HABER

Güler: Silivri'deki doğalgaz deposu bitti

ANKARA (ANKA)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Silivri'deki doğalgaz deposunun bitirilerek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) devredildiğini bildirdi. 1.6 milyar metreküp doğalgazın yeraltında depolanabileceğini vurgulayan Güler, bunun 3 milyar metreküpe çıkarılabileceğini söyledi.

6'ncı Türkiye Uluslararası Petrol ve Doğalgaz konferansının açılış konuşmasını yapan Hilmi Güler, Petrol Piyasa Kanunu ile sektörün liberalleştiğini ve yeni yatırımlara, yeni sayfaların açılmak üzere olduğunu kaydetti. Doğalgaz projeleri hakkında bilgi veren Güler, "BTC projesi hayal kabul ediliyordu. Biz başladığımızda inşaat yüzde sıfıra yakındı. Dağlar, tepeler ve bürokratik engeller aşıldı. 100'ncü tanker yüklendiğinde yorgunluğumuz gitmiş gibiydi. Proje ile Ceyhan bölgesi enerji üssü halini gelecek" dedi. Şahdeniz projesinde gaz almaya hazır olunduğunu belirten Güler, Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı ile de temmuz ayında Yunanistan'a ilk doğalgazı vereceklerini ifade etti. BTC projesi ile BOTAŞ'ın büyük başarılar elde ettiğini vurgulayan Güler, BOTAŞ'ın zaman zaman haksız eleştirilerle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Güler Silivri'deki yer altı doğalgaz deposunun bitirilerek TPAO'ya devredildiğini ifade ederek, "Kendine özgü bir proje. Türkiye'nin 1.6 milyar metreküplük yer altı deposu var. Bunu 3 milyar metreküpe çıkarabileceğiz. Tuz Gölü projesi devam ediyor" diye konuştu.

AKÇAKOCA GAZI AĞA DAHİL EDİLDİ Akçakoca'da doğalgaz aramayı bitirdiklerinin altını çizen Güler bu ay içinde ilk doğalgazın milli ağa dahil edildiğini belirtti. TPAO'nun dışa açılım örneği verdiğine dikkat çeken Güler, TPAO'nun TPIC ile Kazakistan ve Azerbaycan dışında Ekvador, Libya, Mısır ve Irak'ta petrol çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Türk Petrol Kanunu konusunda Norveç'in model alındığını kaydeden Güler, Norveç'in bu modeli ile fakir balıkçı ülke konumundan petrol ve doğalgazlı sayılı ülkeler arasına geçtiğini belirtti. Türkiye'nin buna benzer bir gelişme yaşamasını arzu ettiklerini dile getiren Güler, özellikle Karadeniz'de beklentinin büyük olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin hem kaynak ülke hem de geçiş ülkesi olacağına dikkat çeken Güler, enerji diplomasisi ile çalışmaların devam ettiğini ifade etti. NABUCCO projesine yeni ortakların katılmak istediğini kaydeden Güler, "NABUCCO projesini imzalarken kendi network'ümüzü (ağ) büyük tutarak önemli bir kısmını kaşla göz arasında bitirdik. Bu hatlar enerji arz güvenliğin sağlamış olacak" diye konuştu.

Güler doğalgazda üç ayrı fiyat uygulaması sonrasında elektrik üretiminde tercihlerin değiştiğini hatırlatarak, yenilenebilir enerjinin unutulduğunu belirtti. Kömürde ve hidroelektrikte ciddi adımlar atıldığını vurgulayan Güler, Türkiye'nin kömürü ve suyu yeniden keşfettiğini söyledi. Dünya enerji piyasasında Türkiye'nin aktif rol oynadığına dikkat çeken Güler, Türkiye'nin BTC, Şahdeniz ve Yunanistan-İtalya projelerinin yanında, Ilısu ve Yusufeli projelerini başlattığını kaydetti. Bokça Barajı'nın iki hafta içinde devreye alınacağını belirten Güler, hidrojen enerjisinde çalışmaların başlatıldığını söyledi. Nükleer enerjide de start verdiklerini dile getiren Güler, "Kamuya yük olmayacak şekilde bunu yapacağız. Türkiye'siz bir enerji denklemi hiçbir zaman olmayacak. Türkiye dünya enerji denklemindeki konumunu artırarak iyiye kullanacak" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler