HABER

Güler: "Nükleer santralleri kuracağız''

Ankara -(AA) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santralleri mutlaka kuracaklarını, bunu da karşılıklı olarak özel sektörün marifetiyle yapmak istediklerini bildirdi.

Güler, Türkiye'nin önde gelen 14 firma temsilcisinin katılımıyla bakanlıkta gerçekleştirilen "nükleer santral yatırımcıları özel sektör toplantısı"nın ardından yaptığı açıklamada, nükleer enerji konusunda, özel sektör ile nükleer konusuyla ilgilenen firmalarla görüşme yaptıklarını söyledi.

Hilmi Güler, Devlet Bakan ve Başmüzakereci Ali Babacan ile Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın da katıldığı toplantıyı, bir "ortak çözüm bulma takımı çalışması" olarak niteledi.

Toplantıda bir tarafta hükümetin diğer tarafta özel sektörün karşılıklı olarak düşündüğü modeli karşılıklı olarak görüştüklerini ve firmaların görüşlerini aldıklarını anlatan Güler, değerlendirmeleri de 1 ay içinde firmalardan yazılı olarak alacaklarını söyledi.

Değerlendirmeleri aldıktan sonra kendilerinin üzerinde çalışma yapacaklarını ve katılımcılarla tekrar görüşeceklerini belirten Güler,
şöyle konuştu:

"Buna biz karşılıklı çözüm bulma çalışması diyoruz. Gayet şeffaf, net, bütün meseleleri karşılıklı görüşerek, daha önce yapılan ve maalesef başarılı olmayan modellerin dışında yeni bir uygulamadır bu. Belli bir çalışma programında mutabık kaldık."

Güler, mutabık kalınan çalışma kapsamında da firmalardan 1 ay içinde, 12 Mayıs'a kadar yazılı görüşlerini önerilerini alacaklarını bildirdi.

Hilmi Güler bu arada, özel sektör kanadının ifadelerinin, santralların yapımının "yüzde 100 özel sektör tarafından değil, mutlaka devletin de katkısının olacağı bir model" olması yönünde olduğunu söyledi.

Buradaki modelin de, "PPP" olarak bilinen kamu-özel sektör ortak çalışma modeli olduğunu ifade eden Güler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu, risk paylaşımı şeklinde ele alıyoruz. Baştan bir Hazine garantisiyle değil, iletilecek elektriğin satışıyla sınırlı olan bir çalışma modelidir, onun altına düşerse bunu kamu karşılayacak. Bu İrlanda modeli olarak da nitelendirebilirler. Burada amacımız tamamen bizim empoze edeceğimiz bir model olmayıp, karşılıklı olarak
üzerinde mutabık kalacagımız, çalışmasını da birlikte denetleyeceğimiz bir modeldir."

Bakan Güler, söz konusu süreçte iki düzenleyici kurum olacağına vurgu yaparken, bunlardan birinin TAEK bünyesinde olacağını, diğerinin ise elektrik üretimi söz konusu olduğu için EPDK olacağını ve bu iki düzenleyici grup tarafından bu çalışmaların yürütüleceğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler