanıyla hitap edilirdi. Mahfiruz'ın etkisiyle Kösem Sultan Eski Saray'a gönderildi. Abaza Mehmet Paşa ile evli olan ablası Şahincan Hatun'u Saray'ın Baş Hazinedarı yaptı ve erkek kardeşinin oğlu Ahmet Ağa'yı da Saray hizmetine adı. Bu Ahmet Ağa sonra Musul Mirmiranı oldu.

GÜLBAHAR SULTAN'IN ÖLÜMÜ

1620'de oğlunun saltanatı sırasında öldü. Ölümünden iki yıl sonra oğlu Osman tahttan indirilerek Valide Sultan olan Halime Sultan ile Sadrazam olan Kara Davut Paşa'nın etkisiyle feci şekilde öldürüldü. II.Osman'ın öldürülmesinden sonra Mahfiruz Sultan'ın Saray'da ki akraba ve yakınları sürgüne gönderildiler. Aynı şekilde kız kardeşi Şahincan Hatun'da sürgüne gönderildi. Şahincan Hatun'un himayesin de bulunan Mahfiruz'un diğer oğlu Şehzade Bayezid ve Kösem Sultan'ın eline düştü ve 1635 senesinde IV. Murad'ın emriyle boğduruldu.

GÜLBAHAR HATUN'UN OĞLU ŞEHZADE BAYEZİD KİMDİR?

Babasının 1617 senesinde vefat etmesi ve amcası I. Mustafa'nın tahttan indirilmesi ile ağabeyi II. Osman tahta çıktı. Teyzesi Şahincan Hatun'un bütün itirazlarına rağmen Sultan IV. Murad ile çok iyi anlaşırdı ve beraber şehirde gezmelere çıkarlardı. Annesinin genç iken ölümü ve teyzesinin sürgüne gönderilmesinden sonra Kösem Sultan'ın eline düştü ve bunun isteği üzerine Sultan IV. Murat'ın emriyle 1635'te Revan Sefer'ine çıkarken ibrişim kemendiyle boğduruldu. Aynı zamanda doğan üvey kardeşi Şehzade Süleyman da boğduruldu.Kösem Sultan'dan doğan öz kardeşi Şehzade Kasım ise 1638'de Bağdat Seferi arefesinde boğduruldu. Sadece en küçük Şehzade olan İbrahim'in annesi Kösem Sultansayesinde kurtuldu ve Osmanlı tahtına oturdu. Ünlü Fransız edebiyatçı ve şair Jean-Baptiste Racine, bu şehzadenin anısına 1672 yılında Bajezed adlı trajedisini yazdı.

En Çok Aranan Haberler