HABER

Gül'den 1 yılda 114 yasaya onay

Gül'den 1 yılda 114 yasaya onay

Ankara (AA)- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu görevdeki birinci yılını 28 Ağustosta dolduracak. 54. Hükümet'te Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü, 18 Kasım 2002'de
kurduğu 58. Hükümet'te Başbakan, 2003-2007 yılları arasında 59. Hükümet'te de Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev yapan dönemin AK Parti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, TBMM'de 28 Ağustos 2007'de yapılan oylamada Türkiye Cumhuriyeti'nin 11. Cumhurbaşkanı seçildi.

-Cumhurbaşkanlığı faaliyetleri-

Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan bilgilere göre, Gül, göreve geldiği 28 Ağustos 2007'den 20 Ağustos 2008 tarihine kadarki dönemde Cumhurbaşkanlığına sunulan 116 kanundan 114'ünü onayladı, 2'sini TBMM'ye iade etti. Cumhurbaşkanı Gül, 7 Mayıs'ta 5760 sayılı "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"u geçici 10'uncu maddesinin, 18 Ağustos'ta 5803 sayılı "Elektronik Haberleşme Kanunu"nu ise bazı maddelerinin bir kez daha görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi.

Gül, atamalar dışındaki işlere ilişkin 4'ü devreden, bin 380'i yeni gelen bin 384 Bakanlar Kurulu kararının bin 360'ını onayladı, 9'unu iade etti. Biri geri alınan kararlardan 14'üne ilişkin işlemler ise sürüyor.Atamalara ilişkin Köşk'e gönderilen 40 Bakanlar Kurulu kararını onaylayan Cumhurbaşkanı Gül, 834 müşterek kararnamenin 796'sına imza attı, 2'sini iade etti. 27 karara ilişkin işlemler sürerken, kararlardan 9'u geri alındı.

Gül, bu sürede 2'si devreden, 79'u yeni gelen 81 atama, görevden alma ve seçim işleminin 50'sini onayladı, bu yazılardan birini ise iade etti.Gül, önüne gelen 6 af dosyasından 3'ünü onayladı, 1'ini iade etti; 1'inin işlemi sürüyor, 1'i ise geri alındı. Cumhurbaşkanı Gül'ün bu kararları arasında kapatılan RP'nin eski Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın kalan cezasının "sürekli hastalık" nedeniyle kaldırılması da bulunuyor.

-En çok başvuru maddi yardım istemiyle-
Cumhurbaşkanı Gül'e, göreve geldiği 28 Ağustos 2007'den 22 Ağustos 2008'e kadar kurumsal işlemler ya da çeşitli kamu hizmetleriyle ilgili 3 bin 283, kişisel isteklerle ilgili 18 bin 578, Bilgi Edinme Hakkı Yasası ile ilgili 705 olmak üzere toplam 22 bin 566 başvuru yapıldı. Kurumsal başvurulardan 2 bin 520'sinin işlemi tamamlandı. Bu
başvuruların 335'ini ihbar ve şikayet, 396'sını eğitim-öğretim, 147'sini çalışanların sorunları, 61'ini sağlık ve spor, 704'ünü yerel yönetim sorunları, 45'ini yasa ve yönetmelik değişikliği, 109'unu tarım, orman, hayvancılık, arazi ve çevre sorunları, 284'ünü genel ekonomi ve mali konular, 63'ünü ise kültür, turizm, medya, iletişim, 376'sını ise ulaşım, enerji, dış ilişkiler ve doğal afetleri içeren diğer başvurular oluşturdu.

Toplam 18 bin 578 kişisel başvurudan 5 bin 388'ini ilgili yasaya uygun olmayan, daha önce işlem gören ve talep içermeyen başvurular oluştururken, işleme alınan 13 bin 190 başvurudan 13 bin 142'sinin işlemi tamamlandı.Cumhurbaşkanlığına yapılan kişisel başvuruların 3 bin 956'sını maddi yardım ve destek sağlanması, 2 bin 208'ini iş bulunması, 2 bin 360'ını adalet, bin 212'sini çalışanların sorunlarına ilişkin talepler oluşturdu.

