ANKARA (İHA) - Akaryakıt fiyatlarını artık kendilerinin belirlemediğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, özel sektör temsilcilerine seslenerek, "Artık, benzinin, mazotun, LPG'nin fiyatlarına karışmıyoruz. Tamamen sizin tarafınızdan bunlar yürütülüyor. Sizler de akaryakıt fiyatlarını en iyi bilen kişilersiniz. Artık tamamen sizin hesabınıza, kitabınıza, vicdanınıza kalmış bir şey" diye konuştu.
Türkiye Likid Petrol Gazcıları (LPG) Derneği'nin düzenlediği "Doğalgazın Ulaşımda Kullanılması" semineri bugün de Hilton Otel'de devam ediyor. Seminerin ikinci ve son gününe konuşmacı olarak katılan Bakan Güler, hükümet olarak enerji ve ulaştırma sektöründe kaynak çeşitliliğini ve arz güvenliğini temel unsur olarak ele aldıklarını söyledi. Türkiye'nin yılda 25 milyar metreküp doğalgaz aldığını belirten Güler, 3.5 milyon ton da LPG kullanıldığını söyledi. Türkiye'nin aldığı doğalgazın yüzde 65'inin elektrik üretiminde kullanıldığını ifade eden Güler, bundan dolayı hem elektriğin pahalı olduğunu hem de belli bir ülkeye bağımlılığın arttığını söyledi. Bu oranın yüzde 60'a düşürüldüğünü bildiren Güler, "Aldığımız doğalgazın yüzde 60'ın elektrik üretiminde kullanıyoruz. Elektriğin yapısında da değişim oldu. Elektriğin yapısında yüzde 44 doğalgaz vardı. Bu rakamı da yüzde 39'a düşürdük" dedi.
Geri kalan doğalgazı da şehir ısıtmasında kullanılacağını belirten Güler, bu konuda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Doğalgazın kullanılacağı diğer bir alanın da ulaştırma sektörü olduğunu kaydeden Güler, "Yani bu gaz, arabalarda sıkıştırılmış doğalgaz olarak tüketilecek" dedi. Bunun ekonomik bir yönü olduğunu vurgulayan Güler, zaten kontratları imzalanmış ve alınmak zorunda olunan doğalgazın tüketilmesi gerektiğini söyledi. Hava kirliği ile mücadele açısından da doğalgazın yaygın kullanılmasını istediklerini belirten Güler, İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerden sonra 65 yerleşim yerine doğalgazı ulaştırmak istediklerini belirtti. Dağıtılamayan, dağıtımı ekonomik olmayan yerlere de sıkıştırılmış doğalgaz (LPG) veya sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ulaştırmak istediklerini belirten Güler, "Özellikle LNG'nin tankerlerle taşınması çok cazip olur diye düşünüyoruz. Bunun ön fizibiliteleri yapıldı" dedi.
Güler, LNG'nin Amerika ve Avrupa'da olduğu gibi tankerlerle yerleşim yerlerine götürülmesinin sadece tüketici vatandaşlar için değil sanayi tesisleri için de cazip olacağını düşündüklerini ifade etti. Güler, seminerdeki iş adamlarına bu konu üzerinde durmaları için uyarıda bulundu. Otomotiv sektöründe LPG konusuna çok önem verdiklerini belirten Güler, LPG kullanımının hem hava kirliliği açısından avantaj sağladığını hem de doğalgaz anlaşmalarındaki yükü azaltacağını söyledi. Ruslarla yapılan "al ya da öde" garantili anlaşmaları 'kullanmasan da öde" olarak niteleyen Güler, 11 ay süren pazarlıklar sonucu hem limitleri düşürdüklerini hem de tek fiyat haline getirdiklerini söyledi. Bu yükün azalması ile elektrikte doğalgaz kullanma zorunluluğunun da azaldığını ifade eden Güler, barajlara ve kömüre ağırlık verdiklerini kaydetti.
Güler, doğalgazın araçlarda kullanılması konusunun Türkiye açısından önem taşıyan bir kalem olduğunu söyledi. Yapılan projeksiyonlarda, şu anda 3.8 milyon arabanın doğalgaz kullandığını belirten Güler, 2020 yılında bu rakamın 23 milyona çıkacağının öngörüldüğünü kaydetti. Güler, geleceği dönük yaptıkları hesaplamalarda araçlarda doğalgazın yüzde 10 oranında kullanılacağını düşündüklerini de kaydetti. Konunun vergi yönü ile ilgili olarak da, sektör temsilcilerinin önlerini rahatça görebilecekleri bir dönemin olmasını arzu ettiklerini belirten Güler, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ile konuyu görüştüklerini söyledi. Bakanlık olarak 40 milyar dolarlık bir enerji sektörünü liberalleşmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na devrettiklerini belirten ve özel sektör temsilcilerine seslenen Güler, "Artık, benzinin, mazotun, LPG'nin fiyatlarına karışmıyoruz. Tamamen sizin tarafınızdan bunlar yürütülüyor. Sizler de akaryakıt fiyatlarını en iyi bilen kişilersiniz. Artık tamamen sizin hesabınıza, kitabınıza, vicdanınıza kalmış bir şey" diye konuştu.
Petrolün geleceği hakkında da açıklamalarda bulunan ve Paris'te 74 ülkenin temsilci ve bakanları ile görüştüğünü belirten Güler, Türkiye'nin petrolün geleceği noktasında çok ciddi hesaplar yapması gerektiğini ifade etti. LPG ve LNG fiyatlarını da petrol fiyatları ile ilişkili olduğunu belirten Güler, Türkiye'nin hassas hesaplar yaparak gelecek öngörülerini gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Kaynak çeşitliliğine arz güvenliği açısından çok önem verdiklerini belirten Güler, arz güvenliği içir petrol ve doğalgaz aramalarına ağırlık verdiklerini kaydetti.