HABER

Güler: "nükleeri düşünmemiz lazım"

İstanbul (AA) - Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "75-77 doları gören petrol fiyatları karşısında nükleeri düşünmemiz lazım. Önlemini aldıktan, yeni teknoloji ile yapıldıktan sonra problem söz konusu değil" dedi.

"1. Ulusal Türkiye'de Enerji ve Kalkınma" sempozyumunda konuşan Güler, Türkiye'nin enerji politikasının olmadığına yönelik eleştirilerin haksız olduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin de mevcut enerji politikası vardır" dedi.

Enerjinin enflasyonun düşmesinde çok büyük payı olduğunu dile getiren Güler, siyasi belirsizliklerin de özellikle akaryakıt fiyatlarını belirlediğini, petrol fiyatlarının yüksekliğinin de ekonomik değil, daha çok siyasi bir mesele olduğunu söyledi.

Bakan Güler, bu noktada petrol aramaya ağırlık verdiklerini ifade ederek, "TPAO'nun yatırım bütçesi 4'e katlandı. Denizler dahil olmak üzere her yeri deliyoruz. Bu petrolü de doğal gazı da bulmaya azmettik. Çünkü etrafımızda varken, biz de olmaması kafamızı karıştırıyor" diye konuştu.

Tarım sahalarının boş olduğunu, buralarda pekala biyodizel ve biyoetanol üretmek için tarımın geliştirilebileceğini belirten Güler, "Yani yeraltında ararken yer üstünde de arıyoruz" dedi. Enerji Bakanı Güler, şöyle konuştu:

"Yenilenebilir enerji varken, nükleere neden giriyoruz diyorlar, keyfimizden girmiyoruz. Tek tarafı dinlerseniz, pekala baştan çıkabilirsiniz. Lobiler birkaç mücadele içinde olabiliyor. O yüzden her yönünü gözden geçirmek gerekiyor. Türkiye'de özellikle enerjide duyduklarınızın yüzde 10'una, gördüklerinizin yarısına inanın. Sistemimizi 5 sütun üzerine oturtmak istiyoruz. Doğal gaz, kömür, hidroelektrik, yenilenebilir enerji ve nükleer. "

Güler, nükleer enerji konusunu programa dahil ettiklerini belirterek, yaptıkları projeksiyonlarda şu an itibarıyla bilinen bütün kaynaklar göz önüne alındığında 2020 yılına kadar enerji eksiği olacağını söyledi. Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunu ithalat ve yeni kaynaklarla kapatabilirsiniz. İthalat, dışa bağımlılık demek. O zaman nükleer teknoloji programı başlatalım dedik.

Bu gelişmişlik ve kalkınma eşiğidir. Sadece nükleer santral kurma meselesi değil, teknoloji programı meselesidir. Türkiye, nükleer enerji meselesini bugün öğrenmiyor. Türkiye'nin tarihi var, bilim adamları var. Türkiye bu işe sıfırdan başlamıyor. Belli bir birikim var, yıllardan beri gelen nükleer hassasiyet var. Buna karşı çıkanlara cevabını vermemiz lazım. 75-77 doları gören petrol fiyatları karşısında nükleeri düşünmemiz lazım. Önlemini aldıktan, yeni teknoloji ile yapıldıktan sonra problem söz konusu değil. Dünyada 400'ün üzerinde nükleer santral işliyor, yenileri yapılıyor. Bu bizim sadece tercihimiz değil, aynı zamanda mecburiyetimiz."

En Çok Aranan Haberler