Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, velilerden 4 yaş grubundaki çocuklarını mutlaka anasınıflarına ve anaokullarına göndermelerini istedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Gül, okula ilk kayık yaşı ve okul öncesi eğitim konularında İHA muhabirine açıklama yaparak, velilere çağrıda bulundu. Okula kayıt yaşının kamuoyunda çok tartışıldığını belirten Gül, kanunda 60 ayını tamamlayan çocukların ilkokul 1. sınıfa kayıt yaptırmasının zorunlu hale getirildiğini, ancak kamuoyundaki fazla talep üzerine okula başlama yaşının 66 aya çekildiğini anımsattı. Şu anda 66 ayını 30 Eylül itibariyle dolduran çocukların 1. sınıfa kayıtlarının yapıldığını ifade eden Gül, 60 ay ve üzeri yaştaki çocukların da velinin isteğine göre 1. sınıfa kayıt yaptırabileceklerini söyledi. 66 aylık çocuğunun fiziki gelişimini yeterli bulmayan velilerin, hastanelerde çocuk doktorlarından alacakları raporla bunu belgelemeleri halinde, bu çocukların kaydının yapılmayacağını dile getiren Gül, okul öncesi eğitimde ise yoğun bir çalışma içinde olduklarını bildirdi. Mersin’in, okul öncesi eğitim 5 yaş grubunda Türkiye birincisi olduğunu anımsatan Gül, ancak 5 yaş grubunun artık ilkokula başlayacağını, şimdiki hedeflerinin 4 yaş grubunda özellikle 48-66 ay arası çocuklarda yüzde 100 okullaşma oranına ulaşmak olduğunu vurguladı. Yeni sistemde 37-48 aylık çocukları anaokullarına daha çok yönlendirdiklerinin altını çizen Gül, “Biz 37 ay olanları da anaokuluna alıyoruz ama velilerimizden özellikle tüm 4 yaş grubu çocuklarını, 48-66 ay olanları da mutlaka anasınıflarına, anaokullarına göndermelerini istiyoruz” dedi.
4 yaş grubunda yüzde 100 okullaşma oranına ulaşmanın çok zor olduğuna da dikkat çeken Gül, “Çünkü özellikle kırsal alandaki köylerde yaşayan bu yaş grubundaki çocuklarımızın okula alınması çok zor. Bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Burada Sayın Valimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Özellikle okul öncesi eğitimle ilgili yapılan tüm projelere destek çıkıyor. Okul öncesi eğitimde her ay velilerin yasal olarak ödemesi gereken bir miktar para var. Bu, anasınıflarında 25-30 TL civarında, anaokullarında 125-150 TL arasında değişiyor. Bu parayı veremeyen aileler var. Bu yükü azaltmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), geçen sene destek sağladı. Bu sene de yaklaşık 8-10 bin öğrenciye kahvaltı desteği sağlayacak. Her ay 100 bin-120 bin TL civarında para aktarılması gerekiyor. Vakıf bunu sağlamayı taahhüt etti. Yine birçok proje yaptık SODES’e sunduk, oradan belki birçok proje kazanabiliriz. Ama amacımız yine bu çalışmalarla 4 yaş grubunda da çok başarılı bir sonuç almak” diye konuştu.
Kırsaldaki çocukları çekmekte de sorun olduğuna işaret eden Gül, geçen sene bu sorunu Mersin’in de içerisinde olduğu pilot taşıma uygulamalarıyla Milli Eğitim Bakanlığı’nın çözdüğünü kaydeden Gül, şöyle devam etti: “Kaymakamlarımız vakıflarından velilere destek çıkarak bu öğrencilerin taşınmasını sağlamıştı. Bu sene aynı çalışmanın yapılabilmesi için çalışmalara devam ediyoruz. Kaymakamlarımızla görüşüyoruz.”
Okul öncesi eğitimde sıkıntının ailelerden kaynaklanmadığını, velilerin artık bu konuda bilinçlendiğini vurgulayan Gül, “Velilerimiz artık farkı görüyor. Okul öncesi eğitimden ilkokula başlayan çocuğun başarısı, davranışı, bilgisi, becerisi, başlamayan çocuğa göre çok daha ileride. Dolayısıyla çocuk 1-0 önde başlıyor. Veli niye buna razı olmasın? Kahvaltı desteği de sağlıyoruz. 10 bin az öğrenci değil. Zaten 4 yaş grubunda bizim 20 bine yakın öğrencimiz var. Bunun yüzde 50’sine kahvaltı desteği sağlıyoruz. Hatta belki kaymakamlıklar kendi vakıflarından bu desteği artırabilir, belki de bu sayı 15-20 bine dahi çıkarılabilir” diyerek, velilerden çocuklarını anasınıflarına ve anaokullarına kaydettirmelerini istedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz