Turizm Bakanı Güldal Akşit, yaptığı yazılı açıklamada, en küçük olumsuzluktan tüm ülke olarak genellendiğini ifade ederek, destinasyon bazında tanıtım ile İstanbul'da bir olay cereyan ettiğinde Akdeniz'i, Akdeniz'de turizm açısından bir olumsuzluk olduğunda ise Karadeniz gibi diğer alternatifleri ön plana çıkartabileceklerini söyledi. Bakan Akşit, bunun sonucunun da tüm Türkiye olarak genellenmekten kurtularak, geri döneceğini kaydetti.
Turizm Bakanı Akşit, turizmin çeşitlendirilmesi ile ilgili olarak da öncelikle Türkiye'yi, Kapadokya'yı, İstanbul'u ayrı ayrı tanıtacaklarını ve daha sonra bu kapsamı genişleteceklerini ifade etti. Akşit açıklamasında, Türkiye'nin Selimiye Camisi ve Kız Kulesi'nden, Nemrut-Zeugma ve Hasankeyf'e; Sümela Manastırı'ndan, Ulucami'ye; Efesten, Ani Harabeleri'ne kadar turizmi her çeşidiyle, her metrekaresinde yaşattığını belirterek, bu zamana kadar kıyı turizmine verilen önem sonucunda inanç, kültür, spor, kongre, ipekyolu ve kış turizmi gibi birçok turizm türünün ihmal edildiğini, ancak kendilerinin tüm bu potansiyelleri değerlendirerek, turizmi 12 aya yayma hedefinde olduklarını vurguladı.
Türkiye'nin 2002 yılında elde ettiği turist rakamlarıyla hedefine ulaştığını, ancak bu hedefin önümüzdeki yıl 15 milyon turiste ve 13 milyar dolar gelire yükseltileceğini söyleyen Turizm Bakanı Güldal Akşit, "Ülkemiz turizmde sayılı ülkelerden birisidir. Gelecek yıllarda elde ettiği bu rakamların artması doğaldır. Bizim hedefimiz turizmde Türkiye'yi dünya devi yapmaktır. Ancak bu, şu anki koşulların daha iyileştirilmesine, potansiyellerin tam kapasite ile değerlendirilmesine, eksiklerin biran evvel giderilmesine bağlıdır. Bunun içinde turizme devlet olarak yıllık 450 milyon dolarlık kaynak ayrılmalıdır. Biz bu talebimizi Sayın Başbakanımıza da ilettik. Bunu temin ettiğimiz takdirde Türkiye'nin turizmde elde ettiği gelir bugün hayal bile edilemeyecek rakamlara yükselecektir. Aynı zamanda istihdam açığı da büyük ölçüde kapanacaktır" dedi.
Kaynak: İHA