Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsrail ile Filistin arasında eylül ayında başlayan barış görüşmelerinin devam etmesi için İsrail'in yeni yerleşim yerleri yapmaktan vazgeçmesinin ve olumlu havaya girmesinin elzem olduğunu söyledi. Gül, Ortadoğu'da barışın tesisi için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin gerekli olduğunu savundu.
Gül, çalışma ziyareti için Türkiye'de bulunan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Çankaya Köşkü'nde ortak basın toplantısı düzenledi.
GÜL’DEN İSRAİL’İ KIZDIRACAK SÖZLER
Ortadoğu'da arzu edilen barışın tesis edilmesi için başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulması gerektiğini vurgulayan Gül, şöyle konuştu:
''Eylülde başlayan barış görüşmelerini kuvvetli şekilde desteklediğimizi açıklamıştık. Barış görüşmelerinin devam etmesi için İsrail'in yeni yerleşim yerlerinden, evlerin yıkımından vazgeçmesi ve olumlu havaya girmesi elzemdir. Kudüs'ün statüsüne çok dikkat etmek gerekir. Binlerce yıl farklı dinleri bünyesinde oluşturan Kudüs'ün kimliğini ve kültürünü değiştirici çalışmalardan bir an evvel vazgeçmek gerekmektedir.
Gazze'deki bir buçuk milyon insanın hayat şartlarının iyileştirilmesi için ablukanın kaldırılması, yardımların kolay ulaşması için İsrail'in yeni politika tayin etmesi gerekiyor. Türkiye'nin Filistin'le yakın işbirliği ve dayanışması sürecek, Türkiye ve Türk halkı bağımsız Filistin devleti için her türlü desteği vermeye, sosyal ve ekonomik yardımlara devam edecek.''
''BREZİLYA VE ARJANTİN'İN TANIMASI MEMNUNİYET VERİCİ''
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gül, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun İsrailli yetkililerle Cenevre'de yaptığı görüşmelere ilişkin bir soru üzerine, görüşmelerin ''teknik seviyede'' gerçekleştirildiğini ifade etti. Gül, ''İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için Türkiye'nin beklentileri açıktır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Filistin devletinin tanınmasına yönelik çalışmalara Türkiye'nin destek verip vermeyeceği ve bu desteğin nasıl olacağına yönelik soruyu yanıtlarken, Türkiye'nin Filistin devletini daha önce tanıdığını anımsattı. Brezilya ve Arjantin'in Filistin devletini tanımasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Gül, ''Ortada bir Filistin devleti gerçeği var. Bağımsız Filistin devletini bizim tanıdığımız gibi herkesin tanımasını bekleriz. Nihai amaç; bağımsız bir Filistin devleti kendi toprakları üzerinde kurulacaktır ve yaşayacaktır. Bu fikrimizi herkesle paylaşıyoruz ve teşvik ediyoruz'' diye konuştu.
İSRAİL’E TÜRKİYE’DEN MESAJ
Türkiye ziyareti çerçevesinde önce Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüklerini, bugün de Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya geldiklerini hatırlatan Abbas, Filistin'i ilgilendiren bütün meseleleri detaylı şekilde ele aldıklarını dile getirdi.
Bugüne kadar İsrail ile barış görüşmelerinin yeniden başlamasına yönelik kesin bir bildirim almadıklarını vurgulayan Abbas, başta Kudüs olmak üzere Filistin'deki Yahudi yerleşimlerinin durdurulmasına ilişkin herhangi bir belirtinin de bulunmadığını ifade etti.
Abbas, "Bu yerleşimler durdurulmazsa biz de barış görüşmelerini sürdüremeyiz. Barış görüşmeleri yeniden başlamazsa, elimizde 5-6 diğer seçenek var. Bu seçeneklerimizi hem zatıalinize hem Amerika'ya hem Arap ülkelerine bildirmiş durumdayız. Barış görüşmeleri yeniden başlamazsa, biz de bu seçeneklerimizi uygulamaya geçeceğiz" diye konuştu.