HABER

Gül'den Atatürk alıntılı öğretim yılı mesajı

Atatürk 1924 yılında öğretmenlere yaptığı konuşmada, Tevfik Fikret’in dizelerini tekrarlayarak, “Cumhuriyet sizden, ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller’ yetiştirmenizi ister..." demişti

ANKARA(ANKA) – Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün öğretim yılı açılış mesajında, Atatürk’ün 1924 yılında öğretmenlere hitaben yaptığı konuşmasından izler yer aldı. Cumhurbaşkanı Gül, Atatürk’ün 1924 konuşmasında Tevfik Fikret’ten yaptığı “Cumhuriyet sizden, ‘fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller’ yetiştirmenizi ister” alıntısını, “Bugün Türkiye'nin geleceği, öğretmenlerimizin yetiştirdiği ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesillerle şekillenmektedir” şeklinde değiştirerek yineledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılının başlaması dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Eğitimin, kalkınmanın ve gelişmenin temeli, ülkenin geleceği olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Çocuk ve gençlerimizi ne kadar iyi yetiştirebilirsek, onlara ne kadar çok imkan sunabilirsek, ülkemizin yarınları da o kadar parlak olacaktır. Türkiye'nin, sürdürülebilir gelişmeyi sağlamış, ekonomik, bilimsel, sosyal ve kültürel bakımdan güçlü, demokrasisi mükemmel, daha müreffeh ve rekabet gücü yüksek bir ülke olarak ilerlemesi için, eğitim alanındaki çalışmaların ve yatırımların kararlılıkla devam etmesi elzemdir” dedi.

-ÇOK OKUYAN GENÇLİK-

Geleceğin teminatı olarak görülen çocuk ve gençlerin en iyi imkan ve şartlara kavuşturularak, çağın gerekleri doğrultusunda kaliteli bir eğitim almalarının, Devletin öncelikleri arasında yer aldığını kaydeden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül şöyle devam etti:

“Yeni nesillerin insan haklarına, insanlara ve düşüncelere saygılı, hoşgörülü, yeteneklerini geliştirebilen, düşünebilen, bilgiye ulaşabilen, çok okuyan, demokrasiyi, modern dünyanın değerlerini bilen bireyler olarak yetiştirilmelerine büyük önem veriyoruz. Çocuk ve gençlerimize ancak böylelikle dünyanın kapılarını açabileceğimiz, kendilerini her ülkede ispat edebilmeleri için alternatifler sunabileceğimiz kanaatindeyim. Bu vesileyle şunu da vurgulamak isterim ki, yeni nesillerin başarılı olmaları, sadece okulların, öğretmenlerin ve ailelerin değil, Türkiye'nin de başarısı olacaktır.

Bu nedenle, okul öncesinden üniversiteye kadar eğitimin her kademesinde standartların ve kalitenin daha da yükseltilmesinin, bilgi çağının şartları doğrultusunda yeniliklerin ve uygulamaların hayata geçirilmesininin önemine dikkat çekmek istiyorum. Bununla birlikte bilgi teknolojilerinden yararlanarak eğitimin sürekliliğinin sağlanması da gerekmektedir.”

-TEVFİK FİKRET’İN DİZELERİ-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de son yıllarda eğitim alanında sevindirici gelişmeler meydana geldiğini, çalışmaların devlet-vatandaş işbirliğiyle bir seferberliğe dönüştüğünü belirtti. Devlet ve milletin eğitime yapılan yatırımın, insana ve geleceğe yapılan yatırım olduğunun şuuruyla hareket ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, mesajında, “Uzak görüşlü hamlelerle ülkemizi, eğitim başta olmak üzere, bütün alanlarda hedeflediğimiz seviyeye, Atatürk'ün öngördüğü muasır medeniyetler seviyesinin üstüne taşıyacağımıza inancım tamdır. Bu süreçte biliyoruz ki en büyük yük, fedakar öğretmenlerimizin omuzlarındadır. Bugün Türkiye'nin geleceği, öğretmenlerimizin yetiştirdiği ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ nesillerle şekillenmektedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni bir eğitim-öğretim yılına başlarken büyük bir sevgiyle görev yapan öğretmenlerine şükranlarını sunduğunu belirtirken mesajının sonunda, “2009-2010 Eğitim-Öğretim yılının verimli geçmesini temenni ediyorum. Değerli öğretmenlerimize, sevgili öğrencilerimize ve tüm eğitim camiasına başarılar diliyorum, selamlarımı ve saygılarımı iletiyorum” dedi.

-EN BÜYÜK ÖZGÜRLÜK ŞAİRLERİNDEN TEVFİK FİKRET-

Türk şiirinin dev ismi, Osmanlı dönemindeki özgürlük ve bağımsızlık hareketinin önderlerinden Tevfik Fikret, Atatürk’ün en çok etkilendiği şairlerden biri olarak tanınıyor. Gazeteci-Yazar Orhan Karaveli’nin “Tevfik Fikret ve Haluk Gerçeği” başlıklı kitabında şu satırlar yer alıyor:

“Fikret, ‘Kimseden fayda ummam, dilenmem kol kanat’ mı demişti, işte O da ‘Bağımsızlık benim karakterimdir...’ diyordu. Fikret, ‘Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim’ diye mi haykırmıştı, işte Mustafa Kemal de daha 1924'te öğretmenlere hitaben ‘... Hiçbir zaman hatırınızdan çıkmasın ki Cumhuriyet sizden, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmenizi ister...’ diyor ve ekliyordu: ‘... Fikret'in Tarih-i Kadim'i yok mu, işte o dünyada yapılması gereken bütün devrimlerin kaynağıdır...’” (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler