HABER

GÜL:"İsrail'in yeni hükümeti durumu kötüleştirir''

BRÜKSEL (İHA) - Brüksel ziyareti çerçevesinde Avrupa İş Zirvesi'ne onur konuğu olarak katılan ve burada konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye-İsrail ilişkilerinin gidişatı ve Türkiye'nin arabuluculuğu ile ilgili bir soruyla ilgili olarak, "İsrail'de şekillenmekte olan yeni hükümetin muhalefetteykenki söylemleri doğrultusunda hareket etmesi halinde Ortadoğu'da bugünkünden çok daha kötü bir tablo ortaya çıkabilir" dedi.

Gül, "Biz Türkiye olarak arabuluculuğa soyunmadan önce her iki tarafın da bu işte istekli olduğundan emin olmak istedik ve her iki taraf da bize barış ve diyalog için istekliliklerini teyit etti. Ne var ki şimdi İsrail'de yeni bir hükümet şekilleniyor ve üzülerek söylüyorum ki muhalefetteykenki söylemlerini iktidardayken uygulamaya kalkarlarsa Ortadoğu'daki tablo daha kötü bir hal alabilir" dedi. Konuşmasında Türkiye'nin önemine ve AB ile ilişkilerine değinen Gül, dünyanın AB'ye 'soft-power'
(anti-militer güç) olarak ihtiyacı olduğu kadar AB'nin de Türkiye'nin gücüne global bir oyuncu olmak için ihtyiacı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Gül, bazı AB liderlerinin Türkiye konu olduğunda stratejik düşünebilmeyi başardığını ve Türkiye'nin önemini kavradığını fakat bazı AB liderlerinin bunu kavramakta güçlük çektiğini belirtti.

Gül, AB üyesi olmamanın ekonomik kriz açısından Türkiye'yi daha avantajlı bir noktaya getirip getirmedeği sorusuna da "Biz AB üyesi olmayı her zaman arzu ederiz. Üye olmasak da gümrük birliğinin içerisindeyiz" diye cevap verdi.Konuşmasında Türkiye'nin enerji güvenliği politikalarının AB'ninkilerle örtüştüğünü dile getiren Gül, bu anlamda Nabucco projesinin Türkiye'nin olduğu kadar AB'nin de önceliği olması gerektiğini kaydetti. Enerji noktasında Türkiye'nin öneminin altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, artık Kıbrıs konusunun da müzakereler önünde bir engel olmaktan çıkması gerektiğine dikkat çekti.G-20 zirvesine de değinen Gül, Türkiye'nin bu zirve için gerekli hazırlıkları yaptığını söyleyerek şöyle konuştu: "Artık dünya liderleri sorunun ancak küresel bazda çözülebileceğinin farkında. Bu sebeple G-7'nin gücünü G-20'ye aktarmaya daha elverişli bir durumdalar. Bunun muhtemel olduğunu söyleyebiliriz."

En Çok Aranan Haberler