-Çankaya Köşkü'nün konukları-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasetçilerden şehit ailelerine, sanatçılardan bilim adamlarına kadar farklı alanlardan birçok önemli ismi Çankaya Köşkü'nde ağırladı.
Gül, görevi devraldığı gün Çankaya Köşkü'nde ilk kutlamaları kabul etti. TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyeleri ve bazı milletvekilleri ile çeşitli meslek örgütü temsilcileri Gül'ü kutlamak üzere Köşk'e çıktılar. Cumhurbaşkanı Gül, 5 ve 7 Eylülde verdiği resepsiyonlarda
milletvekilleri, siyasi parti liderleri, askerler, sivil toplum örgütü temsilcilerini, iş adamları ve basın kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Gül, cumhurbaşkanlığının ilk yılında, TBMM'de grubu bulunan ya da bulunmayan siyasi partilerin liderleriyle resepsiyonlar dışında da bir araya geldi. "Dağlıca saldırısı"nın ardından, TBMM'de temsil edilen siyasi parti liderlerini Köşk'e çağıran Gül, 22 Ekimde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP Grup Başkanvekili Ahmet Türk, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer ve BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ile ayrı ayrı görüştü.Gül, mart ayında da başta terörizm ve güvenlik sorunları, Irak'ın kuzeyine yönelik operasyon, bu ülkeyle ilişkiler ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Türkiye ziyaretiyle ilgili bilgi ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla TBMM'deki siyasi partilerin liderleriyle bir dizi görüşme yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül, siyasi parti liderlerinin yanı sıra "kamuoyunda belli bir konuma sahip" değişik kesimlerden kişilerle de görüştü. Gül, 23 Haziranda ASAM Başkanı Faruk Loğoğlu, TEPAV Başkanı Prof. Dr. Güven Sak ve SETA Başkanı Dr. İbrahim Kalın; 10 Temmuzda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök; 14 Temmuzda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, emekli büyükelçi Rıza Türmen ile Çankaya Köşkü'ndeki öğle yemeğinde bir araya geldi.

-19 yabancı devlet başkanını ağırladı-
Gül, görevde bulunduğu bir yılda 17 ülkeye 21 ziyaret yaptı, Türkiye'de birçok yabancı devlet başkanını ağırladı. Gül'ün 2008 yılındaki ilk yurtdışı durağı ABD oldu. ABD Başkanı George W. Bush'un davetlisi olarak bu ülkeye giden Gül, 7-11 Ocak günleri arasında Washington ve New York'ta temaslarda bulundu. Gül'ün ziyareti, ABD'ye 11 yıl aradan sonra Cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan ilk resmi ziyaret oldu. Gül, tarihi önem taşıyan yurtdışı ziyaretlerinden birini de Japonya'ya yaptı. "Türkiye'den Japonya'ya, Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşen ilk ziyaret" olma özelliğini taşıyan gezi 5 gün sürdü. Japonya'ya gitmek üzere 3 Haziranda Ankara'dan yola çıkan Abdullah Gül, 5 Haziranda İmparator Akihito ile görüştü. Tokyo'daki temaslarının ardından Kushimoto'ya geçerek Türk Müzesi ve Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nı ziyaret
eden Gül, sanayi kenti Osaka'da da temaslarda bulundu.Cumhurbaşkanı Gül'ün "en heyecanlı" yurt dışı gezisi ise İsviçre'nin Basel kentine 25 Haziranda yaptığı ziyaret oldu. Avrupa Futbol Şampiyonası'nda yarı finale yükselen A Milli Futbol Takımını yalnız bırakmayan Gül, Almanya ile oynanan maçı şeref tribününden izledi.
Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığındaki ilk yılında 19 yabancı devlet başkanını ağırladı. Gül, Cumhurbaşkanlığı görevine seçildikten sonra değişik kentleri de ziyaret etti. Zaman zaman İstanbul'a giderek, Cumhurbaşkanlığının buradaki yerleşkesinde çalışmalarını sürdüren Gül, kentteki birçok uluslararası organizasyona da katıldı.
Cumhurbaşkanı Gül, 28 Ağustosta cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini İstanbul'a yaptı ve 31 Ağustosta Hava ve Deniz Harp Okullarının diploma törenlerine katıldı.Gül'ün tek bölgesel ziyareti 11-14 Eylül günleri arasındaki Van, Hakkari, Siirt, Şırnak ve Diyarbakır'ı kapsayan Güneydoğu Anadolu gezisi
oldu.

En Çok Aranan Haberler