ANKARA (ANKA) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Salı gününden başlayarak Japonya'ya "tarihi" resmi bir ziyarette bulunacak. İki ülke arasında ilk devlet başkanı ziyareti gerçekleştirecek olan Gül için protokol kurallarının çok sıkı uygulandığı Japon İmparatorluğu Sarayı'ndaki yemek daveti sırasında "normal" bir takım giymesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Gül, eşi Haynünnisa Gül ve Devlet Bakanları Mehmet Şimşek ve Kürşad Tüzmen'le birlikte kalabalık bir heyetle 3-8 Haziran günlerinde Japonya'ya "tarihi" bir ziyaret yapacak. Diplomatik ilişkilerin kurulduğu 1924 yılından bu yana Türkiye ile Japonya arasında ilk defa devlet başkanı düzeyinde bir resmi ziyaret gerçekleşecek. Üst düzey bürokratların da yer alacağı heyette, TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile 100 kadar işadamı da hazır bulunacak.
-GÜL "NORMAL" BİR TAKIM GİYECEK
Cumhurbaşkanı Gül eşi Hayrünnisa Gül ile birlikte, ilk olarak Japon İmparatoru Akihito ve eşi İmparatoriçe Michiko'yu ziyaret edecek. İmparator ve İmparatoriçe, Gül ve eşinin onuruna bir öğle yemeği verecek.
Protokol kurallarının çok sıkı uygulandığı İmparatorluk Sarayı'nda verilecek yemekteki giysiler konusunda Japon tarafından Ankara'ya bir talep gelmediği, bir "kıyafet zorunluluğu"nun bulunmadığı belirtiliyor. Böylece, Gül'ün yemek sırasında "normal" bir takım giymesi bekleniyor.
Abdullah Gül ayrıca, Japonya Başbakanı Yosuo Fukuda, Üst Meclis Başkanı Satsuki Eda ve Temsilciler Meclisi Başkanı Yohei Kono ile de görüşmelerde bulunacak.
Tokyo'daki yapılacak görüşmelerde ikili ilişkilerin yanısına uluslararası ve bölgesel konular üzerinde de durulacak.
Türkiye ve Japonya'nın güncel uluslararası konulara yaklaşımlarında genel anlamda paralellik bulunduğuna dikkat çekilirken Japonya'nın Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi adaylığına destek verdiği de kaydedildi.
Bu arada, Türkiye'nin, Japonya'nın terörle mücadele konusunda yaptığı işbirliğinden memnun olduğu da ifade ediliyor.
Abdullah Gül'ün Japonya ziyaretinin, Ankara'da Türkiye'nin çok yönlü dış politikası çerçevesinde 1999 yılından itibaren sürdürmekte olduğu Doğu Asya ve Pasifik bölgesine açılım politikasında önemli bir dönüm noktasını oluşturacağı değerlendirmeleri yapılıyor.
-İŞ FORUMU-
Üç bin civarında Türkün yaşadığı Japonya ziyareti gündeminin ağırlıklı bir maddesini oluşturacak ekonomik ve ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesi amacıyla Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'de yatırımları bulunan Japon şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle de biraraya gelecek. Bu arada, Gül, iki ülke iş çevreleri arasında Tokyo'da İş Forumu, Osaka'da ise düzenlenecek Yatırım Forumu'nun toplantılarına da katılacak.
Ziyaret sırasında Japon şirketlerine, Türkiye'de özellikle elektronik ve otomotif alanlarındaki yatırım olanaklarına ilişkin bilgi verilecek.
Geçen yıl ayında Türkiye'yi 160-170 bin Japon turistinin geldiğini, ziyaretinin Japon turizminin gelişmesine katkıda bulunması da amaçlanıyor.
-ERTUĞRUL ŞEHİTLİĞİNE ZİYARET-
Türkiye-Japonya Parlamentolararası Dostluk Grupları üyelerini kabul edecek olan Gül, 7 Haziran'da Kushimoto şehrine geçerek Ertuğrul Şehitlik Anıtı'nda düzenlenecek anma törenine katılacak.
Diplomatik kaynaklar, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin 19. Yüzyıldan devam ettiğini belirtirken bu dostluğun "Ertuğrul faciası" na dayandığını belirttiler. Bir Japon gemisinin İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından 1889 yılında Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, bu ülkede çok görkemli bir şekilde ve sevgi gösterileriyle karşılanmış ancak dönüş yolculuğuna başladıktan kısa bir süre sonra batmıştı.
-KÜLTÜREL FAALİYETLER-
Cumhurbaşkanı Gül'ün Japonya ziyareti sırasında kültürel faaliyetler de yapılacak. Bu çerçevede, bir moda defilesi gerçekleşecek ve Japonya'da çok ilgi uyandırması beklenen "Ertuğrul faciası" nın olduğu dönemde çekilmiş fotoğraflardan oluşan bir sergi açılacak. Sergide İstanbul'a gelen Japon subaylarının fotoğraflarının da yer alacağı belirtildi.
Bu arada, 2003 yılında Japonya'da "Türk Yılı" nın gerçekleştiği, Türkiye'de de 2010 yılında "Japon Yılı" düzenleneceği belirtilirken Gül'ün, Tokyo'da "2010 Türkiye'de Japonya Yılı" Komitesi Başkanı ve üyelerini de kabul etmesi de öngörülüyor. Bu arada, "Japon Yılı" dolayısıyla Japon İmparatorunun Türkiye'yi ziyaret etmesi umudu da dile getiriliyor.
Japon İmparatoru makamının tamamen sembolik bir makam olduğu, çok az sayıda yurt dışı yapıldığı belirtiliyor.
-ÖZAL'IN EMRİ İLE KURTULAN JAPONLAR
Japonya'nın Türkiye ile olan dostluğunu güçlendiren gelişmelerden birinin Turgut Özal'ın başbakanlığı döneminde yaşandığı belirtiliyor. Savaş başladığında Tahran'da mahzur kalan 100'den fazla Japon vatandaşı, Turgut Özal'ın talimatı ile Türkiye'den gönderilen THY uçağı ile kurtarılmıştı. Japonya'nın Türkiye'nin bu konudaki desteğine çok önem verdiği, Türk pilotuna nişan verdiği anımsatılıyor. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindeki heyet, Osaka'daki temaslarının ardından 8 Haziran'da Türkiye'ye dönecek.